TAPAHTUMAT. Paraisilla joulutunnelmaan virittäydytään Wanhan Malmin joulumarkkinoilla lauantaina 12.12. kello 12–16, jolloin kaupungin vanhimman osan idylliset, kapeat kujat täyttyvät vanhan ajan markkinatunnelmasta, käsintehdyistä tuotteista, herkuista ja lahjaideoista. Puutalojen välistä pilkistävät notkuvat myyntipöydät kutsuvat tutustumaan ja lahjaostoksille. Markkinoilta löydät esimerkiksi lähituotettuja puuleluja, lampaantaljoja ja lihatuotteita ja käsityön ystäville neulonta- ja kudontataidetta. Tänä vuonna markkinoille on ilmoittautunut ennätysmäärä myyjiä, sillä myyntipaikkoja on varattuna noin 150 kappaletta.

Nauvon kirkonkylä muuttuu joulukyläksi lauantaina 19.12. kello 10–14, kun kylän valloittaa Jouluspektaakkeli. Kajutan-tori täyttyy tuolloin myyjistä ja kirkonkylän Köpmansilta vierasvenesatamaan johtavan kujan varrelta löytyy saaristolaishenkisiä joulumyyjäiskojuja. Useat putiikit Nauvon vierasvenesatamassa ja kirkonkylällä avaavat ovensa osana jouluspektaakkelia ja tarjoavat mahdollisuuden tehdä jouluostoksia. Myös joulupukki odottaa aitassaan lapsivieraita. Pukille voi kuiskata joulun lahjatoiveet, suuret ja pienet salaisuudet. Jouluista markkinatunnelmaa saaristossa on tarjolla myös lauantaina 5.12. Houtskarin Vesterlidissä kello 16.30 alkaen sekä Korppoon Kommunalgårdenissa sunnuntaina 13.12. kello 12–14. Iniön Snäckanissa joulua juhlitaan torstaina 17.12. kello 16 alkaen joulupuuron ja iloisen ohjelman merkeissä. Jos juhlapyhinä kaipaa herkuttelun jälkeen liikettä, niin joulupäivänä herkkuja pääsee sulattelemaan Nauvon nuorisoseuran joulutansseihin Framnäsissä, Nauvon kirkonkylällä.

Joulun musiikkia on mahdollista kuulla adventista alkaen erityisesti saariston kirkoissa. Tarjolla on musiikkivalikoimaa koko perheen kauneimmista joululauluista aina klassisiin säveliin asti lukuisissa eri konserteissa. Qvidja Joulukonsertti Paraisten kirkossa perjantaina 11.12. kello 19 tarjoilee kattauksen tuttuja ja perinteisiä joululauluja tunnettujen Qvidja-solistien esittäminä. Konsertti on ooppera-ammattilaisten huikea yhteistyö Paraisten seurakunnan lapsikuoron kanssa. Houtskarin kirkossa taas virittäydytään joulutunnelmaan torstaina 10.12. kello 18 kun laulajia Brahe Djäknar ja Florakören -kuoroista esiintyy joulukonsertissaan.

Joulunalusajan suosituimpia musiikkitapahtumia saaristossakin ovat Kauneimmat joululaulut -yhteislaulutilaisuudet, jotka saavat saariston kirkot täyttymään kerta toisensa jälkeen. Kauneimmat joululaulut on tunnelmallinen perinteinen joulutapahtuma, johon kuka tahansa on tervetullut laulamaan yhdessä tuttuja joululauluja. Sunnuntaina 13.12. vietetään Lucian päivää ja silloin saaristo juhlii valon tuojaa, Luciaa. Lucia-juhlaa vietetään useissa kirkoissa ja esimerkiksi Nauvossa kirkko täyttyy perinteisesti ääriään myöten vierailijoista lauluista ja sytytetyistä kynttilöistä.