Kaarinalainen Mikko Oivukka valittiin vuoden retkikummiksi

Vuoden retkikummi Mikko Oivukka tyttärensä kanssa. Kuva: Mikko Oivukka

KAARINA. Turun Lintutieteellisen Yhdistyksen (TLY) järjestämillä retkillä ympäri Varsinais-Suomea opastava kaarinalainen Mikko Oivukka valittiin vuoden retkikummiksi 15.11. BirdLife Suomen edustajiston kokouksessa Tampereella.

– Toimin retkikummina useimmiten Kaarinan Järvelän kosteikolla, Turun Katariinanlaaksossa ja Ruissalossa, Oivukka kertoo.
– Retkikummit ovat siis BirdLife Suomen jäsenyhdistysten vapaaehtoistyönä toimivia lintuoppaita. Retkikummiksi pääsee liittymällä Turun Lintutieteellisen Yhdistyksen jäseneksi ja ilmoittautumalla retkikummiksi BirdLifelle, lisää Oivukka.

Oivukka on harrastanut lintuja jo lapsuudesta lähtien. Lintuharrastus ei jää opastamiseen ja itsenäiseen retkeilyyn, sillä Oivukka on lisäksi mukana Turun Lintutieteellisen Yhdistyksen (TLY)
suojelutoiminnassa. Hän myös vastaa TLY:n tiedotuksesta ja toimii Ukuli-lehden päätoimittajana.

– Aloitin lintuharrastuksen jo lapsena Hovirinnan ala-asteen luontokerhossa. Myöhemmin meillä oli kiva kaveriporukka Kaarinassa ja kävimme yhdessä linturetkillä. Silloin liityin myös Turun Lintutieteelliseen Yhdistykseen. Nykyään liikumme pääasiassa perheen kanssa luonnossa ja toimin paljon lintuoppaana niin aikuisille kuin lapsillekin, hän sanoo.

Metsätreffejä lapsiperheille

Oivukka on ansioitunut erityisesti lapsi- ja nuorisotyössä. Viime keväänä esimerkiksi hän vei Lasten lintuviikolla yhteensä 230 lasta linturetkelle. Syksyllä hän aloitti uudenlaisen metsäretkiyhteistyön
Mannerheimin lastensuojeluliiton Kaarinan paikallisyhdistyksen kanssa.

– Aloimme tänä syksynä yhdessä Mai Suomisen ja Kaarinan MLL:n kanssa järjestää metsätreffeiksi kutsuttuja metsäretkiä lapsiperheille Kaarinan metsissä. Metsätreffeille kokoonnutaan joka toinen keskiviikko aiemmin sovitussa paikassa. Retkellä tutustutaan luontoon, kävellään metsässä, tarkkaillaan ympärillä olevia eläimiä, kuten lintuja, oravia, hyönteisiä ja tietysti syödään eväät luonnossa, Oivukka toteaa.

Järvelän kosteikolla mielenkiintoisia lintulajeja

Oivukka on tehnyt paljon harvinaisia lintubongauksia niin Kaarinassa kuin ympäri Suomeakin.

– Mielestäni Kaarinan mielenkiintoisimmat lintulajit ovat Järvelän kosteikolla pesivät laulujoutsen, mustakurkku-uikku ja Suomessa harvalukuinen pesimälaji liejukana.

Paras vuodenaika aloittaa lintuharrastus on Oivukan mukaan talvi, koska silloin Suomessa on vähän lintulajeja ja niitä on helpompi harjoitella.

– Toukokuu ja kesäkuun alku ovat kuitenkin paras ajankohta Suomessa havainnoida lintuja.
BirdLife Suomen jäsenyhdistyksissä toimii yhteensä noin 100 retkikummia. Toiminta tarjoaa aloittelijoille hyvän mahdollisuuden päästä sisälle lintuharrastuksen saloihin. Vuoden retkikummin BirdLife Suomi on valinnut vuodesta 2005 lähtien.

Katariina Mäkinen-Önsoy