Isku ryöstöretkellä Kerttulassa​

Kuva: Tuomas Pelto.

Loimu – Isku: 1 – 3

LENTOPALLO. Maratontaulukon kärkijoukkueet Loimu ja Rantaperkiön Isku kävivät Kerttulassa kaksijakoisen taiston. Avauserän tappiosta voitonsiemenet kaivanut vierasjoukkue nappasi lopulta ansaitun vierasvoiton lukemin 1–3 (25–22, 13–25, 19–25, 22–25).

Oli kyse sitten epäonnistuneesta otteluun valmistautumisesta tai urheiluun välillä osuvasta heikosta pelipäivästä, oranssimustien iltapuhde jätti paljon toivomisen varaa. Liian monta palloa jäi kenttään vaillinaisen taisteluvireen seurauksena. Moni totuttu vastuunkantaja oli syystä tai toisesta turhan kaukana omasta rutiinitasostaan.

Hyvin alkaneen ottelun valahtaminen käsistä puhuu kiistatonta kieltään tämän kauden lentisliigan tasosta. Yhtään matsia ei voiteta puolivaloilla.

Jussi Heinon suojatit työstivät puolestaan ehyen iltapuhteen. Nuori joukkue pelasi ennakkoluulottomasti omaan konseptiinsa luottaen. Hyvin tehty taustatyö sai jatkumonsa parketilla, jossa tasapainoinen suoritus palkittiin ansaitusti täyden pistesaaliin muodossa.

Avainrooliin nousi Iskun syöttöpeli, joka pirstoi Loimun vastaanoton kappaleiksi. Erityisen salakavala oli tamperelaisten hyppyleija, jonka nostamisessa isäntien vastaanottajat olivat toistuvissa vaikeuksissa. Myös Iskun torjuntapeli (torjunnat 16–7) oli monta luokkaa oranssimustia edellä.

Avauserä oli tasaista vääntöä. Teknisen aikalisän jälkeen Loimu nykäisi neljän pisteen karkumatkan (15–11), jonka vieraat kuitenkin kuroivat pikatahtia kiinni. Marginaalinen pistetaistelu ratkesi lopulta Iskun kohtalokkaaseen käsittelyvirheeseen.

Toinen erä muutti täydellisesti kupletin juonen. Isku löysi tyrmäävän tehokkaat täsmälääkkeet, jotka hyydyttivät täysin isäntien lupaavasti alkaneen pelivireen. Heti erän alussa hankittu irtiotto riitti vaivattomasti tasoittavaan erävoittoon.

Kolmannesta erästä muodostui odotettu vedenjakaja. Kuskin paikalle päässeet tamperelaiset jatkoivat suvereenia marssiaan. Pelikonseptinsa kanssa tuskaillut Loimu jätettiin tylysti statistin asemaan. Iskun toisen erävoiton sinetöi vahvasti pelannut hakkurilupaus Samuli Kaislasalo (19/+11, 2 ässää, 2 torjuntaa).

Neljäs erä jäi yksipuoliseksi muuttuneen lentisnäytelmän viimeiseksi. Orastavaa nousuvirettä esittäneet oranssipaidat hivuttautuivat jo kolmen pisteen karkumatkalle (11–8), mutta päättäväisesti esiintyneet vieraat eivät tunteneet armoa. Tahtipuikkoa heilutti toisen polven lentopalloilija Sakari Mäkinen (16/+8, 3 torjuntaa, vastaanotto 65%), jonka jäätävät ratkaisut olivat kiistaton todiste VaLePan lentiskoulun kasvatin kovasta potentiaalista. Maestro sai kunnian naulata ottelun viimeisen pisteen.

Loimun riveistä on vaikea löytää todellisia onnistujia. Kollektiivinen rimanalitus maksoi kovan hinnan. Sentteri Ryan Meehan (8/+2, 1 ässä, 1 torjunta) oli lähinnä omaa tasoaan. Passarivastuun jakaneet Ville Juntura (3/-1) ja Kasper Vuorinen olivat mahdottoman tehtävän edessä. Ailahtelevasti esiintyvän hakkuri Daniel Vargasin (15/+5, 1 torjunta) aaltomainen työnäyte noudatti jälleen totuttua kaavaa. Libero Joel Silva (vastaanotto 47%) oli vaikeuksissa tamperelaisten syöttömyllyn edessä.

Iskun rosteri loisti kokonaisvaltaisuudellaan. Jokainen pelimies hoiti tonttinsa moitteettomasti. Edellä mainittujen työn sankareiden ohella on nostettava esiin jenkkipassari Conor Eaton (4/+3, 3 torjuntaa), jonka pelinjohtaminen oli kaikessa eleettömyydessään hienoa seurattavaa. Keskellä Tatu Härkönen (13/+9, 4 ässää, 3 torjuntaa) ja Sauli Sinkkonen (9/+3, 1 ässä, 5 torjuntaa) ottivat selkeän niskalenkin oranssimustista kollegoistaan. Libero Aleksi Mutka (vastaanotto 56%) oli todella vakuuttava.

Iskun parhaana palkittu Tatu Härkönen painotti nykylentiksessä isoon rooliin nousevan syöttöpelin merkitystä. Onnistuminen syöttöruudussa avasi tien makeaan vierasvoittoon.

– Saatiin eka erän jälkeen peli kulkemaan. Sen jälkeen oli mukava pelata. Syöttö parani huomattavasti, ja pallo alkoi kuolla. Saatiin Loimun vastaanotto rikki vahvalla syötöllä. Oman syötön kanssa on ollut on/off-pelaamista. Välillä kaikki menee ruutuun, välillä ei mikään. Tänään kulki sillä saralla hyvin.

Loimu-kippari Ossi Rumpunen (11/+6, 1 torjunta, vastaanotto 37%) tunnusti joukkueensa ajautumisen noidankehään. Pelillisten haasteiden synnyttämien henkisten ongelmien käsittelystä muodostui lopulta ylivoimainen urakka.

– Jotain oli vialla. Eka erä pelattiin vielä hyvin ja hallittiin pelitapahtumia. Toisessa erässä vastaanottomme mureni, ja peli meni vaikeaksi. Tehtiin iso kasa helppoja virheitä. Turhauduttiin ja alettiin tiuskia. Pelaamisesta tuli väkinäistä. Isku syötti hyvin – ei löydetty lääkkeitä siihen.

Isku-käskijä Jussi Heinon taistelusuunnitelma palkittiin täydellä pistepotilla. Ratkaisun avaimet löytyivät odotetulta saralta.

– Peliä pelattiin neljä erää meidän pussiin. Loimun nopea hyökkäyspeli ratkaisi avauserän. Ei ehditty saada torjuntaa paikoilleen. Erätappio palveli lopulta meitä matsin kääntämisessä. Toisessa erässä kupletin juoni muuttui. Saatiin Loimun laitatempo rauhoitettua, ja torjunta löysi oikeat asemat. Loimu on nostanut hyvin sormilla viime matseissa, mutta tänään löydettiin siihen sopivat lääkkeet. Joukkueen peli on ailahdellut alkukauden ajan. Pelirutiini on aika olematonta. Rentoutta on puuttunut, ja pelistä nauttiminen on jäänyt turhan vaillinaiseksi. Tänään nähtiin iloa ja tunnetta hyvällä tavalla.

Loimun päävalmentaja Ismo Tuominen ei turhia selitellyt. Parempi vastustaja sai ansaitun tunnustuksen.

– Onnittelut Iskulle. Ollaan pelattu viime aikoina hyvin. Voittoja on tullut, ja Euro-kentilläkin on kulkenut. Yritin puhua pojille matsin alla tästä tilanteesta ja varoittaa sen käsittelemisestä. Isku pommitti meidät syvälle. Vastaanottomme mureni vastustajan vaikean hyppyleijan takia, ja pelaaminen muuttui lopulta liian varovaiseksi. Myös Iskun torjuntapeli oli kokonaisuudessaan meitä edellä. Vastustaja oli tänään selkeästi parempi. Tulosta pitää kunnioittaa.

Juha Palosaari