Yrittäjä Parviz Lutfi on kasvattanut Varissuolla kaksi lasta ja kolme yritysideaa

HENKILÖKUVA. Kun Iranin kurdi Parviz Lutfi muutti Varissuolle vuonna 1998 ja avasi Aida-kahvilansa, Varissuo oli hyvin toisenlainen.

– Koko kaupunginosa oli silloin uusi ja kehittyi nopeasti. Sen jälkeen oli muutama rauhallisempi vuosi, mutta nyt taas viimeisen parin vuoden aikana on remontoitu paljon ja asukkaat ja sitä kautta asiakkaat ovat vaihtuneet, kertoo Lutfi ja moikkailee samalla ohi kulkeville ihmisille, joista lähes kaikki näyttää tuntevan hänet.

Lutfi palvelee asiakkaita viidellä kielellä kahvilassaan Varissuon liikekeskuksessa ja tekee tiivistä yhteistyötä muiden liikekeskuksen yrittäjien kanssa. Nyt Lutfi tekee konditoriatuotteiden lisäksi passikuvia ja pyörähuoltoja.

Liikekeskuksen uudesta suunnasta Lufti on tyytyväinen.

– Sisätiloihin on panostettu uusilla kalusteilla ja ulkona on remontoitu. Tavoitteena on tehdä tästä keskus, joka palvelee hyvin asiakkaita, ennen kaikkea lapsiperheitä. Kiinteistönomistaja Aberdeen on vienyt tätä hyvään suuntaan valikoimalla sellaisia liikkeitä, jotka eivät kilpaile keskenään. Ennen täällä oli esimerkiksi kolme ravintolaa. Kun yksi lopetti, ei enää otettu uutta ravintolaa tilalle. Sen sijaan, että täällä olisi yritysten välistä kilpailua, halutaan liikkeitä, jotka tuovat uusia asiakkaita ja uusia palveluita. Esimerkiksi lopettavan S-marketin tilalle toivoisin vaikka kuntosalia, Lutfi sanoo.

Asuinpaikassaan Lutfi haluaa tehdä muutakin kuin nukkua.

– Haluan myös viihtyä. Varissuolla se onnistuu, sillä täällä on kaikki lähipalvelut, nuorisotalot, terveyskeskus, kirjasto, Kela, kaunis ja valaistu pururata, jäähalli ja vaikka mitä.

Erityiskiitosta saa hyvät liikenneyhteydet.

– Täällä ei tarvitse omaa autoa. Busseja menee koko ajan ja kaupungille on vain neljä kilometriä.

– Tällä hetkellä nuoriso kokoontuu liikekeskukseen, mutta heille ei ole täällä oikein mitään tekemistä.

Lutfi on kasvattanut vaimonsa Nurin kanssa Varissuolla myös kaksi lasta: 19-vuotiaan Aidan, jonka mukaan hänen kahvilansa on nimetty ja 8-vuotiaan Emren. Varissuon normaalikoulu on erityisesti Lutfin mieleen.

– Siellä on huippulaadukas opetus. Koulun ympärille pitäisi kuitenkin saada hidasteita. Sieltä lähtee päivittäin kotiin satoja lapsia. Tiellä on neljänkympin rajoitus, mutta suurin osa ajaa 50–60 km/h, sanoo Lutfi.

Toinen asia, mikä Lutfilta saa kritiikkiä on asumispolitiikka.

– On huono juttu, että kaupunki kerää kaikki ulkomaalaiset samaan paikkaan. Maahanmuuttajien olisi helpompi kotiutua, jos asuisivat kantasuomalaisten kanssa.

Kolmanneksi Lufti toivoisi nuorisolle lisää tiloja Varissuolle.

– Täällä on kaksi nuoritaloa, mutta kaikki nuoret eivät halua kokoontua niissä. Tällä hetkellä nuoriso kokoontuu liikekeskukseen, mutta heille ei ole täällä oikein mitään tekemistä. Pitäisi saada heille jotain toimintaa, pohtii Lutfi.

Ja jos vielä joululahjatoiveen saisi esittää, niin Lutfi toivoisi Akseli Kiinteistöpalvelut Oy:n panostavan tänä vuonna jouluvaloihin. Suurpäänkadun ja Karvataskunkadun muodostamalla kehällä on aina ollut hyvä joulutunnelma asukkaiden jouluvalojen vuoksi, mutta Lutfi toivoisi, että siitä tehtäisiin kiinteistönomistajien avulla Varissuon virallinen joulukatu.

Janica Vilen

 

 

Tällä palstalla tutustutaan paikallisia ihmisiin kahvinkupin äärellä. Kenen haastattelun sinä haluaisit lukea seuraavasta lehdestä? Ehdota haastateltavaa: toimitus@turunseutusanomat.fi tai 045 126 1698.