Uudistuneessa Raision Tasalan kamarissa on ohjelmaa lähes päivittäin

Raision seurakunnan ylläpitämä Tasalan kamari avattiin remonttitauon jälkeen 5. lokakuuta. Avajaispäivänä kahvitettiin 400 kävijää ja vilkasta on ollut sen jälkeenkin. Uusista tiloista on tullut kiitosta niin vapaaehtoisten kahvion pitäjien kuin asiakkaidenkin puolelta.

– Nyt on tilavaa ja uusittu hyvä keittiö, jossa on helppo toimia. Pian saadaan auki myös inva-wc. Asiakkailta on tullut paljon hyvää palautetta, kommentoi Tasalan kamarin työllistetty Kirsi Svennevig.

Kolmen työllistetyn lisäksi kahvilaa pyörittää kymmenten vapaaehtoisten joukko. Osa vapaaehtoisista on kahvilan puolella, osa taas lähetystyön puolella. Telle Kinnunen ja Shafigha Heidari olivat lähetystyön pisteellä maanantaina 19.10.

– Täällä myydään sukkia, kortteja ja kaikkea mitä vapaaehtoiset askartelevat. Meillä on täällä nyt hyvät askartelutilat. Viralliset askartelupajat ovat keskiviikkoisin, mutta koska tahansa voi tulla tekemään vaikka muutaman kortin. Tuotto menee lähetystyöhön, kertovat vapaaehtoiset.

Ohjelmaa on lähes päivittäin. Vanhan kahvion puolella voi istua kahvikupin äärellä rauhassa, jos ei mieli osallistua ohjelmaan, jota taas järjestetään uudella puolella, entisen Tekstiili Helmisen tiloissa. Yhteensä uudistetussa Tasalan kamarissa on neliöitä reilut 200.

Maanantaina 19.10. ohjelmassa oli Raision eläkkeellä olevan ruokapalvelupäällikön Pirkko Rasin luento terveellisestä ruuasta.

– Jos ikääntynyt ystävä alkaa laihtua, kannattaa olla huolissaan. Silloin hänelle kannattaa viedä tuliaisiksi sellaista ruokaa, joka maistuu ja varmistaa, että hän saa tarvittavat ravintoaineet. Jos ruoka ei maistu tai sitä ei jaksa laittaa, voi aivan hyvin turvautua valmisruokiin tai lisäravinteisiin. Monet valmisruat ovat tänä päivänä hyvin ravintotiheitä ja terveellisiä, rohkaisee Rasi.

Ruuasta nautitaan kaikilla aisteilla.

– Siksi kannattaa panostaa ruuan esille laittoon. Heti kun keiton päälle lisää vaikka timjamin oksan, niin keitto näyttää herkullisemmalta, muistuttaa Rasi.

Lisäksi hän kannustaa tarkistamaan valkuaisten määrän päivittäisestä ravinnosta.

– Hyviä valkuaislisiä ovat esimerkiksi rahka tai raejuusto, mutta voi laukussa pitää vaikka proteiinipatukkaakin, hän vinkkaa.

Kasviksiakin kannattaa valita lautaselle monipuolisesti.

– Palkokasvit ovat hyviä ja kannattaa valita eri värejä. Jos keräät lautaselle viittä eri väriä, niin siinä on jo varmasti monipuolisesti kasviksia.

Flunssan varalle hän neuvoo syömään D-vitamiinia.

– Itse syön ihan 50 mikrogrammaa, vaikka virallinen suositus on vähemmän. Se ehkäisee flunssaa ja tulehduksia.

Lopuksi hän muistuttaa, että ruoka maistuu parhaiten aina hyvässä seurassa.

– Ei nipoteta, vaan nautitaan, hän kannustaa.

Janica Vilen