Työmaainsinööri Katri Niemelää esittelee valmistuvaa koulurakennusta.

Turun Normaalikoulussa Varissuolla kesäkuussa alkanut remontti etenee hyvin aikataulussa. Lähes kaikki purettavat sisäosat on nyt purettu, ja uuden rakentaminen voi alkaa. Uusiin tiloihin oppilaat pääsevät tammikuussa 2017.

RAKENTAMINEN. Turun Normaalikoulun laaja peruskorjaus on edennyt hyvin suunnitelmien mukaan. Skanskan rakennuspäällikkö Vesa Hintukaisen mukaan aikataulussa on pysytty erinomaisesti:

‒ Purkytyöt ovat olleet hyvässä vauhdissa koko ajan ja olemme jo siirtyneet uuden rakentamiseen. Nyt teemme uusia lattioita, malliluokkaa ja vesikattoa. Uudisosan runko on valmistunut.

Turun Normaalikoulu perusopetuksen rehtori Satu Kekki kertoo, että opetus tapahtuu tällä hetkellä hajautetusti väistötiloissa:

‒ Tällä hetkellä perusopetus on niin sanotuissa paviljongeissa Varissuolla ja lukio Sepänkadulla ammattikorkeakoulun tiloissa.

Turun Normaalikoulu on Turun yliopiston harjoittelukoulu, jossa opetusharjoittelunsa suorittavat niin luokan- kuin aineenopettajaopiskelijatkin. Koulussa on vakituisen henkilökunnan lisäksi vuosittain lähes kolmesataa opettajaopiskelijaa.

IK 28.10. norssi2Massiivinen remontti välttämätön

Turun Normaalikoulun remonttiin on varattu aikaa yhteensä puolitoista vuotta. Urakan arvo on noin 18 miljoonaa euroa.

‒ Rakennustyöt valmistuvat lokakuussa 2016 ja sen jälkeen alkaa rakennuksen viimeistelytyöt. Tammikuussa 2017 koululaiset voivat muuttaa takaisin, tarkentaa Skanskan työmaainsinööri Katri Niemelä.

Remontti oli välttämätön, sillä kolmekymmentävuotiaan koulurakennuksen talotekniikka oli vanhentunutta ja tilat käyneet liian ahtaiksi:

‒ Rakennus on alun perin suunniteltu 800 käyttäjälle, mutta nyt sitä käyttää päivittäin jopa 1 200 henkeä. Tilanpuute oli yksi suurimmista syistä aloittaa remontti täällä Turun Normaalikoulussa, valottaa Katri Niemelä remontin taustoja.

Koulurakennus on valmistunut vuonna 1980 ja sen on suunnitellut arkkitehti Björn Krogius.

‒ Talo on kolmekymmentä vuotta vanha, eikä sitä ole ennen peruskorjattu. Vaikka kosteusongelmia tai muita suuria ongelmia ei ollut, oli jo korkea aika uudistaa rakennusta, jatkaa rehtori Satu Kekki.

Sisätilojen lisäksi myös julkisivu peruskorjataan. Työmaa on laaja ja Vesa Hintukaisen mukaan alueella on päivittäin 60‒70 työntekijää.

‒ Suurimmat haasteet meille ovat toimiminen kouluympäristössä ja monimuotoisen rakennuksen hallitseminen, Vesa Hintukainen kertoo.

Malliluokka jo melkein valmis

Ensimmäiseksi uuteen kouluun tehdään valmiiksi malliluokka, jota osa henkilökunnasta pääsee katsomaan.

‒ Malliluokka valmistuu ensi viikolla. Marraskuussa käyttäjät tulevat tutustumaan siihen ja hyväksymään siellä käytetyt materiaalit, Katri Niemelä sanoo.

Malliluokan lisäksi myös koulun uusi osa ja uusi auditorio ovat jo pitkällä:

‒ Uusi auditorion runko on valmistunut ja siitä olisi tarkoitus tehdä tila, jossa voi järjestää mahdollisimman monipuolista ohjelmaa, esimerkiksi esityksiä lavalla, Katri Niemelä jatkaa.

Uudistunutta koulua odotetaan innolla

Turun Normaalikoulun remontti jatkuu nyt uuden rakentamisella.

‒ Seuraavaksi alamme tehdä sisävalmisteluja, kuten tiiliseiniä ja taloteknisiä uudistuksia. Lisäksi vesikattoja tehdään koko ajan, sillä näin laaja katto ei ihan viikossa valmistu, Vesa Hintukainen kertoo.

Koulun remontin eteneminen kiinnostaa myös alueen asukkaita. Erityisesti uteliaita oppilaita kulkee työmaan ohi päivittäin.

‒ Varsinkin pienet oppilaat seuraavat töiden etenemistä tarkasti, Satu Kekki sanookin.

Työmaa-alueelle eivät aivan pienimmät pääse, mutta 70 Turun alueen yhdeksäsluokkalaista kävivät jo tutustumassa remontin etenemiseen. Myös henkilökunta odottaa pääsyä uudistuneeseen kouluun:

‒ Tietenkin käydään mielellämme uusiin tiloihin sitten, kun ne valmistuvat. Mieli on remontin suhteen valoisa ja odotamme innolla, millaisia uusia ratkaisuja uudet tilat ja uusi opetussuunnitelma tarjoavat meille, Satu Kekki sanoo.

Vaikka koulurakennus onkin jo muuttunut paljon, on siellä nähtävissä vielä jälkiä keväällä lähteneistä oppilaista:

‒ Viikkoa ennen poismuuttoa oppilaat saivat piirtää ja maalata seinät täyteen. Näitä taideteoksia on vielä näkyvissä. Oikeastaan harmi maalata ne kaikki piiloon, kertoo Katri Niemelä.

Roosa Vastamäki