Naantalin kaupunginjohtaja Jouni Mutanen muuraamassa peruskiveä. Kuva: Ragip Önsoy
Naantalin kaupunginjohtaja Jouni Mutanen muuraamassa peruskiveä. Kuva: Ragip Önsoy

PALVELUT. Naantalin kaupunki ja Kehitysvammaisten Palvelusäätiö järjestivät kehitysvammaisten asumispalveluyksikön peruskivenmuuraustilaisuuden Naantalin Suovuoressa perjantaina 23. lokakuuta.

Naantalin perusturvajohtaja Iiro Pöyhösen mukaan rakennus koostuu kolmesta kotiryhmästä, joissa kullakin asukkaalla on oma asunto sekä yhteinen olohuone yhdessäoloa varten.

– Asumispalveluyksikköön rakennetaan asunnot 15 naantalilaiselle kehitysvammaiselle henkilölle. Yksi asunto varataan kotona asuvien intervalli- eli lyhytaikaishoitoa varten, ja pysyviä asuntoja on 14 kappaletta, Pöyhönen kertoo.

– Yksikkö tarjoaa turvallisen ympäristön itsenäisen elämän aloittamiselle erityistarpeet huomioiden. Kodinomaisissa asunnoissa saatetaan viettää koko loppu elämä, Pöyhönen lisää.

Kodinomaisen asumispalveluyksikön kohderyhmänä ovat täysi-ikäistyneet kehitysvammaiset, joiden ikääntyneet vanhemmat hoitavat heitä kotona joko omaishoidon tuella tai ilman tukea.

– Yksikön kohderyhmään kuuluvien toiveet omaan kotiin siirtymisestä ovat ainakin seuraavan viiden vuoden ajaksi ratkaistu tämän rakennuksen myötä, Pöyhönen kommentoi.
– Esteettömyyden varmistamiseksi talo rakennetaan yhteen tasoon niin, että sisäiset palvelut löytyvät saman katon alta, jatkaa Pöyhönen.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö toiminnanjohtaja Markku Virkamäki pitää sijaintia sopivana palveluasumiseen.
– Päiväkoti, pientaloalue, liikkumismahdollisuudet ja luonto tukevat kehitysvammaisten asuinviihtyvyyttä. Lähellä sijaitseva Raina-säätiön työ- ja päivätoimintayksikkö palvelisi asukkaiden toimintatarpeita, Virkamäki sanoo.

Lisäksi kaupat, bussipysäkit ja sosiaalipalvelut ovat lyhyen matkan päässä.

Vuoden kestävät rakennustyöt alkoivat syyskuussa ja niiden on määrä valmistua elokuun lopulla 2016. Naantalin kaupunki on valinnut tulevaksi palveluntuottajaksi KVPS Tukena Oy:n, joka tuottaa yksikössä ympärivuorokautista asumispalvelua.

– Kodinomaisilla tuetun palvelun yksiköillä vastataan tavoitteeseen, jossa kehitysvammaisten laitosasuminen loppuu 2020 mennessä, KVPS Tukena Oy:n toimitusjohtaja Päivi Kari toteaa.

Palvelutoiminta luo Varsinais-Suomen alueelle 11 uutta työpaikkaa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Hankkeeseen on saatu Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta (ARA) investointiavustusta, jonka osuus kustannuksista on noin 50 prosenttia. Lisäksi ARA on myöntänyt rakennushankkeeseen korkotukilainaa.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiön rakennuttamia ja ylläpitämiä asumispalveluyksiköitä on ilmestymisalueellamme jo kaksi: Metsälinnan asumispalvelut Maskussa ja Neliapilan palvelukoti Raisiossa.

Katariina Mäkinen-Önsoy