HUOLTO. Jos käyttää autoaan perushuolloissa, ei kovin ihmeellisiä asioita tarvitse tehdä talveen varautuessa. Muhkurin Autohuollon Kristian Långin mukaan tärkeimpiä toimia ovat akun kunnon, jäähdytinnesteen ja lasinpesunesteen pakkaskestävyyden sekä öljyjen tarkistaminen.

– Talveen voi valmistautua vaihtamalla pissapoikaan talvinesteet. Tärkeää on myös tarkistaa jäähdytinnesteen koostumus, sillä jos jäähdytysjärjestelmässä on ollut viimeksi vain vettä, jäätyminen aiheuttaa vakaviakin vaurioita, Lång kertoo.
– Hyvänä ohjeena olen pitänyt sitä, että jos huollattaa autonsa vähintään kerran vuodessa, auto pysyy loistavassa kunnossa, lisää Lång.

Perushuolto sisältää aina muun muassa akun, pakkasnesteiden, ohjaustehostinnesteen ja lasinpesunesteen tarkistuksen. Huollossa vaihdetaan myös öljyt.

– Jarrunesteiden vaihtoväli on puolestaan yleensä kaksi vuotta, Lång muistuttaa.

Öljyntarkistuksessa luotettavimman tuloksen saa, kun moottori on lämmin ja auto on tasaisella alustalla. Kylmä moottori kuluttaa öljyä enemmän, joten on hyvä pitää öljypulloa matkassa mukana.

Lång sanoo, että on suositeltavaa laittaa auto lämmitykseen, kun lämpötila jää alle viiden plusasteen. Kylmäkäynnistys nimittäin paitsi rasittaa moottoria, myös lisää polttoaineenkulutusta.

– Myös sisätilalämmittimet ovat oiva keksintö tuomaan mukavuutta ja nopeutta talviaamuihin. Ne auttavat avaamaan ikkunat huurteesta ja jäästä, mikä on jo turvallisuudenkin kannalta tärkeää, Lång sanoo.
– Valitettavan paljon näkee talviaamuina autoja, joiden tuulilasiin kuljettajan kohdalle on krapattu neliön mallinen aukko, auton ollessa muuten jään ja lumen peitossa. Kyllä taakse ja sivuillekin pitää nähdä, huomauttaa Lång.

Katariina Mäkinen-Önsoy