Taiteilija Tapani Piirto vie Tunnelmasta – Toiseen Naantalissa

Naantali Spa Gallerian vuoden 2015 viimeisessä taidenäyttelyssä on esillä taiteilija Tapani Piirton öljyvärimaalaukset 1.11.–31.1.

– Maalaan mieluiten henkilöhahmoja, sillä ihmisiä kiinnostaa aina ihminen. Tärkeää on viihtyisä ja tunnelmallinen kokonaisuus. Taiteessa kietoutuvat kiehtovasti arkipäiväiset ja abstrakti ilmaisu, kertoo taiteilija.

Piirton öljyväriteokset jättävät katsojalle tulkinnanvaraa. Tunnelman nimissä on maalausten henkilöiltä jätetty tarkat kasvonpiirteet hahmottelematta. Tunnelman tavoittelu määrää myös, maalataanko esim. pojalle jalkaan farkut, verkkarit tai shortsit. Piirton luomissa tilannekuvissa sekoittuvat erilaiset maailmat ja aikakaudet. Taiteilija sanoo nauttivansa maalaajan vapaudesta.

– Teoksissa vallitsevat pastellisävyt. Pastellit ovat lähempänä realismia. Ei ole täyttä mustaa tai täyttä valkoista, vaan joukossa on aina myös harmaata, sanoo Piirto filosofisesti.

Naantalissa hän on vieraillut uransa aikana useasti, ensimmäisen kerran jo vuonna 1999.

– Tänne on aina yhtä mukava tulla, kaunis ympäristö ja mukavia ihmisiä, hän kehuu.

IHMISEN ELÄMÄ kulkee tunnelmasta toiseen. Piirto puhuu aiheesta intohimoisesti.

– On hyväksyttävä itsensä ja se, että aina ei voi onnistua. Toisena päivänä syntyy paljon ja toisena ei mitään. Se täytyy ymmärtää ja hyväksyä. Viimeksi kun maalasin, en saanut aikaiseksi yhtään mitään. Turhautuminen ei lannista, vaan se kuuluu osana elämään, hän pohtii.

Piirto maalaa edelleen lähes päivittäin – tai oikeastaan Piirton teokset syntyvät aina yöaikaan.

– Maalatessa ei voi ajatella muuta kuin sitä mitä tekee. Itsensä unohtaminen on nautinnollista, hän tuumii.