Raision nuorten tilan nimeksi NOPPA

Raision liikunta- ja nuorisotoimenjohtaja Reijo Hakorinta esittelemässä NOPPA nuorisotilaa yhdessä Vaisaaren yläkoulun Vertti-vertaistiedottajien Antti Laakson, Wilma Uotilan ja Jenni Nergin kanssa 30. syyskuuta. Kuva: Ragip Önsoy

Raision Wanhalla kauppiksella vietettiin torstaina 15.10. uuden nuorten tilan avajaisia, joiden yhteydessä paljastettiin tarkoin varjeltu salaisuus eli paikan nimi: NOPPA. Nimi tulee sanoista Nuorten Oma Paras Paikka.

Nuorten tilan nimeä etsittiin nimikilpailulla, johon tuli 45 ehdotusta. Ehdotusten joukosta parhaan valitsivat Vaisaaren koulun oppilaat. Voittajaehdotuksen teki Friisilän koulun 5.-luokkalainen Iiris Nurmi, joka palkittiin hienosta nimestä muun muassa leffalipuin ja -herkuin. Iiriksen kanssa käytiin samalla myös alustavia neuvotteluja hänen bändinsä esiintymisestä Nopan musiikkitilassa.

Raision kaupungissa nuorten käyttöön varta vasten tarkoitetun tilan toteutuksesta oli tulla ikuisuusprojekti, jota on ehdotettu sijoitettavaksi erinäisiin kaupungin kiinteistöihin viimeisen 40 vuoden ajan.

– Se on ollut valtuustoaloitteiden eräs suosituimmista aiheista pitkään. On hienoa, että se vihdoin toteutui, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Leinonen kommentoi.

Yläkoulun ja lukion oppilaskunnan lisäksi Raision lasten ja nuorten parlamentti on ollut vahvasti mukana suunnittelutyössä – ja ovat myös jatkossa.

– Lasten ja nuorten parlamentti on toiminut aktiivisena vuoropuhelutahona kaupungin päättäjien kanssa, kiittelee kaupunginjohtaja Ari Korhonen, jonka avajaisjuhlapuheen alkusanat taipuivat sujuvasti räppiriimeiksi.

Nopasta löytyy tulevaisuudessa nuorisokahvila, kerhotila, esiintymistila, mediatila, etsivän nuorisotyön toimipiste ja nuorisotyöntekijöiden työtilaa. Tilaa on lähes 500 neliötä ja se elää toiminnan ja tapahtumien mukaan.

– Tilat, joita on enemmän kuin Mahittulan nuorisotalossa, muuntautuvat jatkuvasti tarpeen mukaan nuorten, järjestöjen, bändien ja muun omatoimisen tekemisen käyttöön, liikunta- ja nuorisotoimenjohtaja Reijo Hakorinta sanoo.
– Raisiolaiset nuoret ovat olleet aloitteellisia läpi vuosikymmenten: heidän ansiostaanhan Mahittulan vanha koulu valjastettiin 1960-luvulla nuorisotaloksi, Hakorinta muistuttaa.

Päivällä Nopan tilat taipuvat myös muiden ikäryhmien ja erilaisten harrastusten käyttöön, iltojen ollessa ensisijaisesti varattuna nuorille.

Nuorten tilan toteuttamisen kokonaiskustannus on ollut 230 000 euroa. Hankkeeseen saatiin 75 000 euroa opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustusta.

Katariina Mäkinen-Önsoy