Naantali esiintyy edukseen Turun Kirjamessuilla

KIRJALLISUUS. Suomen Arvostelijain liiton Turun jaosto ojensi Naantalin Kirjahyrrä-lastenkirjallisuusfestivaalille Taikapunnus-palkinnon Turun kirjamessuilla perjantaina 2.10. Festivaalin toiminnanjohtaja Pekka Vartiainen lupasi kiitospuheessaan, että tärkeä työ lasten lukemiskulttuurin edistämiseksi jatkuu edelleen ensi vuonna, kun Kirjahyrrä pyörähtää kaupunkiin taas 18.–21. toukokuuta 2016.

Naantali tuli esiin myös kirjailijoiden kautta. Kirjamessujen tietokirjailijoiden osastolla esittäytyi merimaskulainen Anne Pentti, joka kirjoittaa historiikkeja ja elämäkertoja. Nuorisokirjailijoiden osastolta saattoi bongata monia Naantalin historiaan sijoittuvia lasten- ja nuortenkirjoja kirjoittaneen Maijaliisa Dieckmannin.

Yhteiskunnallisia teemoja

Anne Pentti on julkaissut tänä vuonna tarinallisen historiikin sekä Tilikeskus-yhtiöistä että Naantalin Meripelastajista. Loppuvuoden aikana kansiin saadaan vielä toinen sukeltajahistoriikki sekä Porin ensi- ja turvakotiyhdistyksen 70-vuotishistoriikki.

– Tulevia historiikkeja yhdistää yhteiskunnallinen teema. Ammattiyhdistysasiat ja edunvalvonta ovat olleet Suomen Ammattisukeltajien yhdistyksen tärkeimpiä tehtäviä, joten niistä ja sukeltajien mielenkiintoisista tarinoista riittää kirjoitettavaa vuodesta 1906 alkaen. Ensi- ja turvakotiyhdistyksen historiikissa sen sijaan näyttäytyy sosiaalipalvelutyön muutos menneinä vuosikymmeninä, Pentti kertoo.

Koko ikänsä kirjoittanut Pentti aloitti työnsä virallisesti elämäkertojen parissa 1980-luvun puolessa välissä.

– En ole historioitsija, joten lähestymistapani historiikkien toteuttamiseen on hieman erilainen. Historiikkini syntyvät tarinoiden kautta, kertoivat ne sitten esimerkiksi tilitoimistosta tai paikallisyhdistyksestä. Subjektiiviset muistot kun ovat yleensä mielenkiintoisimmasta päästä. Pyrin siihen, että teokseen pääsee sisälle, vaikka lähtisi tutkimaan sitä keskiaukeamalta, Pentti lisää.

Pentin tavaksi on tullut lahjoittaa Merimaskun koulun hyville tarinankirjoittajille stipendi, joka voi olla esimerkiksi lahjakortti kirjakauppaan.

– Stipendini toimii toivottavasti lapsille kirjoittamisen ja lukemisen kannusteena samaan tapaan kuin raittiuskilpakirjoitusten palkintokirja toimi kannusteena minulle kouluiässä, hän sanoo.

Letut ja kirjat muistelmien reseptinä

Kirjamessuilla Maijaliisa Dieckmann esitteli uutta Kirja ja lettupannu – lastenkirjailija muistelee -teostaan, joissa on pitkälti tarinaa Naantalista sekä muualta Turun seudulta.

– Teos sai nimensä minuun läheisesti liittyvästä kahdesta asiasta: kirjoista ja letuista, Dieckmann nauraa.

Luokanopettajana Naantalissa työskennellyt Dieckmann kertoo päätyneensä lasten- ja nuortenkirjailijaksi juuri aikaisempien työtehtäviensä kautta.

– Toki olen kirjoittanut myös aikuisille, mutta lasten pariin myös kirjallisuudessa minut viitoitti opettajantyöni.

Muistelmissa käsitellään muun muassa opettajan ja kirjailijan töitä vivahteikkaalla matkalla Mellilässä vietetystä lapsuudesta Naantaliin, Lietoon ja Turkuun sekä Dieckmannin nykyiselle kotiseudulle Porvooseen.

Kirjailijana Dieckmann on tunnettu jo neljän vuosikymmenen ajalta. Tuona aikana hän on kirjoittanut yhteensä 76 teosta.

Muun muassa Naantalissa, Ruskolla ja Liedossa Dieckmann tiedetään myös teatterien kanssa tekemästään yhteistyöstä.

– Useampi näytelmäkäsikirjoitus onkin sitten päätynyt kirjan kansiin, hän toteaa.

 

Katariina Mäkinen-Önsoy