Mielipide: Alastonta demokratiaa

MIELIPIDE. Lehtien mielipidesivuilla Jan Lindström (kok) ja Mikko Rönnholm (sdp) ovat selittäneet Naantalin maankäyttöön liittyviä suunnitelmiaan Vilhelm Junnilan (ps) terhakasti kommentoimana.

Kirjoitukset antavat kuvan siitä, miten kaupunkeja suunnitellaan, ja miksi asukkaiden mielipiteillä ei voi olla sijaa. Rönnholm (142/14919 ääntä) kertoo puoluetoimistossa syntyneestä ja sitten puolueessa hyväksytystä Naantalin yleiskaavallisesta näkemyksestä. Lindströmin (285/14919 ääntä) ja kokoomuksen suunnitelma on hieman toisenlainen. Rönnholmin valpas silmä on havainnut, että kokoomus runtelee suunnitelmallaan rantaraittia ja sen maakunnallisestikin merkittäviä maisema-arvoja. Kritiikissään hän unohtaa mainita suhteestaan keskustan rakentamiseen paitsi että pitäisi päästä kiireesti rakentamaan. Sen ymmärtää, sillä edustaahan hän merkittävän rakennus- ja palvelutoimintaa Naantalissakin harjoittavan konsernin intressejä ja on myös kaupungin kaavoittaja. Tiivis ja edullinen rakentaminen saattaa vaikuttaa puolueen kannatukseen.

Kaavoituksesta syntyy puolueiden kesken varmasti sopu kunhan jaettavaa (myytävää) riittää ja siten esitettynä, etteivät ne sulje hurjiakaan suunnitelmia. Aivan huikea on ehdotus sirotella Naantalin vähäväkinen keskusta yli puolen neliökilometrin alueelle kirkkopuiston reunalta Sokeritehtaan, rautateiden ja vilkkaan Rymättyläntien toiselle puolelle. Vasta-argumentaatioiden esittäminen on mahdotonta, kun ei ole julkistettu sitä, millä valtuuksilla ja kenen kanssa asiasta on alunperin sovittu.

Adresseja nostattavat asukkaat ovat tukalassa välikädessä, sillä he eivät oikeastaan tiedä, mihin suuntaan heidän tulisi vaikuttaa ja miten. Virallinen kaupunkisuunnittelu taipuu yksittäisissä tapaamisissa ja palavereissa syntyneisiin päätöksiin. Oikeudenkäyttö on sekin luovuttanut mahdottoman edessä. Niinpä kansalainen on lopulta suojaa vailla. Lindström ilmaiseekin demokratiakäsityksensä peittelemättömästi: ”Demokratia on sitä, että saa äänestää”. Tämän alleviivasi mainiosti taannoinen kaupunginjohtaja Timo Kvist vastatessaan yli 3.600 nimeä keränneelle lähetystölle Humaliston asuntorakentamista vastaan: ”Tästä päättää kaupunginvaltuusto”.

Valtuusto ei kuitenkaan käsiään tahrannut. Rakentamisriskin otti rakennuslautakunta yhden rivin mittaisella esittelytekstillä. Näin alkoi uuden kaupunginosan rakentaminen Naantaliin nimellä laajennettu keskusta-alue.

Asukkailta halutaan viedä jatkossa luulotkin. Pääministeri Juha Sipilän asettama työryhmä valmistelee valituksen kieltäviä lakimuutoksia. Tavoitteena on lisäksi keventää kaupunkisuunnitteluun liittyvää säätelyä niin, että rakennusluvat heltiäisivät pelkkien hahmotelmien perustella.

 

Kari Rahja
Naantali