Kilpikonnarobotin ohjelmointia ja yhteistyötä

Raision Friisilän koulun 5M-luokalta ei puuttunut innostusta viime viikon keskiviikkona, kun oppilaat pääsivät osallistumaan MinecraftEdu-koodauspajaan. Kansallisen peliviikon kunniaksi tilaisuuden järjestivät TeacherGaming LLC ja Raision kaupunginkirjaston lasten- ja nuortenosasto.

Ruotsalaisen Mojangin kehittämä Minecraft on viime vuosien suurimpia menestystarinoita pelialalla. Pelaajien ohjastamat hahmot voivat pelin legopalikkamaisessa maailmassa rakentaa lähes mitä vain.

Kirjaston läppärit olivat kovassa käytössä kun oppilaat pareittain tekivät pajaa vetäneen Mikael Uusi-Mäkelänjohdolla erilaisia yhteistyötä vaativia tehtäviä kuten talojen rakentamista. Oppilaat olivat pelissä kuin kotonaan, opettajat Terhi Huhtala ja Outi Merisaari eivät niinkään.

– Kyllä peli on omien lasten kautta jollain tavalla tuttu, mutta nyt pelasin sitä oikeastaan ensimmäistä kertaa, Terhi Huhtala kertoi kokemuksistaan.

Opettajilla oli pelissä käytössään erilaisia supervoimia, joilla sai vaikka oppilaiden pelin jäädytettyä tai jaettua pelihahmoille erilaisia tavaroita, kuten puuta, ikkunoita ja ovia talonrakennustehtävää varten.

Outi Merisaarelle Minecraft oli myös aika uusi tuttavuus, vaikka aiemmin hän on ollut esimerkiksi Second Life -peliä opettelemassa koulutustilaisuudessa. Opetuspelit ovat koulumaailmassa tällä hetkellä selvässä nosteessa.
– Kyllä tämä tilaisuus herätti oman mielenkiinnon MinecraftEduun, Merisaari sanoi.

Opettajat toivoivatkin, että Friisilän kouluun saataisiin hankittua tätä nimenomaista opetuspeliä.
– Lapset ovat koko viikon odottaneet tänne koodauspajaan pääsyä. On hienoa nähdä kuinka ongelmanratkaisu ja yhteistyö ovat sujuneet, opettajat kertoivat.

Myös kirjastossa kiinnostuttiin pelistä.

– Peliä saa aika edullisesti, joten pitää katsoa jos hankkisimme sen joillekin kirjaston koneille tai täppäreille, tuumi kirjastonhoitaja Nina Petander.

Opetuspelejä maailmalle

TeacherGaming on suomalaisten ja yhdysvaltalaisten opettajien perustama pelinkehitysfirma, jossa on yhteensä yksitoista työntekijää. Toimipisteet TeacherGamingilla on Tampereella ja New Yorkissa. Tarkoitus on tuottaa laadukkaita pelejä luokkahuonekäyttöön. Tällä hetkellä tuotteina ovat Minecraftin ja Kerbal Space Program -pelien opetusversiot. Kerbal Space Program antaa oppilaille tilaisuuden rakentaa omat avaruusrakettinsa ja tutkia niillä aurinkokuntaa. Samalla fysiikan lait tulevat tutuiksi leikin varjolla.

– Pelit opettavat yhteistyötä ja sääntöjen noudattamisen tärkeyttä. Minecraftissa voi toisten vaivalla rakentaman talon räjäyttää dynamiitilla ilmaan. Meiltä kysytäänkin tosi usein, eikö sen voisi estää? En minä kuitenkaan opettajanakaan piilota luokassa oppilailta saksia. Yhteisten pelisääntöjen opettelu on itsessään tärkeää, kuvaili TeacherGamingilta koodauspajaa Raisioon vetämään tullut Mikael Uusi-Mäkelä.

Friisilän vitosluokkalaiset touhusivat yhteisellä digitaalisella hiekkalaatikolla koko ajan hyvässä hengessä ja yhdessä harjoituksessa suurin talo syntyikin kolmen ryhmän yhteistyönä.

Ohjelmoinnin ajatusmaailmaan tutustuttiin robottiharjoitusten avulla. Uusi-Mäkelä laittoi työparit liikkumaan kirjastossa niin, että toinen leikki itsenäisiä päätöksiä tekemään pystymätöntä robottia, jota toinen ohjelmoi.

– Ota kolme askelta eteen, käänny sitten 90 astetta vasemmalle ja ota neljä askelta, ohjelmoija-Sofia ohjeisti Jerry-bottia.
– Tämähän on hyvä harjoitus, kun matematiikassa on juuri opeteltu astelukuja, iloitsi luokan opettaja Terhi Huhtala.

Sitten samaa ohjelmointitapaa sovellettiin MinecraftEdun kilpikonnarobotteihin, joihin ohjelmointiin erilaisia yksinkertaisia käskyjä. Lopulta pelin graafisella ohjelmoinkielellä saatiin robotit jopa rakentamaan portaita tai kaivamaan maasta mineraaleja.

Oppilaiden kaksituntinen palikkamaailmassa hurahti kuin siivillä. Kaikilla oli hauskaa ja samalla nähtiin ehkä aavistus siitä, millaista opetuspelien käyttö kouluissa voi olla muutaman vuoden kuluttua, kun esimerkiksi täppärit yleistyvät henkilökohtaisina opetusvälineinä.

Kai Saarto