Jasu Rinneoja: Myrkyttäjä

KIRJA-ARVIO. Raisiolaisen Jasu Rinneojan kolmas romaani, lokakuussa ilmestynyt Myrkyttäjä kertoo Renqvist Invest -nimisen yrityksen omistajan, Markku Renqvistin selviytymistarinan auto-onnettomuuden aiheuttaman kooman jälkitilassa. Markun tytärtä, Paulaa, järkyttää äitinsä Saaran puheet hoidon lopettamisesta ja isoveljensä Pasin välinpitämättömyys isää kohtaan. Paulaa häiritsee myös liian lähelle heidän perhe-elämäänsä tunkeutunut äidin ystävä Irkku.

Kaikilla perheenjäsenillä tuntuu olevan luurankoja kaapissa. Sekametelisopaksi yltyvä kuvio selviää pala palalta ja lukija saa leikkiä salapoliisia mysteerin edetessä. Kuka onkaan tuo Rolf-niminen vanha mies, joka ilmestyy kuin tyhjästä Markun sairaalasängyn ääreen? Mikä on Pasin avovaimon, Wilman, suhde Markkuun ja miksi Rolf tunnistaa naisen ja kutsuu tätä aivan eri nimellä?

Päällisin puolin tavalliselta näyttävä perhe-elämä saa synkkiä vivahteita, kun Wilma ymmärtää kaksoiselämänsä vaarat. Wilma miettii kuinka monen on vielä kärsittävä hänen esimiehensä pakkomielteestä Renqvist Investiin. Toisaalla Paulaa vaivaa kysymys siitä, onko talousjohtaja Hujasen kuolemalla ja hänen isänsä onnettomuudella jokin yhteys.

Poliisi pitäisi saada kuvioon mukaan, mutta Pasi jarruttaa ajatusta arvellen, että isän jäljiltä yrityksen asiat eivät kestä päivänvaloa. Outojen tapahtumien vyyhti alkaa avautua, kun hölösuinen Paula tiedustelee kovaan ääneen veljeltään Wilman touhuista.

Jotenkin jännäri tuntuu töksähtävän lopussa – ja muutamille asioille, kuten Karoliina Bomanin kohtalolle, ei löydy vastausta. Kuka kirjan henkilöistä on myrkyttäjä? Paula toteaa useampaan otteeseen Irkun myrkyttävän Saaran mieltä, mutta todellinen myrkyttäjä taitaa löytyä ihan muualta, ja hän saattaa viedä poliisin myös kadonneen Karoliinan jäljille.

Kirjailija kuvaa perheen keskinäisiä suhteita mielenkiintoisesti – jopa kylmätunteinen Pasi alkaa osoittaa inhimillisiä tunteita perhettään kohtaan kirjan loppupuolella. Hieman naiivi ja asioista helposti innostuva pikkusisko on selkeänä välikätenä Pasin ja vanhempien välissä ja onnistuu edesauttamaan näiden välien lämpenemistä.

Katariina Mäkinen-Önsoy

ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Arvosana
Edellinen artikkeliSuper Meat Boy
Seuraava artikkeliKilpikonnarobotin ohjelmointia ja yhteistyötä
jasu-rinneoja-myrkyttajaRinneojan jännitysromaani Myrkyttäjä yllättävine juonenkäänteineen pitää mielenkiinnon yllä etukannesta takakanteen.