Urkumaestro ja nuori lahjakkuus konsertoivat Nousiaisissa 3.7.

Nuori turkulaislahjakkuus Kristian Saarinen ja Kalevi Kiviniemi konsertoivat 3.7. Nousiaisten kirkossa.

SEURAKUNTA. Nousiaisten kirkossa kuullaan sunnuntaina 3.7. urkumaestro Kalevi Kiviniemen ja nuoren turkulaislahjakkuuden, juuri Sibelius-Akatemiaan hyväksytyn Kristian Saarisen urkukonsertti. Konsertissa kuullaan mm. J.S. Bachin ja Igor Stravinskyn sekä ranskalaissäveltäjien musiikkia.

Kristian Saarinen (s.1996) sai innostuksen urkujensoittoon kuultuaan Keski-Porin kirkon uusia Paschen-Kiel -urkuja jouluna 2007. Samassa kirkossa hän kuuli muutamaa vuotta myöhemmin ensinmäisen urkukonserttinsa, jossa esiintyi Kalevi Kiviniemi. Innostuttuaan urkujensoitosta, hän pyrki keväällä 2010 Turun konservatorioon, ja pääsikin aloittamaan urkujensoiton opettajanaan Hannu Ilola. Vuonna 2013 hän piti urkuensikonserttinsa Paattisten kirkossa Turussa. Seuraavan vuonna hän oli opintomatkalla Pariisissa, tutustumassa mm. St. Sulpice- ja St. Augustin -katedraalien historiallisiin Cavaillé-Coll -soittimiin.

Vuonna 2015 Saarinen osallistui maineikkaan hollantilaisen urkurin Jacques van Oortmerssenin mestarikurssille Amsterdamissa. Saarinen on esiintynyt Suomen lisäksi Virossa sekä tehnyt kanttorisijaisuuksia. Lisäksi hän on perehtynyt urkujen rakenteeseen sekä äänitysperiaatteisiin ja aikoo jatkaa urkujenrakennuksen opiskeluun. Tulevaisuudessa Saarinen tähtää opintoihin kotimaassa ja ulkomailla maineikkaiden urkujensoiton opettajien johdolla.

Kalevi Kiviniemi kuuluu kansainvälisten arvioiden mukaan aikamme merkittävimpiin muusikoihin. Hän on konsertoinut Euroopan lisäksi mm. USA:ssa, Kanadassa, Japanissa, Australiassa ja Venäjällä ja julkaissut yli 160 levyä, joiden määrä kasvaa tämän vuoden aikana peräti kuudella levyllä. Samalla tulee täyteen Kiviniemen usean vuoden suururakka, 19 levyn Organ Era -sarja. Kiviniemelle on myönnetty useita tunnustuksia ja levypalkintoja niin Suomessa kuin ulkomailla. Suomessa hän on mm. vuonna 2009 vastaanottanut Säveltaiteen valtionpalkinnon, merkittävimmän musiikkipalkinnon maassamme. Kansainvälisestä karriäärinsä lisäksi Kiviniemi pitää edelleenkin tärkeänä urkutaiteen jalansijaa myös pienemmillä paikkakunnilla, kuten nyt Nousiaisissa.

TSS