Näyttelykiertueen teoksia on nähtävissä myös Turussa, Kauppakeskus Forumin kansalaistilassa ajalla 23.–27.5. Sieltä kiertue jatkaa matkaansa Mynämäen kirjastoon 5.–21.6. ja Lemun kirjastoon 27.6.–9.7. Elokuun ajan yhteisötaideteokset ovat esillä Elisenvaaran oppimiskeskuksen KurkiGalleriassa. 31.8.–17.9. vuorossa on Raision kaupungintalo, 18.–29.9. Kaarinan Vapari, 2.–29.9. Liedon kunnantalo, 4.–30.10. Paimion kaupungintalo ja 4.–28.12. Nousiaisten kirjasto. Kiertue päättyy Auran kirjastoon, jossa se on esillä 1.–29.12.
Turun seudun kuntien kulttuuritoimijoiden Oikeesti jotakin -verkoston ja Taiteen edistämiskeskuksen yhteisprojekti Sata kohtaamista huipentuu kaikki osallistujakunnat kiertävään näyttelyyn. Naantalin Kesti-Maariassa näyttelyyn voi käydä tutustumassa 11.6. saakka.
TAIDE. Sata kohtaamista -näyttely esittelee vuosina 2016–2017 järjestetyissä yhteisötaideprojekteissa koettuja yhteisiä hetkiä ja kohtaamisissa heränneitä ajatuksia satavuotiaan maamme moninaisuudesta. Yli kuntarajojen ja sukupolvien kantanut yhteistyö taiteilijoiden ja kuntalaisten välillä synnytti viisi teosta: This is me, Kohtaamisten kartta, Lähiösinfonia, Kuulumiset ja Sata suuta, sata korvaa.
Kiertueen aloittavassa Naantalissa toteutettiin kaksi projektia: Maijamäen ja Suopellon yläkoululaisten tekemä This is me -lyhytelokuva, sekä saaristoon, Merimaskuun, Rymättylään ja Velkualle, suunnanneet Kohtaamisten kartta -sarjakuvatyöpajat.
Vaikuttavaa asiaa nuorilta nuorille
Somesta ja kaverisuhteista kertovan elokuvan tekoprosessista kertovat kasiluokkalaiset Aava Reponen, Miia Blom, Helmiina Koskinen ja seiskaluokkalainen Akusti Suomi:
– Kiusaaminen ja erityisesti nettikiusaaminen on valitettavan yleistä ja helppoa tänä päivänä. Kun lisäsimme teemaan vielä nuorten keskuudessa yleisesti käytetyn Snapchatin, oli videoelokuvan sisältö valmiina.
Ensiesityksensä Naantalin Kuparivuoren koulussa 10.1. saanutta elokuvaa esitettiin laajasti alakouluissa ympäri kaupunkia kevään ajan.
– Videoelokuvamme sai alakoululaisetkin miettimään tarkemmin somen vaikutusta. Aihe viritti paljon keskustelua siitä, mitä esimerkiksi Snapchatissa kannattaa jakaa ja mitä ei. Katsojien mielestä oli mukavaa bongata lisäksi tuttuja kuvauspaikkoja kuten Kultarantaa ja Karvetin monitoimitaloa, nuoret lisäävät.
Sarjakuvat yhdistää
Merimaskussa Kohtaamisten karttaa oli tekemässä viisihenkinen ryhmä, johon kuului muun muassa paljasjalkainen merimaskulainen vanhaherra sekä yläkoululainen.
– Heterogeenisyys oli selkeä vahvuus ryhmällemme. Innostavat työpajavetäjät saivat meidät paitsi jutustelemaan myös piirtämään vapain mielin ja niillä taiteellisilla taidoilla, jotka meille on suotu, hymyilee teoksen koonnut Merimasku-Seuran puheenjohtaja Maikku Tuomi.
– Sarjistyöpajat innoittivat meitä siinä määrin, että olemme suunnitelleet jatkoa muistelu-piirtelyilloille, Tuomi lisää.
Yhteisötaideprojektien koontinäyttely osallistaa Naantalin kaupungin kulttuuri- ja tiedotussihteeri Anu Anttilan mukaan myös kävijänsä.
– Kesti-Maariasta löytyy Naantalin kantakaupunkia esittävä Kohtaamisten kartta, johon näyttelykävijät voivat täydentää omia lempipaikkojaan; missä on kaunista tai mikä kohta on erityisesti jäänyt mieleen, Anttila sanoo.
Katariina Mäkinen-Önsoy