Hyvinvointia raisiolaisille, elinvoimaa Raisiolle

Raision kestävä elinvoimaisuus perustuu sen uudistumiskykyyn, joustavuuteen ja hyvinvoiviin kuntalaisiin. Raision alueella toimivien yritysten toimintaedellytyksiä on jatkuvasti kehitettävä ja asukkaiden työllisyyttä edistettävä monin tavoin elinvoiman lisäämiseksi. Ympäristön viihtyvyys ja asiakaslähtöiset, helposti saatavilla olevat palvelut kasvattavat osaltaan Raision vetovoimaisuutta asuinkuntana. Joustavuus ja uudistumiskyky todentuvat kaupunkiorganisaation muutosherkkyytenä, joka antaa tilaa luovuudelle ja rohkeudelle. Elinvoimainen kunta uskaltaa astua ulos tutusta kuutiosta ja perinteisistä toimintamalleista.

Sivistys- ja vapaa-aikapalvelut nousevat kuntien tärkeimmiksi tehtäviksi maakuntauudistuksen johdosta, kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät pois kuntien vastuulta. Varhaiskasvatusta, perusopetusta ja toisen asteen koulutusta voidaan siis jatkossakin kehittää Raision omina palveluina vapaa-aikapalveluiden rinnalla. Lasten ja nuorten asema on tulevaisuuden Raisiossa vahva, sillä he ovat kuntaan jäävien palveluiden suurin käyttäjäryhmä. Meillä on nyt ja tulevaisuudessa loistavat mahdollisuudet kasvattaa raisiolaisista lapsista ja nuorista aktiivinen, osaava ja suvaitsevainen, lähimmäisistä ja luonnosta hyvää huolta pitävä sukupolvi.

Kirjasto- ja kulttuuripalveluiden sekä työväenopiston yksi tärkeimmistä yhteisistä tehtävistä on tänä päivänä se, että niiden avulla voidaan monin mukavin tavoin lisätä kaiken ikäisten kuntalaisten syvempää ymmärrystä ympäröivästä maailmasta. Näihin palveluihin panostamalla voidaan vahvistaa myös asukkaiden keskinäistä yhteisöllisyyttä, yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja erilaisten kulttuurien kunnioitusta. Sivistystä ja hyvinvointia edistäviä palveluita on järkevää täydentää myös kuntaorganisaation sisäistä yhteistyötä tehostamalla ja raisiolaisten yhdistysten osaamista monipuolisesti hyödyntämällä.

Raisiolla on pitkät perinteet vahvana urheilu- ja liikuntakaupunkina. Terveytensä ja hyvinvointinsa kannalta liian vähän liikkuvien kuntalaisten innostamiseen liikunnan pariin kannattaa kuitenkin panostaa nykyistä enemmän. Esimerkiksi raisiolaisiinkin alakouluihin parhaillaan jalkautuva Liikkuva Koulu -ohjelma voidaan ottaa käyttöön myös yläkoulussa ja toisen asteen oppilaitoksissa. Ilo kasvaa liikkuen -ohjelma voidaan käynnistää varhaiskasvatuksessa. Myös aikuisille suunnattuja matalan kynnyksen liikuntapalveluita ja elintapaneuvontaa pitää lisätä.

Jos tahdomme pysyä jatkossakin liikuntakaupunkien eturivissä, niin kaikille kuntalaisille avoimia lähiliikunta- ja virkistysalueita tulee hoitaa hyvin ja edelleen myös lisätä. Rakennettujen liikuntapaikkojen käyttömahdollisuuksia tulee laajentaa ja käyttöastetta tehostaa. Leveä harrastajapohja on edellytys myös huippujen jalostamiselle urheiluseuroissa – siksi myös niiden tarvitsemia olosuhteita ja muita toimintaedellytyksiä pitää parantaa. Liikkumisen lisääminen kaikin mahdollisin tavoin on nopein ja tehokkain tapa edistää kaikenikäisten kuntalaisten terveyttä ja hyvinvointia arjessa. Se on siis myös yksi elinvoimaisen kunnan merkittävistä menestystekijöistä.

Tuuli Salospohja