Kaupunkimme korkea johto (=Kaupunginhallitus) on laatinut uuden organisaatiomallin, joka merkittävästi vähentää kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksia. Tämä tapahtuu siten, että lautakuntien määrää vähennetään ja entistä harvempi naantalilainen pääsee vaikuttamaan päätöksentekoon. Samalla tietenkin virkamiesten valta kasvaa. Asiaa käsittelee Kaupunginhallitus 27.2. ja valtuusto 13.3.
Uudistuksessa kulttuurilautakunta yhdistetään vapaa-aikalautakuntaan ja luottamushenkilöitä on siten 9 vähemmän kuin ennen. Sopinee kysyä säilyykö riittävän monipuolinen asiantuntemus esimerkiksi avustuksia jaettaessa. Vai syntyykö vastakkainasettelua näiden molempien tärkeiden elämänalojen välille. Osa meistä tykkää liikunnasta, osa harrastaa kulttuuria ja jotkut pitävät molemmista. Itse arvostan molempia. Tänäänkin oli hienoa kuunnella Musiikkijuhlien talvikonserttia ja eilen oli mahdollisuus nauttia Suovuoren hyvästä ladusta.
Toinen leikkaus koskee kaavoitus- ja ympäristölautakuntaa, joka lakkaa (vähennys 11 henkilöä). Kun kaava-asiat siirtyvät jo ennestään kovin kuormitetulle tekniselle lautakunnalle, kaavoituksessa ei tarvinnekaan enää ottaa huomioon ympäristöasioita! Pelkkä tekninen asiantuntemus riittää jatkossa. Asiat esittelee tekninen johtaja. Kaupunginarkkitehdillä on sentään läsnäolo-oikeus.
Ympäristöluvat siirtyvät rakennuslautakunnalle, jonka työmäärä onkin ollut suhteellisen pieni.
Lisää luottamushenkilöitä karsiutuu, kun kaupunginhallituksen yleisjaosto ja teknisen lautakunnan tilapalvelujaosto lopetetaan. Satamalautakunnan korvaa yhtiöittämisen seurauksena suppea Satama Oy:n hallitus. Myös sosiaali- ja terveyslautakunnan yleisjaosto lopetetaan. Nähtäväksi jää, tarvitaanko koko lautakuntaa, kun sote-uudistus etenee.
Kun luottamustehtäviä vähenee noin kolmenkymmenen henkilön osalta, voidaan syntynyt säästö käyttää Kaupunginhallituksen puheenjohtajan palkkioiden nostamiseen. Tämä on varmaan tarpeen, sillä Kaupunginhallitus on Naantalissa keskittänyt poikkeuksellisen paljon valtaa itselleen valtuuston tyytyessä pieneen sivurooliin. – Herää kyllä kysymys siitä, olisiko saman tien voitu harkita siirtymistä pormestarimalliin?
Erityisen suurta valtaa käyttää nyt 7-henkinen Kaupunkisuunnittelujaosto (KSJ), jossa enemmistöön tarvitaan siis vain neljä päättäjää, jatkossa sen korvaa 9-jäseninen konsernijaos. Tämä ryhmä johtaa kaavoitusta ja voi käytännössä päättää mm. rantojen ja viheralueiden kaavoittamisesta asuntorakentamiseen, sillä Naantalissa valtuusto siunaa käytännössä aina tuon pienryhmän esitykset. Seuraavalla valtuustokaudella vallankäyttö vielä helpottuu, kun turhiksi todettuja ympäristönäkökohtia ei enää tarvitse isommalla joukolla pohtia, jollei vaaleille ryntäävä (?) kansa ole toista mieltä.
Jarkko Kanerva
kaupunginvaltuutettu (vihr.)