Tuulissuo-Avanti-yritysalueen kehitystyö päässyt hyvään vauhtiin

Gaia Consultingin Mari Saarion mukaan tässä mittakaavassa ei teollisia symbiooseja ei ole jo vakiintuneen teollisuusalueen kohdalle ennen Suomessa haettu. Kuva: Kai Saarto.

LIETO. Liedon kunta on osana uutta elinkeino-ohjelmaansa käynnistänyt Tuulissuo-Avanti yritysalueen kehittämishankkeen. Tavoitteena on laatia yhteistyössä alueella toimivien yritysten kanssa alueen kehittämissuunnitelma.

– Pyrimme tunnistamaan alueen yritykset, mitä niissä tehdään ja mitä kehittämistarpeita heillä on, kertoo kunnanjohtaja Esko Poikela.

Kunta on saanut tähän mennessä vastauksia lähettämiinsä kyselyihin noin 90 yritykseltä. Kasvunäkymät ovat selvät, sillä yrityksistä 26 ilmoitti heillä olevan tällä hetkellä selvää rekrytointitarvetta ja 32 yrityksellä on potentiaalista lisätyövoiman tarvetta. Kunta pyrkii omasta puolestaan auttamaan myös tässä, kertoo yritys- ja työllisyyskoordinaattori Mika Stepanoff.

– Haluamme olla tässä aloitteellisia. TE-hallinnossa on resurssipulaa ja kuntien vastuu lisääntyy. Lieto haluaa olla muuttuvassa tilanteessa etulinjassa, ei häntäpäässä, Stepanoff sanoo.

Yhtenäisiä voimavaroja hyödyntämällä voitaisiin harjoittaa yhteismainontaa, hyödyntää yhteisen tilapankin kautta tilapäistä lisätilojen tarvetta ja jopa väliaikaista työvoimaa.

Yhden hankkeen alle on koottu kaikenlainen kahden alueen kehittämistä parantava toiminta infran parantamisesta, alueen yritysten synergian tehostamiseen ja brändäykseen. Liedon kunnan yhteistyökumppanina hankkeessa toimii Gaia Consulting Oy.

– Teollisten symbioosien kautta haetaan hyötyjä yhteistyöstä juuri tälle alueelle. Lieto tekee tässä Suomen mittakaavassa uudenlaista työtä. Tällaista ei ole tietääkseni aiemmin tehty jo olemassa olevalla, perinteisellä teollisuusalueella, toteaa Gaian liiketoimijohtaja Mari Saario.

Myös Turun ammattikorkeakoulun asiantuntijat ja opiskelijat ovat mukana kehitystyössä.

Huomiota profiloitumiseen

Tuulissuo on alueista vanhempi, sinne nousivat ensimmäiset teollisuushallit 1970-luvun lopussa. Viereinen Avanti on uusi alue, joka on profiloitunut viime vuosina logistiikkayrityksille.

– Siellä on myös hyvät tuotannollisen toiminnan mahdollisuudet, Esko Poikela toteaa.

Kova maapohja sopii raskaammallekin teollisuudelle ja alueella on jo valmiiksi teollisuutta, minkä vuoksi niin sanottu sosiaalinen toimilupa on jo olemassa.

– Se tarkoittaa sitä, että yritykset eivät saa lähialueiden asukkailta negatiivista huomiota, kuten aivan uusien teollisuusalueiden kohdalla usein käy, selittää Mari Saario.

Alueen yrittäjät kiittelevät Liedon kunnan lupa-asioiden ripeyttä. Muutamia kehitysideoitakin on.

– Tuulissuon-Loukinaisen risteyksen liittymälle pitäisi jotain tehdä, huomauttaa Piiloset oy:n hallituksen puheenjohtaja Olavi Nieminen.

Avantin alue on profiloitunut logistiikkayrityksiin. Kova maapohja mahdollistaisi muunkinlaisen teollisuuden. Tilaa alueella on runsaasti.

Liikenneyhteydet ja ilmeen parantaminen yrittäjien toiveissa

Liedon kunnan vs. toimialajohtaja Ari Blomroos toteaa tarvetta olevan myös ohikulkutien nelikaistaistamisen etenemiseen ja sen eritasoliittymään Avantin kohdalla. Myös Länsi-Avantintie jatko Hämeentielle on pöydällä, mutta vaatii yhteistyötä Kaarinan kanssa.

– Alueen ilmeen parantaminen ja parempi kyltitys olisivat positiivisia asioita, sanoo Powder-Transin hallituksen puheenjohtaja Carl-Johan Blomqvist.

Blomqvist kehuu jo nykyisin olemassa olevaa yhteistyötä alueen yrittäjien kesken. Kuljetusyhtiölle on ollut hyvin kätevää, että alueella toimii useampi korjaamopalvelu ja apua saa lähes välittömästi.

Yritystonttien kysyntä on selvästi lisääntynyt viime keväästä lähtien. Liedon kunnalle kyselyitä tulee nykyään noin viikoittain. Yritystontteja pääsee katsomaan kunnan verkkosivuilta myös ilmasta otetun videon välityksellä.

Kai Saarto