Nousiaisten lukion Rene Ahonen mukana Future Leaders -ohjelmassa

Nousiaisten lukiossa opiskeleva Rene Ahonen matkaa kesällä kuudeksi viikoksi Yhdysvaltoihin Future Leaders -stipendiaattiohjelmassa. Kuva: Ragip Önsoy.

Tulevan kesän ohjelman teemana on aktiivinen kansalaisuus ja johtajuus eli active citizenship and leadership.

NOUSIAINEN. Nousiaisten lukiossa opiskeleva Rene Ahonen on valittu 15 muun suomalaisnuoren joukossa stipendiaatiksi Yhdysvalloissa ensi kesänä järjestettävään Future Leaders -ohjelmaan.

Maskussa asuva Ahonen lähtee ensimmäisen vuoden lukio-opintojensa päätteeksi kuudeksi viikoksi Yhdysvaltoihin Washington DC:n alueelle tutustumaan amerikkalaiseen yhteiskuntaan ja oppilaitoksiin. Ohjelma toteutetaan yhteistyössä Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMOn, Yhdysvaltojen suurlähetystön ja vaihto-oppilasjärjestö AFS:n kanssa.

– Lähtö tapahtuu Helsingistä 21. kesäkuuta ja paluu 2. elokuuta. Olen syntynyt kesällä, joten juhlin tänä vuonna syntymäpäiviäni siellä, 16-vuotias Ahonen toteaa.

Mielenkiintoinen opintomatka 

Nuoret asuvat isäntäperheissä Washington DC:n ympäristössä. Yhdysvalloissa ollessaan nuoret pääsevät tutustumaan alueen nähtävyyksiin ja hallintorakennuksiin, tapaavat eri alojen yritysjohtajia ja vaikuttajia sekä vierailevat paikallisissa oppilaitoksissa.

– Washingtonissa kiinnostaa erityisesti Valkoinen talo sekä yrityselämään tutustuminen. Odotan innolla myös paikallisiin ja muihin stipendiaatteihin tutustumista. Samalla myös englanninkielen taito tulee entistä sujuvammaksi. Kirjoitamme myös matkablogia, Ahonen iloitsee.
– Kyseessä on aivan ensimmäinen matkani Yhdysvaltoihin, kaikki on siis aivan uutta, jatkaa Ahonen.

Stipendi kattaa edestakaiset matkat kotipaikkakunnalta isäntäperheeseen, Helsingissä keväällä pidettävän valmennustilaisuuden, jonka yhteydessä järjestetään stipendienjakotilaisuus Yhdysvaltain Suomen suurlähetystössä, valmennustilaisuuden Yhdysvalloissa, asumisen isäntäperheessä, teeman mukaisen ohjelman sekä AFS:n tuen ja materiaalin.

– Omakustanteiseksi jäävät vakuutukset ja viisumikulut, sanoo Ahonen.

Valtio-opin opinnot tähtäimessä

Lukiossa opiskeltavista aineista Ahosen mieleen ovat ennen kaikkea englanti, ruotsi, historia ja yhteiskuntaoppi.

– Pyrkimyksenäni olisi päästä lukemaan valtio-oppia lukion jälkeen, Ahonen suunnittelee.

Future Leaders -ohjelman hakuprosessiin kuului merkittävänä osana esseen kirjoittaminen. Ahonen peilasi aihetta How do I contribute to creating a better world? = Miten myötävaikutan paremman maailman luomiseen? omiin edesottamuksiinsa urheilurintamalla.

– Kirjoitin siitä, että koitan olla hyvänä esimerkkinä muun muassa harrastusteni kautta muille nuorille. Olen muun muassa vetänyt nuorten yleisurheilu- ja jalkapallotreenejä Maskun Palloseurassa ja Katajassa, Ahonen kertoo.
– Jäin kaipaamaan palautetta esseestäni, mutta sellaista ei ainakaan vielä ole järjestäjätaholta kuulunut, lisää Ahonen.

Ahonen on hyvillään tarjoutuneesta mahdollisuudesta ponnistaa keskikokoisesta lukiosta kansainväliseen stipendiaattiohjelmaan.

– Nousiaisten lukion vahvuutena näen juuri sen koon: se on sopivankokoinen oppilaitos, jossa opiskelijat ja opettajat tuntevat toisensa. Opettajia voi aina nykäistä hihasta ja heillä on aikaa kuunnella niin ilojamme kuin surujammekin. Lisäksi ilmapiiri Nousiaisissa on aina kannustava ja hyvä, Ahonen kehuu.

Katariina Mäkinen-Önsoy