Rattlers heittää levynjulkkarikeikan Raisiossa

Rattlersien debyyttipitkäsoitolla Rattlers 18/21 kuullaan vanhempaa materiaalia 1980-luvulta sekä tuoreempia kappaleita levyntekovaiheesta vuodelta 2015. Kuvassa alkuperäiskokoonpanosta Rinko Ruonala, Mike Jokinen, Jouni Salovaara ja Tom Vidqvist. Kuva: Lasse Jalonen.

”Lähes 40 vuotta sitten tampatulla ladulla Rattlers on uskollisesti tarponut eikä tyyli ole vaihtunut vapaaksi, vaan perinteisellä mennään edelleen, välillä otsaa pyyhkien, havuja tarviten ja paitaa kuivaten”, todetaan Rattlers 18/21 -levyn kansiteksteissä.

MUSIIKKI. Raisiolaisen Rattlersin viime syyskuussa julkaiseman Rattlers 18/21 -debyyttialbumin julkkarikeikka kuullaan Raision Martinsalissa maanantaina 23. tammikuuta. Vuonna 1976 perustettu bändi levytti uransa huippuvuosina 80-luvulla kaksi sinkkulohkaisua, mutta pitkäsoitto jäi silloin tekemättä.

Rattlersin nokkamies Rinko Ruonala on tyytyväinen, kun 40 vuotta vaivannut puute on saatu korjattua tuoreen lätyn myötä.

– Pitkäsoittolevyn toteuttaminen oli kytenyt mielessä pidemmän aikaa, sillä matkan varrella syntyneet biisit oli saatava tavalla tai toisella talteen, Ruonala sanoo innostusta äänessään.
– Mukana vanhempaa materiaalia 1980-luvulta, tuoreempia kappaleita levyntekovaiheesta vuodelta 2015 sekä pari 2000-luvun taitteesta. Lopetusbiisi EiKoskaanLopetetaRenkutusta on ensimmäinen oma sävellykseni, joka on päätynyt levytykseen asti, lisää Ruonala.

Levyllä soittavat alkuperäisjäsenistä Rinko Ruonalan (laulu) lisäksi Mike Jokinen (kitara), Tom Vidqvist (kitara), Jouni Salovaara (basso) sekä uutena rumpalina Mikko Mielonen.

– Erityisen hienoa on saada alkuperäiskokoonpano kasaan, kun kotikontujen lauteille jälleen kivutaan, Ruonala iloitsee.

Rämistäjien alku

Rattlersin perustaminen juontaa juurensa vuoteen 1976, jolloin perustajajäsenet Rinko, 13, ja Mike, 12, olivat nähneet Hurriganes-leffan.

– Siitä se idea viimeistään lähti, että oma bändi pitäisi laittaa pystyyn, nauraa Rinko Ruonala.
– Alkuun paukutimme saunakellarissa, kunnes porukat kyllästyivät siihen, jatkaa Ruonala.

Niin ikään 40-vuotisjuhliaan viime vuonna viettänyt Pommari-nuorisotila oli juuri sopivasti avattu Raision kaupungin toimesta.

– Sitä piti sitten selvittää, että kuinka Pommariin pääsee harjoittelemaan. Ja pääsihän sinne, vaikka rockin kultaisella 80-luvulla tunkua niissä piireissä riittikin, toteaa Ruonala.

Viikon verran bändi oli nimeltään Tigerz, kunnes se sai lopullisen nimensä Rattlers, jonka voi suomentaa Rämistäjiksi.

– Sanakirjasta nappasimme sanan, joka kuvasti parhaiten sitä mitä teemme eli rämistämme, virnistää Ruonala.

Perustajajäsenet Rinko Ruonala ja Mike Jokinen nuorina sälleinä.

”Home sweet home”

Väestönsuoja Pommari, joka sai synttärilahjakseen mm. uudet pinnat, akustiikkalevyjä, tehokkaamman ilmanvaihdon ja studioremontin, toimi Rattlersin äänitysstudiona.

– Pommari on meille home sweet home – rakas paikka, johon tulee aina kuin kotiinsa, sanoo Ruonala.
– Remontin ansiosta tila tarjoaa entistäkin paremmat puitteet studiotyöskentelylle. Pommari on aina ollut erinomainen bänditila, ja jos vain mahdollista, nyt se on vieläkin parempi. Akustiikkalevyjen lisäksi isot matot ja kaapit pitävät äänierityksen kohdallaan. Viherkasveja tiloissa saisi kyllä olla enemmän, lisää Ruonala.

Pommari on muutenkin edelleen aktiivikäytössä, siellä pidetään esimerkiksi bändikerhoa ja järjestetään rumputunteja. Harjoituspaikkaa kaipaavilla yhtyeillä tulee olla omat soittimet ja laitteet, mutta mitään maksua ei Pommarin käytöstä peritä.

Pommarista on ponnistanut monta suurten estradien bändiä, kuten Raisio Kids, josta myöhemmin muodostui SIG.

– Meistä tuli pommarilaisia heti vuonna 1977, kun olin muuttanut Turusta Raisioon. Ensimmäisiä siellä kuulemiani esiintyjiä oli juuri Raisio Kids, joka jätti lähtemättömän vaikutuksen, Ruonala muistelee.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Rattlers 18/21 -levyn kansien välistä löytyy bändikuvia matkan varrelta.