Mohanad Al-Zirjawi avaa turvapaikanhakijan sielunmaisemaa kuvin ja videoin

Mohanad Al-Zirjawin Tämäkin on Suomea – turvapaikanhakijan elämää Turussa -valokuvanäyttelyt Raision kirjastotalon Aulagalleriassa ja Itä-Turun Nummen kirjastossa ovat esillä tammikuun ajan. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

VALOKUVATAIDE. Irakilaissyntyisen Mohanad Al-Zirjawin valokuvanäyttelyissä Raision kirjastotalon Aulagalleriassa ja Itä-Turussa sijaitsevassa Nummen kirjastossa tarkastellaan tammikuussa varsinaissuomalaista elämänmenoa turvaa hakevan silmin.

Tämäkin on Suomea – turvapaikanhakijan elämää Turussa -näyttely esittelee Al-Zirjawin tapaan sotaa paenneita irakilaisia. Kuvauskohteisiinsa hän tutustui turkulaisessa vastaanottokeskuksessa.

– Jokaisella turvaa hakevalla on oma tarinansa kerrottavanaan. Kuvien avulla pyrin tuomaan esiin edes osan näistä persoonallisuuksista, Al-Zirjawi sanoo.
– Kuvissa näkyy esimerkiksi Kailan, joka lukee Aleksis Kiven Seitsemän veljestä -teosta oppiakseen suomen kielen. Haitham puolestaan vastaa vastaanottokeskuksen ulkopihan kukkaistutuksista ja Abdulkader on onnellisimmillaan lähtiessään kalaan. Usamin ja Mohammedin päivää piristää SPR:n vapaaehtoisena tukihenkilönä toimiva Teppo, joka pelaa heidän kanssaan dominoa, Al-Zirjawi lisää.

Toimettomuus turhauttaa

Al-Zirjawi, 23, pakeni serkkunsa kanssa Bagdadista Suomeen syyskuussa 2015.

– Ennen kuin olin saanut työluvan, päivät koostuivat paljolti odottelusta vastaanottokeskuksessa muiden yksin tulleiden turvapaikanhakijoiden kanssa. Silloin sain idean dokumentoida uutta ympäristöäni, sillä toimettomuus on pidemmän päälle erittäin turhauttavaa, valokuvauksesta ja videoinnista innostunut nuori mies toteaa.

Turun Varissuolle asettunut Al-Zirjawi opiskelee tällä hetkellä suomen kieltä Raisiossa ja tekee töitä rakennusalalla avustavissa tehtävissä ympäri Turun seutua.

– Kukaan tuntemistani turvapaikanhakijoista ei halunnut jäädä toimettomaksi. Kaikki hakivat töitä heti työluvan saatuaan. Kiitos kuuluu Turussa toimivalle Henkilöstövuokraus Citywork Oy:lle, joka on auttanut työpaikan löytämisessä. SPR:n tukihenkilö Teppo sen sijaan on ollut isona apuna dokumenttien täyttämisessä ja byrokratiaviidakossa, joka liittyi esimerkiksi työturvallisuuskortin hankintaan. Ilman tuota korttia olisin jäänyt ilman tarjolla ollutta tehtävää, kiittelee Al-Zirjawi.

Inspiraatiota ei tarvitse hakea

Valokuvaus astui Al-Zirjawin elämään vielä Irakissa asuessaan.

– Setäni opetti minut valokuvaamaan, Al-Zirjawi kertoo.
– En ole pysynyt laskuissa, mutta kuvia saattaa olla jo miljoonia, jatkaa Al-Zirjawi hymyillen.

Kysymykseen mikä inspiroi kuvaamaan Al-Zirjawilla on vastaus valmiina:

– Ihmiset, luonto, ihan kaikki. Seuraavaksi voisin tuoda näyttelytiloihin esille luontokuviani, jos vain ihmisiä kiinnostaa niitä nähdä. Minuun saa yhteyden sähköpostitse mohanad.al.zirjawi@gmail.com, Al-Zirjawi sanoo.

Al-Zirjawi oli mukana myös Omin sanoin – In my own words -lyhytdokumenttiprojektissa, jonka tuotoksia esitetään seuraavaksi turkulaisessa Taide- ja toimintatalo Vimmassa 14. helmikuuta.

Näytöksessä nähdään nuorten turvapaikanhakijoiden itse tekemiä videoita, jotka on työstetty Kirkon Ulkomaanavun nuorisoverkosto Changemakerin toteuttamassa valtakunnallisessa videohankkeessa. Hanke on osa #yksiturku-kampanjaa, jonka tarkoituksena on saada kantasuomalaiset ja maahanmuuttajataustaiset turkulaiset harrastamaan ja tekemään asioita yhdessä.

Katariina Mäkinen-Önsoy