Raseko vastaa muuttuvaan koulutuskysyntään

Rasekosta saa jatkossa valmistavaa koulutusta muun muassa matkailu-, auto- ja rakennusalojen ammattitutkintoihin. Kuva: Seutusanomien kuva-arkisto.

RAISIO. Raision seudun koulutuskuntayhtymä Rasekon toiminta laajenee tulevana vuonna merkittävästi. Uusia järjestämissopimuksia on solmittu useita: Rasekosta saa jatkossa valmistavaa koulutusta muun muassa matkailu-, auto- ja rakennusalojen ammattitutkintoihin.

– Haluamme olla ketterä ja joustava koulutuksenjärjestäjä ja vastaamme mielellämme muuttuvaan kysyntään. Siihen on myös varauduttu aktiivisesti jo parin vuoden ajan. Ammatillisen koulutuksen reformin myötä nuoret ja aikuiset suorittavat tutkintoja samalla yhtenäisellä tavalla omaa yksilöllistä polkua. Henkilökunnalle on tarjottu lisäkoulutusta ja meillä on mm. jo toinen oma näyttötutkintomestarikoulutusryhmä koossa. Ryhmään kuuluu sekä Rasekon opettajia että yhteistyöyritystemme edustajia ja koulutukseen onkin jo osallistunut yli 20 opettajaa, johtava rehtori Maria Taipale paljastaa.

Koulutuskysyntä Varsinais-Suomessa on kasvavaa niin aikuisten kuin nuorten osalta. Maakunnassa eläköityminen on suurta ja lisääntyneet auto- ja metalliteollisuuden työpaikat lisäävät muidenkin alojen, esimerkiksi palvelu- ja rakennusalan, työpaikkatarvetta. Yhteensä Varsinais-Suomen työpaikkamäärän on arvioitu kasvavan jopa 15 000:lla seuraavien vuosien aikana.

Raseko tarvitsisi lisää koulutuspaikkoja ja on asiasta ministeriöön raportoinutkin.

– Raseko pystyy erinomaisesti vastaamaan kasvavaan kysyntään sekä ammatillisella perus- että lisäkoulutuksella oppilaitos- ja oppisopimusmuotoisesti. Lähivuosina kohdennamme koulutuspaikkoja kone- ja metallialalle sekä auto-, rakennus- ja palvelualoille.  Mutta resurssimme ovat nyt täysin käytössä. Kasvavaan työvoima- ja koulutuskysyntään tarvitaan lisärahoitusta, Taipale kertoo.

Kone- ja metallialan eteen on tehty töitä

Taipaleen mukaan Rasekossa pystytään tarjomaan koneteknologia-alan koulutusta niin nuorille kuin aikuisille telakka- ja autoteollisuuden tilausten myötä.

– Kone- ja metalliala ei kuitenkaan ole nuorten listalla ykkösenä. Aikuiset ymmärtävät paremmin sen merkityksen. Olemmekin aloittaneet näyttömuotoisen koulutuksen aikuisille ja maahanmuuttajille suunnattuna ja niihin ryhmiin on jatkuvaa kysyntää, Taipale sanoo.
– Alan koulutuksen eteen olemme tehneet töitä aktiivisesti mm. Vetovoimaa teknologia-aloille -hankkeen avulla, jatkaa Taipale.

Kone- ja tuotantotekniikan alalta valmistuvien opiskelijoiden määrä ei kuitenkaan riitä kattamaan maakunnan työvoimatarvetta. Raseko on monialainen koulutuksen järjestäjä, jonka koulutustarjonta on tasapainoitettu alueen kokonaistarpeisiin. Koulutuksen kohdentaminen nykyisiä resursseja uudestaan suuntaamalla jää siksi melko pieneksi.

– Lisärahoituksella pystyisimme turvaamaan koulutustarjonnan kaikille tarvittaville aloille, Taipale toteaa.

Raseko kehittyy ja uudistuu

Helsingin Sanomissa 22.12.2016 julkaistuun juttuun, jossa Raseko oli listattu kriisikoulujen joukkoon, kuntayhtymässä suhtaudutaan ihmetellen, mutta rauhallisesti.

– Erikoinen lista, joka taitaa olla jonkinlainen ylilyönti. Rasekosta ei kannata huolta kantaa. Me olemme kehittymisen ja uudistumisen tiellä ja tulemme vastaamaan kaikkiin eteen tuleviin haasteisiin ammattitaidolla, Taipale sanoo.

TSS