Budjetteja kopauteltiin kokoon kunnissa

Arvioissa ei ole voitu ottaa vielä huomioon vuoden 2019 alusta voimaan tulevaa sote- ja maakuntauudistusta, koska uudistukseen liittyviä lakeja ei ole hyväksytty. Esimerkkinä jo paraikaa muuttuvista kuntien tehtävistä on 1.1.2017 alkaen Kelan hoidettavaksi ja kokonaan valtion rahoitettavaksi siirtyvä perustoimeentulotuki.

Kaarinan, Liedon, Mynämäen, Naantalin ja Raision valtuustot kokoontuivat maanantaina 14. marraskuuta valtuustosaleihinsa päättämään vuoden 2017 talousarviosta ja tulevien vuosien taloussuunnitelmasta.

Sähköisten palveluiden kehittäminen, valtionosuusmuutokset ja kilpailukykysopimus tuovat haasteita kuntatalouden tasapainotteluun. Yhteisenä epävarmuustekijänä on 2019 alussa voimaan astuva sote- ja maakuntauudistus, jonka vaikutuksista ei ole vielä tietoa.

TALOUS. Kaarinan, Liedon, Mynämäen, Naantalin ja Raision valtuustot kokoontuivat maanantaina 14. marraskuuta valtuustosaleihinsa päättämään vuoden 2017 talousarviosta ja tulevien vuosien taloussuunnitelmasta. Talousarvio etenee 28.11. Ruskon kunnanvaltuustoon, 12.12. Nousiaisten ja Sauvon kunnanvaltuustoihin, Paraisten kaupunginvaltuustoon 13.12., Paimion kaupunginvaltuustoon 14.12. ja 19.12. Maskun kunnanvaltuustoon. Nousiaisissa aiotaan jatkaa tuloveroprosentilla 21 ja Ruskolla 19,75.

Maskun talousarvioesitys sisältää kiinteistöveroprosenttien korotuksen, mutta tulovero on jäämässä entiselleen 20,75 %:iin. Maskun Yrittäjät ovat tehneet 10.11. kannanoton, jossa se moittii kiinteistöverojen nostamista mm. harkitsemattomaksi ja elinkeinotoimintaa vaikeuttavaksi toimeksi.

Sauvon valtuusto päätti 7.11. kokouksessaan, että kunnan tuloveroprosentiksi vuodelle 2017 vahvistetaan 21,50, joka tarkoittaa puolen prosenttiyksikön nousua nykytilanteeseen nähden.

Naantalin valtuusto palautti koulukuljetusmäärärahan

Naantalin valtuusto päätti korottaa tuloveroa 19 %:iin aikaisemmasta 18,50 %:sta. Kaupunginvaltuusto hyväksyi talousarvion kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti koulukuljetuspalvelusta poistettua määrärahaa lukuun ottamatta.

Valtuuston kokouksessa tehtiin tehostettua palveluasumista koskeva kannanotto sekä kolme muutosesitystä terveyspalvelujen, suun terveyshuollon ja hoito- ja vanhuspalvelujen maksutuottojen vähentämisestä, jotka eivät kuitenkaan saaneet tarpeeksi kannatusta taakseen. Sen sijaan koulukuljetuspalvelujen ostoon päätettiin lisätä 25 000 euron määräraha koulutuslautakunnan esityksen mukaisesti enemmistökannatuksella.

Hoito- ja vanhuspalveluita kehitetään vuonna 2017 toimintansa aloittavien ryhmäkotien muodossa. Ensi vuoden syksynä aloitetaan kotisairaalatoiminta sekä kotikuntoutuksen pilotit.

Sosiaali- ja terveyslautakunta on päättänyt korottaa asiakas- ja potilasmaksuja tammikuusta 2017 alkaen. Ateria- ja siivouspalvelut sekä kiinteistönhoito tuotetaan pääosin kaupungin omana työnä 400 000 euron vuosittaista säästöä tavoitellen.

Raisioon neljä uutta sote-vakanssia

Valtuusto päätti vuoden 2017 talousarviosta pitkälti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaan. Tuloveroprosentti säilyy ennallaan ollen 19.75.

Muutamia muutoksia talousarvioon kuitenkin tehtiin, kun Pekka Närhinen (vas.) esitti, että sote-asiakasmaksuja ei koroteta vuoden 2017 aikana vuoden 2016 tasosta. Valtuusto hyväksyi Närhisen ehdotuksen yksimielisesti.

Heikki Laineen (kok.) esittämät vakanssien perustamiset terveyskeskukseen (+81 455 e) Hulvelaan (+71 000 e) sekä perhepalveluihin (+30 000 e) hyväksyttiin valtuustossa niin ikään.

Mynämäen vesihuoltolaitos yhtiöitetään

Mynämäen kunnanvaltuusto päätti tuloveroprosentin pysyvän viimevuotisessa 21:ssa. Vesihuoltolaitoksen yhtiöittämisen Mynämäen kunnan kokonaan omistamaksi Mynämäen Vesihuolto Oy:ksi vuoden 2017 alusta seurauksena vuoden 2017 tulos tulee olemaan tilapäisesti noin 8,3 milj. euroa ylijäämäinen.

Investoinnit rahoitetaan kokonaan lainalla ja kunnan velkamäärä kasvaa. Ensi vuoden rakennusprojekteista hintavin on terveyskeskuksen korjauksen suunnittelu ja rakentaminen.

Kaarinan käyttötalouteen 120 000 vähennys

Kaarinan valtuusto päätti korottaa tuloveroa kaupunginhallituksen esityksen mukaisesti 19,25 %:sta 19,75 %:iin.

Valtuuston päätöksien myötä vuoden 2017 budjetin käyttötalousosaa heikennettiin yhteensä 120 000 eurolla, kun sivistyspalveluihin lisättiin koulupsykologin virka ja ympäristöpalveluissa päätettiin luopua pysäköinninvalvonnasta. Uuden viran perustamisesta päätettiin yksimielisesti, mutta pysäköinninvalvonnasta äänestettiin.

Kokouksessa tehtiin myös kotikuntoutustiimin täydentämistä koskeva kannanotto, joka meni läpi yksimielisesti. Lisäksi täsmennettiin investointeja niin, että Hovirinnan rantasaunan ideasuunnitelma siirretään kaupunginvaltuustoon myöhemmin hyväksyttäväksi.

Muun muassa Kaarina-talon rakentamisen, Valmakodin peruskorjauksen sekä Valkeavuoren koulun laajennuksen sisältäviä 20,8 miljoonan euron investointeja rahoitetaan pääosin velkarahoituksella. Energiasäästöä ja uusiutuvia energiamuotoja edistetään esimerkiksi Piikkiön koulukeskuksen ilmanvaihdossa sekä Kaarina-talon ja Valmakodin maalämpöjärjestelmissä. Lisäksi otetaan käyttöön aurinkosähkökalvoja.

Tavoitteena on parantaa asiakaspalvelua ja mahdollistaa kaupunkilaisille monipuoliset palvelut yhdestä toimipisteestä. Varhaiskasvatuksessa otetaan käyttöön eAsiointi, jonka avulla perheet voivat hallinnoida lastensa perustietoja. Uusi varhaiskasvatussuunnitelma valmistuu. Lukion vetovoimaisuutta parannetaan syksyllä 2017 käynnistyvällä Focus-linjalla.

Havainnekuvassa vuonna 2017 valmistuvat Liedon uudistunut kunnantalo ja kirjastolaajennus sekä Kaarina-talo.
Havainnekuvassa vuonna 2017 valmistuvat Liedon uudistunut kunnantalo ja kirjastolaajennus sekä Kaarina-talo.

Liedon lukion siivousta ei ulkoisteta

Liedon kunnanvaltuusto vahvisti tuloveroprosentin olevan edelleen 19,50. Valtuusto hyväksyi äänestyksien jälkeen talousarvion 2017 ja taloussuunnitelman 2017–2019 kunnanhallituksen esityksen mukaisesti muuten paitsi, että Liedon lukion siivousta ei ulkoisteta.

Lukion siivouspalveluja jatketaan omana toimintana ulkoistamisen sijaan Vasemmistoliiton valtuustoryhmän esityksestä.

Liedon vesihuoltoyhtiön investointien osalta merkittävin hanke on vuonna 2015 alulle saatu Marttila–Tarvasjoki–Lieto siirtoviemärin toteutus. Lisäksi rakennetaan uusien kaava-alueiden vesihuoltolinjoja ja korjataan vanhoja alueita.

Merkittäviä investointikohteita ovat muiden muassa syksyllä 2017 valmistuva Taatilan koulu, Kisakallion koulukiinteistön laajennus ja muutos päiväkodiksi, kirjaston laajennus, Tarvasjoen liikuntahallin saneeraus sekä useat tiestöön, puistoihin ja liikuntapaikkoihin kohdennetut hankkeet ja perusparannustoimet. Aluepelastuslaitoksen käyttöön suunniteltu Tarvasjoen uusi paloasema ja Liedon uusi toimintakeskus toteutetaan leasingrahoituksella.

Katariina Mäkinen-Önsoy