Joulun sisustustrendeissä huokuu luonnollinen talven ihmemaa

Entisaikojen vilja-aitta on kokenut muodonmuutoksen varaston ja mansikka-aitan kautta tunnelmalliseksi Kranssiaitaksi, jossa on myynnissä floristi Mari Heinisen käsityönä valmistamia luonnonmateriaalisia sisustuselementtejä. Saattaapa aitassa tavata Heinisen perheen haltijatonttu Toopenkin.

Liedossa sijaitsevien Kotilaiturin ja Kranssiaitan, raisiolaisen Putiikki Vanha-Vanton ja ruskolaisen Loviisan Aitan yrittäjät antavat vinkkejä joulutunnelman luontiin.

ASUMINEN. Tämän joulun sisustustrendit antavat tilaa luovuudelle ja leikittelylle. Luonnosta mallia ottavilla sävyillä murretaan ja pehmennetään sekä ikuiseksi trendiväriksi luonnehdittua mustaa että kestosuosikkeja kultaa, hopeaa, messinkiä ja sinkkiä.

Luonto näkyy niin väreissä ja kuoseissa kuin materiaaleissakin. Taljat tekevät uutta tuloaan sisustuselementteinä. Kotia koristellaan havuilla, sammaleella, kävyillä, sulilla ja höyhenillä. Kuusi- ja peurateemat levittäytyvät laajalti koristeisiin ja kangaskuoseihin. Tekstiilimateriaaleissa tavataan rouheaa pellavaa, juuttia ja samettia.

Perinteinen joulun punainen on saanut kilpailijoikseen vaaleanpunaisen, viininpunaisen ja lilan. Vihreän sävyskaala on laaja: aina mintusta metsänvihreään ja turkoosin vivahteisiin saakka.

Kati Laiturin omistaman lietolaisen Kotilaiturin tuotteissa korostuvat luonnonmateriaalit ja harmoniset sävyt.
Kati Laiturin omistaman lietolaisen Kotilaiturin tuotteissa korostuvat luonnonmateriaalit ja harmoniset sävyt.

Led-kynttilöistä on muodostunut suosikki oikeiden kynttilöiden rinnalla. Turvallisissa led-kynttilöissä on vaihtoehtoja moneen makuun: lepattavalla ja tasaisella liekillä, valkoista ja lämpimän kellertävää sävyä sekä ulkona ja sisällä käytettäviä.

Ripaus vanhaa ja uutta

Liedon Kotilaiturin yrittäjä Kati Laiturin mukaan sisustuksessa haetaan kerroksellista sekä ajatonta kausien mukaan helposti päivitettävää tyyliä.

– Persoonallisuus, vastakohtaisuus ja helppous ovat ydinsanoja. Harvalla on tänä päivänä erikseen esimerkiksi jouluverhoja, vaan kodin yleisilmettä pyritään piristämään vuodenaikaan liittyvin pienin yksityiskohdin, Laituri toteaa.

Kerroksellista ilmettä saa aikaan isoäitien vinttien löydöillä. Raisiolaisen Putiikki Vanha-Vanton yrittäjä Henna Halonen vinkkaa, että esimerkiksi himmelit tuovat taivaallista loistoaan kotiin usein jälleen perinteisenä olkiversiona. Pillinpätkistä valmistettuja variaatioitakin löytyy ja itse tekemällä saa aikaan yksilöllistä ja kaunista jälkeä.

– Avaamme putiikin pihassa sijaitsevan Antiikkitallin, josta voi tehdä menneiden aikojen löytöjä, jos ei vaikka omaa isoäidin vinttiä ole saatavilla. Suurin osa tuotteista on löytynyt Vanton tilan varastoista, Halonen kertoo.

Pikkuhiljaa joulua kohti

Helena Aho virittelee joulutunnelmaa Ruskolla sijaitsevaan Loviisan Aitta -sisustusliikkeeseensä.
Helena Aho virittelee joulutunnelmaa Ruskolla sijaitsevaan Loviisan Aitta -sisustusliikkeeseensä.

Ruskolaisen Loviisan Aitan yrittäjä Helena Aho uskoo työelämässä hölläämiseen viittavaan downshiftaukseen myös jouluun hiljentymisessä.

– Kaikkea ei tarvitse jättää kiireisimpään aikaan, vaan joulua voi hyvillä mielin ripotella pienin maustein jo nyt, Aho kommentoi.
– Onnellisuus ja oman kodin viihtyisyys on kaikkia trendejä tärkeämpää, Aho lisää.

Myös Putiikki Vanha-Vanton Halonen on sitä mieltä, että joulua saa tuoda kotiin pienin ripauksin ennen varsinaista juhlaa.

– Joulukuusta ei ainakaan meille tule ennen aatonaattoa, mutta valoilla ja pientekstiileillä voi ihan hyvin jo aloittaa fiilistelyn, Halonen sanoo.

Henna Halonen pitää vanhanajan maalaisromantiikkaa pursuavaa Putiikki Vanha-Vantoa Raisiossa.
Henna Halonen pitää vanhanajan maalaisromantiikkaa pursuavaa Putiikki Vanha-Vantoa Raisiossa.

Kranssi kruunaa kodin

Havukranssi tuo tullessaan paitsi silmäniloa myös ihanaa jouluista tuoksua kotiin. Yksilöllisiä valmiita kransseja sekä vinkkejä ja tarvikkeita niiden tekoon löytyy 10-vuotista taivaltaan viettävästä lietolaisesta Kranssiaitasta.

Kranssiaitan yrittäjä Mari Heininen tekee käsin kaikki kranssinsa käyttäen luonnonmateriaaleja kuten sinikatajaa, tuijaa, marjakuusta ja mäntyä. Koristeina voi olla esimerkiksi koivun kuoresta valmistettuja sydämiä ja tähtiä, kanelia, marjoja, pähkinöitä, käpyjä sekä juuttinauhaa.

Lähes kaikki Kranssiaitasta löytyvät tuotteet Heininen on tehnyt tämän vuoden aikana.

– Pajupohjat kransseihin teen keväällä. Kranssin pohjapuolelle kiinnitän viimeistelyvaiheessa kankaan, joka suojaa pöytää tai ovea mahdolliselta kosteudelta ja naarmuilta, Heininen kertoo.
– Käytän paljon sinikatajaa, joka on uskomattoman pehmeä havukasvi. Lisäksi se ei varista, joten sen voi tuoda hyvillä mielin sisällekin vaikka joulupöytää koristamaan, lisää Heininen.

Tuoksuvat kranssit käyvät koristeeksi niin joulupöytään kuin oveenkin.
Tuoksuvat kranssit käyvät koristeeksi niin joulupöytään kuin oveenkin.

Kransseja löytyy sekä sisä- että ulkokäyttöön. Pitkän floristikokemuksen omaava tekijä tietää, miten materiaali käyttäytyy, ja antaa mielellään vinkkejä, kuinka kranssin saa säilymään mahdollisimman pitkään.

Tänä jouluna Kranssiaitassa on mukana muotoilija Elina Mattilan loihtimat satuhahmot, jotka heräävät henkiin aitan keskelle ilmestyneen jouluisen Taikapuun oksilla.

– Juhlavuoden kunniaksi halusin yllättää asiakkaani rakentamalla vilja-aitan keskelle Taikapuun. Siinä on käytetty mm. kanaverkkoa, seppelvarpuköynnöstä ja mansikkaharsoja. Huomenna perjantaina Elina tuo puuhun asukkaita ja lauantaina vietetään Kranssiaitan avajaisia, Heininen sanoo.

Katariina Mäkinen-Önsoy