Vuonna 997 perustettu Gdańsk sijaitsee pohjoisessa Puolassa Itämeren rannalla. Kaupunki on ollut niin osa Hansaliittoa kuin toisen maailmansodan käännekohtien näyttämökin. Kaupungin kaduilla ovat kulkeneet saksalaiset ritarit, kommunistinen hallinto ja kaikki siltä väliltä. Historiasta kiinnostuneille kaupunki on aarreaitta, täynnä eri aikojen kerrostumia. Seutusanomien toimittaja pureutui Puolan historiaan Visit Turun ja Varsinais-Suomen liiton järjestämällä matkalla.

HISTORIANURKKA. Yli tuhat vuotta vanha Gdańsk tunnettiin aina vuoteen 1945 asti Danzigina. Kaupungin historia on hyvin vaiherikas. Gdańskia ovat hallinneet niin puolalaiset, preussilaiset kuin saksalaisetkin. Ensimmäisen ja toisen maailmansodan välissä Gdańsk oli vapaakaupunki, jota asuttivat pääasiassa saksalaiset. Saksan ja Puolan välillä syttyi sota 1939, kun Saksan sotajoukot marssivat Gdańskiin. Toisen maailmansodan aikana lähes koko kaupunki raunioitui ja noin 40 prosenttia sen asukkaista sai surmansa.

Toisen maailmansodan jälkeen Gdańsk annettiin Puolalle, joka oli osa kommunistista Varsovan liittoa. 1970 Gdańskissa alkoivat laajat kommunistisen hallituksen vastaiset lakot ja vuonna 1980 siellä perustettiin vapaa ammattiyhdistysliike, joka lopulta johti kommunistihallituksen kaatumiseen ja maan ensimmäisiin demokraattisiin vaaleihin vuonna 1989.

Lähes koko Gdańsk tuhoutui toisessa maailmansodassa, mutta kaupunki rakennettiin uudelleen vanhaan loistoonsa.
Lähes koko Gdańsk tuhoutui toisessa maailmansodassa, mutta kaupunki rakennettiin uudelleen vanhaan loistoonsa.

Keskeinen sijainti, halu vaalia vanhaa ja panostus museoihin tekevät Gdańskista mielenkiintoisen ja opettavaisen vierailukohteen. Kaupunki on osa Puolan, Euroopan ja maailman historiaa, ja siksi kaupungin monipuolisiin vaiheisiin tutustuminen on kannattavaa ja kiinnostavaa. Parhaassa tapauksessa kävijä oppii paljon myös omasta historiastaan.

Useita historiaa esitteleviä kohteita

Mariankirkon kultainen alttari on näkemisen arvoinen.
Mariankirkon kultainen alttari on näkemisen arvoinen.

Yksi kaupungin vanhimmista ja kuuluisimmista kohteista on Mariankirkko. Kirkon rakennustyöt aloitettiin vuonna 1379 ja saatiin valmiiksi 1502. Kirkossa on useita taideaarteita, esimerkiksi Hans Memlingin maalauksia. Lisäksi kirkossa on tuhansia hautoja, joista uusin on vuodelta 2010. Tuolloin Smolenskin lento-onnettomuudessa kuollut poliitikko Maciej Płażyński haudattiin kirkkoon. Hänen hautansa yhteydessä on myös muistomerkki kaikille lentoturman uhreille.

Gdańskin historiallinen museo esittelee elämää kaupungissa monelta eri ajalta. Museo on rakennettu vanhaan raatihuoneeseen, joten rakennus itsessään on jo merkittävä. Museossa on esillä niin arkeologisia löydöksiä kuin sodan jaloista pelastettua esineistöäkin. Erityisen vaikuttavasti museossa on esillä muutos maailmansotien välisestä rikkaasta vapaakaupungista toisen maailmansodan jälkeisiin savuaviin raunioihin.

Vapaakaupunki Danzigissa asui lähinnä varakkaita saksalaisia.
Vapaakaupunki Danzigissa asui lähinnä varakkaita saksalaisia.

 

Kaupungin telakan lähellä on Westerplatten niemi. Yksi toisen maailmansodan ensitaisteluista käytiin niemellä, kun Saksa hyökkäsi Puolaan. Seitsemän päivän ajan 180 puolalaista sotilasta onnistuivat puolustamaan aluetta täysimittaista Saksan armeijaa vastaan. Westerplatten muistomerkillä järjestetään yhä toisen maailmansodan muistojuhla säännöllisesti.

”Ei enää koskaan sotaa” lukee Westerplattella toisen maailmansodan muistomerkin luona.
”Ei enää koskaan sotaa” lukee Westerplattella toisen maailmansodan muistomerkin luona.

 

Wojtek-karhun muistopatsas Szymbarkissa. Wojtek adoptoitiin armeijaan pentuna ja oli mukana sotajoukoissa koko taisteiluiden ajan.
Wojtek-karhun muistopatsas Szymbarkissa. Wojtek adoptoitiin armeijaan pentuna ja oli mukana sotajoukoissa koko taisteiluiden ajan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Noin 50 kilometrin päässä Gdańskista on Szymbark. Eräänlaisen huvipuiston ja opetuskeskuksen välimuoto esittelee erityisesti kommunistisen Puolan aikaa. Kašubien alueella sijaitseva keskus on katsaus sorretun vähemmistön vaiheisiin, sota-aikaan ja lähihistorian raadollisuuteen. Toisaalta alueella sijaitseva panimo, seikkailupuisto ja elokuvateatteri keventävät tunnelmaa. Alueeseen on paras tutusta oppaan kanssa.

Oma museo solidaarisuusliikkeelle

Puolan historia on väkivaltainen, eikä solidaarisuuskeskuksessa salata sitä.
Puolan historia on väkivaltainen, eikä solidaarisuuskeskuksessa salata sitä.

Euroopan solidaarisuuskeskus on solidaarisuusliikkeelle omistettu museo. Solidaarisuusliike alkoi Gdańskista satamatyöntekijöiden lakkoina ja laajeni siitä ensin ympäri Puolaa ja lopulta myös muihin Varsovan liiton maihin. Solidaarisuuskeskus voitti vuonna 2016 Euroopan unionin parhaan museon palkinnon.

Laivaa muistuttavan rakennuksen pihalla on telakkatyöntekijöiden lakon muistomerkki ja sisällä museon lisäksi esimerkiksi kirjasto ja auditorio. Museossa itsessään on kolme kerrosta, jotka kertovat kattavasti telakkatyöntekijöiden oloista, lakoista, liikkeen synnystä ja sen vaikutuksista. Tylsähköstä nimestään huolimatta museo on pullollaan kiinnostavia yksityiskohtia ja interaktiivista kerrontaa.

Museossa järjestetään opastettuja kierroksia, mutta sinne saa myös audio-oppaita aulasta. Museossa vierähtää helposti pitkäkin iltapäivä Puolan lähihistoriaan tutustuessa.

Vuodenvaihteessa Gdańskiin avataan myös uusi toisen maailmansodan museo.

Roosa Vastamäki