Tiesitkö?
– Vuoden Positiivisimman valinnan on ideoinut Positiivarien Juhani Töytäri.
– Valintoja on tehty jo vuodesta 1993.
– Valinnan tarkoituksena on edistää yhteiskunnan positiivista muutosta korostamalla positiivisuutta ja palkitsemalla onnistumisia.
– Vuoden positiivisimmaksi suomalaiseksi 2016 on valittu urheilutoimittaja Kaj Kunnas.
– Vuoden positiivisin turkulainen vuonna 2016 on Anja Hyysalo.
– Turun seudun valitsijaraatiin ovat kuuluneet matkailujohtaja Anne-Marget Hellén (Vuoden positiivisin pomo 2008), matkailuyrittäjä ja kirjailija Pentti-Oskari Kangas sekä aiempina vuosina positiivisimpina palkittuja henkilöitä.
NAANTALI. Vuoden positiivisimmaksi naantalilaiseksi on valittu David Maximilien Mbing. Hänet palkittin Turun Kirjamessuilla Positiivareiden tilaisuudessa sunnuntaina 2. lokakuuta.
Mbingin iloiset kasvot ovat tulleet monille tutuiksi viimeisten vuosien aikana. Hän aloitti Kultarannan kioskin yrittäjänä keväällä 2013 ja on sen jälkeen piristänyt naantalilaisia ja alueen matkailijoita paitsi itse suunnittelemallaan kahvilla, leipomillaan herkuilla ja loihtimillaan lounailla myös positiivisella asenteellaan ja ikuisella hymyllään.
– Tämä oli minulle todella iso yllätys. Se on suuri onni ja suuri voitto, hän iloitsee palkinnostaan.
Pitkä tie parrasvaloihin
43-vuotias Mbing syntyi Kamerunissa todella köyhiin oloihin.
– Isäni kuoli, kun olimme lapsia. Äitini jäi yksin kahdeksan lapsen kanssa, joista yksi kuoli, joten lopulta hän joutui kasvattamaan yksin seitsemän lasta. Ei ollut sosiaaliturvaa tai Kelaa. Hän myi torilla hedelmiä ja jos sai rahaa, me saimme ruokaa, muistelee Mbing.
Juuri äidiltään hän onkin oppinut positiivisen asenteensa.
– Äiti sanoo aina, että ole aina iloinen, vaikka meillä ei ole paljoa, hän kertoo.
Olosuhteiden pakosta ja osittain myös oman aktiivisuutensa ansiosta Mbing oppi työskentelemään ahkerasti jo nuorena. Koulunkäynnin ohella työkokemusta karttui leipomoapulaisena ja sairaalan vartijana. Yrittäjyyden ensiaskeleisiin kuului elokuvateatterin perustaminen.
Suomeen Mbing saapui vuonna 2005, ja suoritti Tampereella suomalaisen peruskoulun sekä suomen kielen kursseja. Turkuun hän muutti vuonna 2007.
– Silloin kävimme ystäväni kanssa markkinoilla myymässä ruokaa, mutta kaipasin koko ajan omaa ravintolaa. Oli onni, että pääsin Kultarannan kioskin yrittäjäksi, hän sanoo.
Nauru on parasta terapiaa
Mbingin mukaan positiivisuus toimii kahteen suuntaan: sisään- ja ulospäin.
– Kun saan toisen hyvälle tuulelle, tulen itsekin iloiseksi. Ja oma positiivisuuteni kumpuaa paljon iloisista asiakkaista. Esimerkiksi kiittämisestä tulen aina hyvälle tuulelle, hän sanoo.
Huonojakin päiviä hänellä on – kuten kaikilla.
– Jos minulla on huono päivä, en näytä sitä muille ihmisille. Yritän tehdä töitä ja keskustella ihmisten kanssa, niin huono olo menee ohi. Jos on paha mieli, kannattaa aina lähteä liikkeelle, eikä jäädä kotiin murehtimaan. Leiki lasten kanssa ja juttele ihmisille, hän vinkkaa.
Toisaalta murheista täytyy osata myös puhua.
– Jos on joku masentava tai vaikea asia, se vain kasvaa, ellet päästä sitä ulos. Yhdessä usein keksitään keinot ratkaista asiat, hän uskoo.
Suomessa asuessaan hän on huomannut, että ihmisten mieliala painuu talven tullen.
– Kylmä ja pimeä vaikuttaa kaikkiin. Syksy vaikuttaa paljon minunkin mielialaani, mutta en anna sen näkyä. Positiivisuus on sitä, että nauttii siitä hetkestä, mikä on. Talvestakin voi nauttia vaikka käymällä avannossa, hän sanoo.
– Ja nauraminen on parasta terapiaa kaikkeen, hän muistuttaa.
Naantali – hyvä paikka asua ja yrittää
Naantalissa Mbingin perheeseen kuuluu naisystävä ja tämän lapset. Hänen oma 23-vuotias poikansa asuu Afrikassa ja opiskelee yliopistossa.
– Yritän elää täällä uutta elämää. Olen saanut matkustella ja nähdä paljon, ja olen siitä kiitollinen, hän sanoo.
Toiveissa hänellä olisi saada myös poikansa ja äitinsä Suomeen – ainakin käymään.
Naantali on hänen mielestään kiva ja rauhallinen paikka asua.
– Ihmiset ovat mukavia. Silloin kun tulin tänne, moni kävi toivottamassa minut tervetulleeksi, hän muistelee.
Mbingin kioski on paraatipaikalla, aivan lähellä Tasavallan Presidentin kesäasuntoa.
– Yrittäminen on Naantalissa vaihtelevaa. Kesällä kaupunki on vilkas. Ihmisiä tulee eri puolilta maailmaa. Moni pyöräilijä tulee kahville ja välillä Kultarantaan menevät bussitkin pysähtyvät tässä. Ja presidentti on käynyt syömässä munkit rouvansa kanssa. Talvella karhu menee pesään. Mutta on täällä kylmänkin tullen ihmisiä, jotka haluavat tulla syömään, hän iloitsee.
Janica Vilen