YRITYSUUTISET. Eläinlääkärit Aino Virkki ja Saara Lindqvist avasivat Kuninkojalla kesäkuun puolivälissä uuden yrityksen: Eläinlääkäripalvelu VALOn.
– Alkuun meille tuli asiakkaita enemmän kuin uskalsimme toivoakaan. Turun lisäksi meillä on käyty Liedosta, Kaarinasta, Ruskolta, Raisiosta, Maskusta ja muutaman kerran myös Naantalista. Sijainti on kerännyt kehuja ja halusimmekin Kuninkojalle juuri hyvien liikenneyhteyksien vuoksi, eläinlääkärit kertovat.
VALO tarjoaa terveyden- ja sairaanhoitoa koirille, kissoille ja hevosille. Erikoisuutena VALO tekee myös kotikäyntejä. Erityisesti eutanasiat halutaan usein tehdä kotona, jotta lemmikki ei joutuisi stressaamaan viimeisinä hetkinään.
– Siitä olemme saaneet paljon kiitosta ja se on meidänkin mielestä eläimelle paras vaihtoehto. Vaikka vastaanotollakin tietysti järjestämme eutanasian niin, että tilanne on mahdollisimman rauhallinen, sanoo Lindqvist.
Virkki ja Lindqvist ovat tehneet töitä aiemmin kunnaneläinlääkäreinä ympäri Suomea. Molemmat ovat hakeutuneet alalle rakkaudesta eläimiin ja kiinnostuksesta lääketieteeseen.
Molemmat pitävät työnsä parhaina puolina kohtaamisia asiakkaiden ja eläinten kanssa.
– Haluamme, että tutkimustilanne on kiireetön ja stressitön eläimelle. Aroille lemmikeille pyrimme varaamaan ajan niin, ettei niiden tarvitse kohdata muita eläimiä, he kertovat.
Eniten VALOn eläinlääkäreitä työllistävät erilaiset tulehdussairaudet, tapaturmat ja rokotukset. Eläimen lääkärikäynti kulkee samaa kaavaa kuin ihmisenkin: Ensin kysellään, sitten tutkitaan ja lopuksi määrätään hoito.
– Erona on se, että ihminen osaa sanoa, jos johonkin sattuu. Eläimen viesti kivusta voi olla hyvinkin hienovarainen ja eläin voi peittää kipuaan. Kivun arvioiminen onkin yksi eläinlääkärin työn suuri haaste, he toteavat.
Virkki ja Lindqvist suosittelevat lemmikeille säännöllisiä terveystarkastuksia, varsinkin silloin, kun lemmikki alkaa ikääntyä. Lemmikillä voi olla esimerkiksi suussa kivulias tila, jota se ei oireile ulospäin.
– Erityisesti pienillä koirilla vaivaa usein hammaskivi ja sen aiheuttamat ongelmat. Hammaskiveä voi ennaltaehkäistä hampaita harjaamalla. Jos on taipumusta hammaskiveen, hampaat pitäisi harjata päivittäin, eläinlääkärit neuvovat.
Koirille on omia hammasharjoja, joista voi valita oman lemmikkinsä suuhun sopivimman mallin ja koon. Jos hammaskiveä ehtii kertyä paljon, se poistetaan eläinlääkärissä ultraäänilaitteella niin, että lemmikki on toimenpiteen ajan nukutettuna.
Janica Vilen