LIETO. Liedon keskustan Jokilaakson koulun ja Laurin kentän ympäristö sekä kunnantalon puisto on houkutellut vuosikausien ajan nuoria kokoontumaan. Tänä vuonna meteli ja roskaaminen on kuitenkin mennyt siihen pisteeseen, että kunnan nuorisotoimi keräsi yhteistyössä seurakunnan nuorisotyön kanssa vanhemmat, nuoret ja nuorisotyöntekijät yhteen rinkiin keskustelemaan siitä, miten asia saataisiin paremmalle tolalle.

Mitta on täynnä

Laurin kentän lähistöllä liikkuu kaikenikäisiä nuoria kymmenvuotiaasta ylöspäin. Mukana on myös yli 18-vuotiaita, mikä mahdollistaa muun muassa alkoholin saatavuuden. Se on puolestaan omiaan lisäämään äänentasoa entisestään. Alueen roskiksia hajotetaan, ja mopoilla ajetaan liikennesäännöistä ja muista liikkujista piittaamatta. Koska meteli kentän ympäristössä on viime aikoina ollut jo lähes jokaöistä, alkaa asukkaiden pinna olla kireällä:

–Meteliä on viidestä yhteentoista joka arki-ilta, ja viikonloppuisin jopa viiteen asti aamulla, vain muutaman kymmenen metrin päässä kentästä asuva Pekka Rossi kihisee. Hän kertoo, että aamulla ennen töihin lähtöä on päivän ainoa hetki, jolloin saa olla rauhassa. Rossin mukaan nuorille valittaminen ei juuri auta, sillä jos metelistä menee huomauttamaan, alkaa häly uudestaan jo kävellessä takaisin kotiin.

–Tänä vuonna on mennyt aivan yli, tämä ei voi enää jatkua. Kohta on pakko muuttaa pois, Rossi murehtii.

Kunnan erityisnuorisotyöntekijä Riikka Helenius kertoo, että pari kertaa ollaan oltu jo uhkaavassa tilanteessa, kun kiihtyneet aikuiset ovat olleet menossa ojentamaan meluavia nuoria.

Nuoret, aikuiset ja nuorisotyöntekijät saatiin neuvottelemaan yksissä tuumin. Tunnelma eri osapuolten välillä on kuitenkin tulenarka.
Nuoret, aikuiset ja nuorisotyöntekijät saatiin neuvottelemaan yksissä tuumin. Tunnelma eri osapuolten välillä on kuitenkin tulenarka.

Kokoontumistilaa tarjolla ympäri viikon

Nuorilla ei Liedossa ole pulaa valvotuista kokoontumispaikoista. Nuokkaritoiminta on aktiviista, ja keskustassa kunnan nuorisotila on avoinna maanantaista keskiviikkoon kello 21 saakka. Torstaisin on auki seurakunnan pitämä nuorten Olkkari, ja perjantaisin on yökahvilatoimintaa. Myös Liedon kylissä on nuorisotiloja avoinna viikoittain. Suurimmat ongelmat ovat kuitenkin ilmenneet nimenomaan keskustan alueella, vaikka Ilmarisissakin mopolla hurjastelu koulun pihalla ja Asemalla pullojen hajottaminen lasten leikkipaikoille ovat herättäneet kiukkua. Littoisissa koulun alue on niin ikään ongelmallinen.

–Keskustan ulkopuolella asukkaat ovat itse aktivoituneet, ja siellä yritetään niin ikään keksiä ratkaisua ongelmiin, Helenius kertoo.

Tilojen tai määrärahojen puute ei Laurin kentällä paikalla olleiden nuorisotyöntekijöiden mukaan olekaan keskeinen ongelma.

–Onhan meillä nuokkaritoimintaa, mutta siellä on tietysti nuorten mielestä liikaa sääntöjä. On myönnettävä, että tämä on myös tosi kiva paikka, ja kauppaankin on lyhyt matka, seurakunnan nuorisotyöntekijä Yvonne Smidtslund myöntää katsellessaan ilta-auringossa kylpeviä katettuja vaihtopenkkejä.

Nuoriso on aina kokoontunut yhteen, mutta viime aikoina Laurin kentän ympäristössä ovat kokoontumisen haittapuolet ylittäneet lähistön asukkaiden sietorajan.
Nuoriso on aina kokoontunut yhteen, mutta viime aikoina Laurin kentän ympäristössä ovat kokoontumisen haittapuolet ylittäneet lähistön asukkaiden sietorajan.

Riittääkö puhe?

Nuoret kysyvät perustellusti, eikö heillä ole oikeutta olla alueella. Ongelma ei Heleniuksen mukaan kuitenkaan ole se missä ollaan, vaan se mitä tehdään. Koska melutasoa ei ole saatu tähän mennessä laskemaan, ehdotettiin viime torstain kokoontumisessa muun muassa kaikille yhteisiä kotiutumisaikoja. Järeämpinä vaihtoehtoina esille nousivat vartiointiliikkeen palkkaaminen sekä se, että poliisi sakottaisi nuoria nykyistä herkemmin – päteviä syitä nimittäin esimerkiksi liikennelain puitteissa kyllä löytyisi. Aivan näin järeisiin keinoihin nuorisotyöntekijät eivät kuitenkaan ryhtyisi:

–Puhutaan, puhutaan ja puhutaan. Toivon, että sillä on vaikutusta. Tärkeää on, että jokainen vastaa itsestään, Smidtslund sanoo. Hän myös painottaa, ettei usko nuorten pitävän meteliä kiusallaan, vaan isossa joukossa ollaan esimerkiksi alttiita yllytykselle. Tyhmyys niin sanotusti tiivistyy. Ongelmaa ei myöskään pidä sälyttää kaikkien lietolaisten nuorten niskoille.

Kasvatus on kodin ja yhteisön välistä yhteistyötä, jossa jälkimmäistä edustavat esimerkiksi koulu ja nuorisotyö:

–Pohjalla on lopulta huoli nuorista. En voi sanoa, että meillä on liikaa roolia. Meillä on oma tehtävämme, mutta emme toisaalta voi tehdä muuta kuin sen oman osamme, Smidtslund selittää.

Roskaaminen on yksi ongelmista, joihin halutaan puuttua.
Roskaaminen on yksi ongelmista, joihin halutaan puuttua.

Mikko Perttunen