Vallis Gratiae -mitali ojennettiin rymättyläläiselle kotiseutuaktiivi Harri Räikälle. Naantalin kauneimmalle kotipihalle vuosittain myönnettävä Pihamestarilaatta meni puolestaan Hanna ja Juha Aanilalle Mannerheiminkatu 21 B:hen.
NAANTALI. Naantali juhlisti 573-vuotissyntymäpäiviään tiistaina 23.8. perinteisin menoin Kristoffer-salissa. Ilta alkoi juhlavasti Kotiseutuyhdistys Vallis Gratiaen varapuheenjohtaja Kari Linerin tervetulosanoin sekä Naantalin musiikkiopistossa opiskelevan Minna Niinimaan pianotulkinnoin Selim Palmgrenin ja Jean Sibeliuksen sävellyksistä Kevätyö ja Kaunokki.
Ohjelma jatkui Vallis Gratiaen toimittaman Tarinoita Naantalista -teoksen julkaisutilaisuudella. Teoksen tekstit ovat peräisin kotiseutuyhdistyksen viime vuodenvaihteessa järjestämästä kirjoituskilpailusta, jonka suosio ylitti Vallis Gratiaen palkintolautakunnan puheenjohtaja Anne Pentin mukaan kaikki odotukset.
– Kirjaan on koottu 57 naantalilaisen kirjoittajan kokemuksia; faktaa ja fiktiota kotikaupungistaan. Nuorin kirjailijanalku on 6-vuotias, kun taas vanhimmat kirjoittajat ovat 80-vuotiaita, kertoo Pentti.
– Alkuperäisenä ajatuksena oli julkaista 10–30 parasta kirjoitusta. Kun toinen toistaan mielenkiintoisempia tekstejä kuitenkin tuli kaiken kaikkiaan 131 kappaletta, osoittautui alkuperäissuunnitelmassa pysyminen mahdottomaksi, Pentti lisää hymyillen.
Kauppamatkustaja Naantalissa
Tarinoita Naantalista kertoo hyvin monenlaisia tarinoita Naantalista – menneisyydestä tähän päivään ja toimiipa se myös tulevaisuuden ikkunana esimerkiksi vuoteen 2160. Tekstityyleiltään kirjavassa kirjassa on niin novelleja ja runoja kuin yksi räppikin.
Marja-Liisa Alopaeus-Mustosen totta ja tarua yhdistelevästä Kauppamatkustaja Gunnar Svenssonin työmatka Naantaliin kesällä 1915 -tekstistä Naantali-päivän juhlayleisö sai maistiaisia Naantalin Teatterin näytelmäversiointina.
– Näytelmätekstinä tarina on alkuperäistä lyhyempi ja päähenkilö Gunnar hahmona erilainen kuin mielikuvissani kuvittelin. Teatteriesitys oli oikein mukava lisä juhlapäivän iltaohjelmaan, kommentoi Alopaeus-Mustonen lyhytesityksen nähtyään.
Harri Räikkä palkittiin Vallis Gratiae -mitalilla
Järjestyksessään 42. Vallis Gratiae -mitali myönnettiin tänä vuonna Rymättylän grand old maniksi luonnehditulle Rymättylä-Seuran perinnetoimikunnan sihteeri Harri Räikälle.
Paikallisperinteen tallettajana Räikkä on ansioitunut vuosikymmeniä kestäneellä toiminnallaan esimerkiksi Rymättylä-Seura ry:n jäsenenä ja perinnetoimikunnan sihteerinä. Hänen aloitteestaan on muun muassa digitoitu Rymättylän lähihistoriasta kertovia kaitafilmejä.
– Tämä mitali kuuluu kaikille paikalliskulttuurin parissa työskenteleville vapaaehtoisille, joita on iso joukko Naantalissa saaristoa myöten vene- ja lossimatkojen päässä, Räikkä kiittelee.
Räikkä teki pitkän uran kansakoulunopettajana Rymättylässä sijaitsevassa Pohjankulman koulussa, jossa on toiminut 1980-luvulta alkaen ravintola.
Pihat kauneusjärjestykseen
Kaupunginhallituksen asettama kotipihatoimikunta palkitsi jälleen myös Naantalin kauneimmat kotipihat.
Pihamestarilaatta 2016 jaettiin Mannerheiminkatu 21 B:ssä asuville Hanna ja Juha Aanilalle.
– Tunnustus tuntuu hienolta, sillä olemme laittaneet pihaa noin 15 vuoden ajan. Tuona aikana piha on muokkautunut moneen otteeseen. Haasteena on esimerkiksi uuden talon ja modernin pihan sovittaminen Mannerheiminkadun vanhaan rakennuskantaan, Hanna Aanila toteaa.
Palkintopihalaatat menivät yhteisesti As Oy Paroni ja As Oy Paronitar -taloyhtiöille Presidentinkadulla, Teija ja Heikki Suutari Lähdesuonkadulla sekä Sirpa ja Jaakko Viralle Maijamäentiellä. Kunniakirjat ojennettiin Marja-Liisa ja Markku Lehdolle Orvokkikadulla, Marika ja Teemu Linerille Vähätalontiellä, Riitta Mäelle Teroksentiellä, Kaija ja Olli Nyyssöselle Latonpääntiellä, Ritva ja Lasse Saariselle Lepinkäisentiellä sekä Tuula Salomaa-Kauhaselle Saunatiellä.
Kotipihakilpailua on järjestetty vuodesta 1967 alkaen ja vuosien saatossa toimikunta on vieraillut lähes 500 eri pihalla. Kilpailun avulla Naantalin kaupunki haluaa kiittää esimerkillisiä, hyvin hoidettuja pihapiirejä, jotka omalta osaltaan luovat viihtyisyyttä asuinympäristöömme.
Katariina Mäkinen-Önsoy