Joutsenen veljesten tarina Klondiken kultaryntäyksestä esillä Liedon Vanhalinnassa

Kuva: Liedon Vanhalinna.

MUSEOT. Liedon Vanhalinnan Makasiinissa avautuu sunnuntaina 28. elokuuta Joutsenten kultaa -näyttely. Yleisöopastus näyttelyyn järjestetään tiistai-iltaisin 30.8. alkaen.

Joutsenten kultaa kertoo vaatimattomassa Nummenpakan mökissä Kaarinassa varttuneista veljeksistä Karl Fredrik Joutsenesta ja Anton Fabian Johnssonista, jotka osallistuivat 1800-luvun loppuvuosina Klondiken kultaryntäykseen. Veljekset onnistuivat ahkeralla työllä keräämään itselleen valtavan kultaomaisuuden, jolla 1900-luvun alussa takaisin Suomeen palattuaan ostivat muun muassa kokonaisen kerrostalon Pohjoisesplanadilta. Valtaosa veljesten omaisuudesta testamentattiin Turun yliopistolle ja muun muassa Turun yliopiston pääkirjasto on rakennettu Alaskan kullalla.

Näyttelyn keskiössä on veljesten sisukas matka Klondiken kultamaille, kullalla aikaansaatu yhteinen hyvä ja yliopiston kulta-aarteet.

Kultakuumetta! Joutsenten kultaa -näyttelykierrokseen ja elokuvanäytökseen voi puolestaan tutustua 8. syyskuuta. Tuolloin näyttelyvierailun jälkeen esitetään Chaplinin Kultakuume (1925), jossa tuttu kulkuri seikkailee Joutsenen veljesten kanssa samoissa Chillkootin maisemissa. TSS