Hyviä uutisia mökkeilijöille: Venetsialaisten ilotulitteista ei tarvitse ilmoittaa Varsinais-Suomessa taajama-alueiden ulkopuolella

Varsinais-Suomessa vietetään perinteisesti muinaistulien yötä elokuun viimeisenä viikonloppuna, mutta viime vuosina myös Pohjanmaalta ja Länsirannikolta tuttu venetsialaisten vietto on yleistynyt. Venetsialaiset ovat veneily- ja mökkikauden päätösjuhla, johon kuuluu vahvasti ilotulitteiden ampuminen.

TURVALLISUUS. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen alueella, poislukien taajama-alueet, ei tarvitse tehdä ilotulitusilmoitusta käytettäessä yleisesti myyntiin hyväksyttyjä ilotulitteita venetsialaisten aikana. Poikkeus on voimassa lauantaina 27.8.2016 klo 18−24. Pelastuslaitos muistuttaa kuitenkin, että metsä- tai ruohikkopalovaroituksen tai kovan tuulen aikana ilotulitteiden käyttö on kaikkialla kielletty ja hätäraketteja saa käyttää vain todellisessa hätätilanteessa.

Taajama-alueilla ilotulitteita ei saa käyttää ilman pelastusviranomaisen lupaa. Ilotuliteilmoitus on tehtävä kirjallisesti viimeistään 5 vuorokautta ennen aiottua käyttöaikaa. Käytännössä ilmoitus on jätettävä maanantaina 22.8. Pelastuslaitos tekee vastaanotetuista ilmoituksista erilliset päätökset.

Ilotuliteilmoituksen vaatimat käyttöpaikan koordinaatit saa selvitettyä esimerkiksi lataamalla 112 Suomi -sovelluksen. Pelastuslaitos tiedottaa kuitenkin jo nyt, että se ei tule myöntämään lupaa ilotulitteiden käyttöön Turun, Uudenkaupungin eikä Naantalin keskusta-alueilla.

Muutoin ilotulitteiden käyttö ilman erillistä ilmoitusta pelastusviranomaiselle on sallittua ainoastaan joulukuun 31. päivän klo 18 ja tammikuun 1. päivän klo 2 välisenä aikana.