Sannan Kranni on noustelaisten uusi olohuone

Sanna-Maria Kiili haluaa olla rento ravintoloitsija, jolta saa aina hyvää palvelua ja juttuseuraa.

YRITYSUUTISET. Noustelainen Sanna-Maria Kiili on avannut uuden ravintolan Nousiaisten keskustaan osoitteeseen Moisiontie 2. Samassa paikassa oli vielä kesäkuussa Kiilin naapurin Miia Vähätalon pitämä Kahvila-Ravintola Miia, jossa Kiili teki silloin tällöin työvuoroja.

– Tiesin, että Miia oli tätä myymässä ja heitin vitsillä aviomiehelleni, että pitäisikö ostaa baari. Siitä se ajatus sitten lähti, Kiili muistelee.

Ravintola ehti olla omistajavaihdoksen aikaan kiinni kolmisen viikkoa. Vähätalo lähti töihin Taimon Krouviin ja Sannan Krannin ovet avattiin 17. heinäkuuta. Virallisia avajaisia vietettiin lauantaina 30. heinäkuuta.

– Ihmisiä tuli jonoksi asti. Täällä on sata asiakaspaikkaa ja kaikkia ei pystytty ottamaan edes kerralla sisään, Kiili kertoo avajaishulinasta.

Uudessa ravintolassa riittää ohjelmaa myös avajaisten jälkeen. Pokeri-illat alkavat tällä viikolla, karaoke ensi viikolla ja Nousten päivilläkin ravintola on tiivisti mukana.

– Nousiaisten kunta pitää täällä perjantaina 19. elokuuta karaokekilpailun ja lauantaina 20. elokuuta meillä esiintyy hard rockia soittava Dead Flowers, Kiili listaa. Lisäksi asiakkaat saavat arkisinkin aikansa kulumaan esimerkiksi dartsin, biljardin ja lautapelien parissa.

Kranni viittaa naapuriin ja Pohjanmaalle

Pohjalaisittain sisustetun ravintolan tiski on koristeltu Jussipaidoista tutuilla salmiakkikuvioilla ja katossa oleva valaisin on tehty vanhasta hevoskärryjen pyörästä.
Pohjalaisittain sisustetun ravintolan tiski on koristeltu Jussipaidoista tutuilla salmiakkikuvioilla ja katossa oleva valaisin on tehty vanhasta hevoskärryjen pyörästä.

Ravintolan nimi on paikallisbaarille osuva. Kranni tarkoittaa nimittäin naapuria ja suurin osa asiakkaista tuleekin läheltä. Vaikka on asiakkaita tullut paljon myös Nousiaisten ulkopuolelta, esimerkiksi Lemusta ja Vahdolta.

Samalla nimi viittaa Kiilin synnyinseudulle Pohjanmaalle.

– Olen kotoisin Teuvalta ja siellä on ravintola nimeltä Kellarin Kranni. Nyt minulla on oma Kranni täällä, iloitsee Kiili.

Pohjalaisuus näkyy sisustuksessa ja yrityksen viestinnässä. Esimerkiksi ravintolan Facebook-päivitykset kirjoitetaan autenttisella pohjan murteella. Myös seinille on ripustettu pohjalaisuutta henkiviä tauluja ja baaritiskiäkin koristaa Jussipaidoista tutut salmiakkikuviot. Ikkunoita suojaavat heinäseipäät ja tiskin ylle on tehty näyttävä valaisin vanhojen hevoskärryjen pyörästä.

– Ja näkyyhän pohjalaisuus tietysti minun luonteessani, Kiili naurahtaa.

Positiivisuutta pohojalaasittain: Ku selvänä teköö sen, mitä pöhönäs on luvanu, nii oppii pitämähän turpansa kiinni.
Positiivisuutta pohojalaasittain: Ku selvänä teköö sen, mitä pöhönäs on luvanu, nii oppii pitämähän turpansa kiinni.

Uudistukset ovat keränneet kiitosta

Vähätalo piti ravintolaa vajaat 20 vuotta. Jo sitä ennen paikka toimi ravintolana, mutta ompa siinä joskus ollut rautakauppakin.

– Paikka on ollut lähes samannäköinen viimeiset 30 vuotta. Kyllä kaikki ovat huomanneet, että nyt on paikkoja laitettu kuntoon. Yksi väliseinä on purettu ja lava vaihtoi paikkaa; seinät on maalattu ja muutenkin on vähän sisustettu uudestaan. Asiakkaat ovat kiitelleet, Kiili kertoo.

Lava on vaihtanut paikkaa ja ikkunoita koristaa heinäseipäät.
Lava on vaihtanut paikkaa ja ikkunoita koristaa heinäseipäät.

Hän on palkannut itselleen avuksi yhden kokoaikaisen ja pari osa-aikaista työntekijää. Kaikki ovat uusia naamoja. Ravintolan keittiötä remontoidaan vielä. Kun se avataan, tarjolle tulee pubiruokaa, ehkä hieman pohjalaisittain höystettynä. Keittiö tulee olemaan auki joka päivä ravintolan aukioloaikoina.

Uusi yrittäjä on alunperin ammatiltaan ravintolakokki. Lisäksi hän on suorittanut kaupan esimiestutkinnon. Ravintoloissa hän on työskennellyt vuodesta 1996.

– Kai se on se asiakaspalvelu, joka tänne tiskin taakse vetää. Jos siitä ei pitäisi, ei tätä työtä voisi tehdä, hän tuumaa.

Ravintola on jaettu kahteen suureen tilaan. Yrittäjä on suunnitellut, että biljardihuonetta voisi alkaa varailla myös yksityiskäyttöön. ”Kun biljardipöydälle laittaa kannen, siitä saa hyvän noutopöydän tai kokouspöydän. Mutta mietitään sitä sitten pikkujoulukauden alussa”, hän kommentoi.
Ravintola on jaettu kahteen suureen tilaan. Yrittäjä on suunnitellut, että biljardihuonetta voisi alkaa varailla myös yksityiskäyttöön. ”Kun biljardipöydälle laittaa kannen, siitä saa hyvän noutopöydän tai kokouspöydän. Mutta mietitään sitä sitten pikkujoulukauden alussa”, hän kommentoi.

Janica Vilen