Valon lauluja ja runoja Mynämäessä ja Turussa

TAPAHTUMAT.

Pyhän Henrikin Ekumeenisessa Taidekappelissa 9. lokakuuta Satu Haapalan runous ja musiikki kohtaavat hiljaisuuden. Hiljaisuudesta nousee kiitollisuuden ääni – Valon lauluja ja runoja -konsertti alkaa kello 18.

Osa lauluista on saanut vaikutteita keskiaikaisesta kirkkomusiikista. Lisäksi kuullaan varhaiskeskiajan tunnetun abbedissan, säveltäjän ja kirjailijan Hildegard Bingeniläisen (1098–1179) laulu ”Karitas habundat in omnia”.

– Lauluissa on vaikutteita myös yksinkertaisista, melodisista Taizé-lauluista. Säestän lauluja 5-kielisellä kanteleella sekä äänimaljalla, Satu Haapala sanoo.

Runojen ja laulujen tunnelmat ja kuvat kietoutuvat toisiinsa ja täydentävät toisiaan. Kokonaisuus täyttää kuulijansa rauhalla. Liput 10/5 euroa ovelta. Puolet lipputuloista käytetään Taidekappelin hyväksi.

Mynämäen kirjastoon Satu Haapala tuo Runo ja ääni -konsertin lokakuun lopulla.

Torstaikonsertissa 24. lokakuuta kello 19 runous ja musiikki henkivät valoa, lohtua ja kiitollisuutta. Konserttiin on vapaa pääsy.

Runoissa ja lauluissa vaihtelevat erilaiset tunne- ja äänimaailmat: elämänjanosta ja olemisen riemusta hiljaisiin pysähtymisen hetkiin, surusta kiitollisuuteen.

– Runot ja laulut ovat omaa tuotantoani lukuunottamatta Hildegard Bingeniläisen laulua 1100-luvulta. Säestyssoittimina minulla on poronnahkarumpu, viisikielinen kannel, äänimalja ja koshi, Haapala kertoo.

Haapala on julkaissut kuusi runokokoelmaa ja opiskellut laulua useiden opettajien johdolla 1990-luvulta saakka. Hän on aiemmin pitänyt oman sävellyskonsertin.

Tapahtumat järjestävän Resonoiva Ääni -toiminimen takana on Satu Haapala, Runo- ja äänimeditaatio Resonanssin® kehittäjä, viestintävastaava, kv-koordinaattori, runoilija ja lauluntekijä, Maskun Lemusta.

Konsertteihin tulee saapua tuoksutta, jotta myös tuoksuherkillä on mahdollisuus osallistua.

Katariina Mäkinen-Önsoy