Pelin henki -teemaiset kirjamessut jatkuvat sunnuntaille

Turun Kirjamessut. Kuva: Turun Messukeskus Oy.
Turun Kirjamessut. Kuva: Turun Messukeskus Oy.

Kirjallisuuden ja kulttuurin ystävät kokoontuvat Turun Messukeskukseen 4.–6. lokakuuta Suomen vanhimmille kirjamessuille.

TAPAHTUMAT.

Perjantaina alkaneilla Turun Kirjamessuilla voi osallistua erilaisiin työpajoihin ja peleihin, lukuretriittiin tai vaikka cosplay-asukisaan. Kirjamessujen teemana on tänä vuonna Pelin henki.

Turun Kirjamessuille osallistuu reilusti yli sata näytteilleasettajaa. Mukana on isoja ja pieniä kustantamoita, kirjakauppoja ja antikvariaatteja, kirja- ja kulttuurialan järjestöjä sekä useita paikallisia kulttuuritoimijoita. Monet näistä tuottavat messuille myös ohjelmanumeroita.

– Ohjelmaa järjestetään kaikkiaan kuudella eri lavalla, lasten alueella sekä Pajala-nimisessä työpajatilassa. Ohjelmanumeroita on yli 300 ja esiintyjiä yli 500, kertoo ohjelmajohtaja, kirjailija Vilja-Tuulia Huotarinen.

Kirjailijoiden lisäksi keskusteluihin osallistuu muun muassa poliitikkoja, tutkijoita, kulttuurialan vaikuttajia, toimittajia ja aktivisteja. Messut eivät suinkaan ole pelkät markkinat, vaan tiedon ja tunteiden sanoittamisen näyttämö, Huotarinen lisää.

Kirjamessujen tämän vuoden teema Pelin henki näkyy messuhallissa ja -ohjelmassa monin eri tavoin.

Sunnuntaina 6.10. vietetään Cosplay-päivää, jolloin rooliasuun pukeutuneet pääsevät messuille ilmaiseksi kello 10–14. Päivään kuuluu asukisa, jonka juontavat kirjailijat Siri Kolu ja Salla Simukka. Messuhallissa on myös Finesportsin ja Slice.fin yhdessä tuottama pelimaailma, jossa pääsee testaamaan esimerkiksi ajosimulaattoria.

Paneelikeskusteluissa pohditaan, miksi pelit kiehtovat ihmisiä, millaiset pelit ovat olleet suosittuja eri aikoina ja millainen taiteenlaji pelit ovat. Lauantaina 5.10. turkulaiset ja tamperelaiset lastenkirjailijat ottavat mittaa toisistaan Turku-Tampere-battlessa – kuka laulaa kenet suohon?

Syvällisemmin yhteiskunnallista ja kulttuurista pelin henkeä ovat pohtimassa monet aikamme tunnetut keskustelijat, kuten Unto Hämäläinen, Juha Kauppinen, Mika Aaltola, Sirpa Kähkönen, Janne Saarikivi, Jenni Haukio ja Olli Rehn.

Lukemisen ja kielen merkityksestä sekä rakkaudesta kirjoihin ovat puhumassa muun muassa muusikot Olavi Uusivirta ja Maija Vilkkumaa, näyttelijä Pirjo Lonka sekä kansanedustaja Nasima Razmyar.

Kirjamessujen kanssa samaan aikaan järjestetään myös Turun Ruoka- ja Viinimessut sekä Levymessut. Samalla lipulla pääsee kaikkiin tapahtumiin.

Turun Seutusanomat