Uusia makutrendejä ja viisaan ruuan hanke Turun kauppahalliin

Turun kauppahalli.
Turun kauppahalli. Kuva: Turun Seutusanomien arkisto.

Turun kauppahallissa edistetään ruuan kiertotaloutta osana Euroopan Unionin mittavaa Wise Food -hanketta.

TURKU.

Turun kauppahalli kokoaa saman katon alle 34 yritystä. Vaikka suurin osa yrityksistä on toiminut hallissa vuosia ja jopa vuosikymmeniä, niin joukkoon on liittynyt myös uusia toimijoita.

Kauppahallin vuokrausaste on tällä hetkellä 95 prosenttia, mikä kertoo osaltaan Turun keskustan hyvästä vetovoimasta.

– Olemme iloisia siitä, että kauppahalli herättää kiinnostusta uusien vuokralaisten keskuudessa, mutta samalla haluamme myös varmistaa pitkäaikaisten vuokralaisten hyvät toimintaedellytykset ja kehittää kauppahallia yhdessä yrittäjien kanssa, kertoo Turun kauppapaikkapäällikkö Hanna Sjöbring.

Huhtikuussa hallin Linnankadun päätyyn avautuu leipomo Bageri Å. Turkulaisen, tähän saakka vain Kakolanmäellä toimineen leipomon erikoisuuksia ovat hapanjuureen leivotut croissantit, patongit ja pullat. Kauppahallin myymälä tulee vastaamaan alkuperäistä konseptia, mutta myyntiin tulevat myös aamiaistuotteet.

– Yleisin palaute, jota olemme vuosien varrella saaneet, on ollut asiakkaiden toive saada ostaa tuotteitamme myös keskustasta. Olemme iloisia, että se on vihdoinkin mahdollista, sanoo yrittäjä Maija Pääkkönen Bageri Å:sta.

Maaliskuun alussa halliin avautui srilankalainen ravintola Curry Maku. Se tarjoilee uusia ja eksoottisia makuja, kuten paikallista street foodia eli kottua, joka koostuu pieneksi paloitelluista vihanneksista ja muun muassa kananmunasta sekä paistetusta riisistä. Kauppahallin Eerikinkadun päässä sijaitseva Curry Maku on Turun ensimmäinen srilankalainen ravintola.

Turun kauppahalli on mukana kehittämässä ruuan kiertotaloutta.

Kauppahallissa on kahden vuoden aikana tarkoitus edistää erityisesti ruoan kiertotaloutta osana Euroopan unionin rahoittamaa Wise Food -hanketta. Turun kaupungin koordinoimassa hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä seudun ruokaketjun yritysten, Turun ammatti-instituutin ja Turun yliopiston kanssa.

Suunnitteilla on toimia, jotka liittyvät ruokahävikin pienentämiseen, jätteiden tehokkaaseen kierrätykseen ja elintarvikealan opiskelijoiden koulutukseen käytännön työympäristössä. Hanke tarjoaa Turun kauppahallin yrityksille mahdollisuuden toimia suunnannäyttäjinä ja kehittää kiertotalouden mukaista kestävää ruoka-alaa yhteistyössä oppi- ja tutkimuslaitosten kanssa.

Hankkeessa yrittäjiä rohkaistaan ideoimaan uusia tuotteita ja palveluita yhdessä Turun ammatti-instituutin opiskelijoiden kanssa ja Turun yliopiston Flavoria -tutkimusalustaa hyödyntäen. Hankkeessa kehitetään myös erilaisia tapoja vähentää tuotehävikkiä ja tehostaa jätteiden kierrätystä.

– Haluamme tarjota yrityksille helpon ja yrityksen tarpeisiin räätälöidyn kanavan kehittää kestävää liiketoimintaa, kertoo Wise Food -hankkeen projektipäällikkö Iris Kriikkula.

Turun Seutusanomat