Alexander Stubbista tasavallan 13:s presidentti

    Kokoomuksen Alexander Stubb on seuraava tasavallan presidentti. Kuva: Jussi Ratilainen.

    VAALIT

    Sunnuntaina ratkesi, että Alexander Stubb (kok.) on Suomen tasavallan 13:s presidentti. Stubb sai vaalien toisella kierroksella 51,6 prosenttia annetuista äänistä ja valitsijayhdistyksen ehdokkaana ollut Pekka Haavisto (vihr.) 48,4 prosenttia.

    Kyseessä on tiukin vaali nykymuotoisessa suorassa kansanvaalissa. Vuonna 2000 Tarja Halonen (sd.) voitti Esko Ahon (kesk.) niinikään 3,2 prosenttiyksikön erolla, mutta heidän äänimääriensä ero oli hieman yli 100.000 ääntä – tällä kerralla Stubb sai alle 99.000 ääntä enemmän kuin Haavisto.

    Stubbin lopullinen äänisaalis oli alustavan laskennan mukaan 1.575.211 ääntä ja Haaviston 1.476.548 ääntä. Stubb sai huomattavasti enemmän ennakkoääniä, sillä hänen osuutensa ennakkoon annetuista äänistä oli 52,8 prosenttia. Varsinaisena vaalipäivänä sunnuntaina annetuista äänistä Haavisto sai enemmistön, 50,6 prosenttia, mutta kiri ei riittänyt tavoittamaan Stubbin etumatkaa.

    Äänestysprosentti jäi reilusti alhaisemmaksi kuin vaalien ensimmäisellä kierroksella – toisella kierroksella äänestämässä kävi kotimaassa 70,7 prosenttia, kun ensimmäisellä kierroksella äänestysprosentti nousi 75 prosenttiin.

    Varsinais-Suomessa Stubb sai 51,5 prosenttia äänistä. Äänestysprosentti oli 71,7.

    Turussa Haavisto saavutti vaalivoiton saatuaan 55,3 prosenttia turkulaisten äänistä. Kaikissa muissa varsinaissuomalaissa kunnissa äänestettiin enemmän Stubbia.