Naantalilaisten lasten ja nuorten teatteriharrastajien ryhmä matkaa esiintymään pääsiäisenä Riihimäen SPOTTI – Lasten teatteripäiville.
NAANTALI. Naantalin Teatterin Kiljusen herrasväki yllättyy saa ensi-iltansa Kristoffer-salissa sunnuntaina 20. maaliskuuta kello 15. Jalmari Finnen klassikkoon perustuvan ja Sirkka-Anneli Martikaisen sovittaman näytelmän esittää teatterin 7–16-vuotiaiden lasten ja nuorten ryhmä.
Näytelmän ohjaus- ja sovitustyöstä vastaa Teija Söderholm avustavana ohjaajanaan Katariina Salonen, tuottajanaan Taija Nuotio ja musiikkivelhonaan Seppo Kustonen.
Söderholmin lähtökohtana tekstiä valitessa oli, että jokaisella harrastajalla on näytelmässä rooli.
– Ryhmäläisiä ja sitä kautta myös rooleja on 23. Meillä kaikki halukkaat pääsevät esiintymään. Näytelmätekstin valinta tapahtui käytännössä niin, että syötin näytelmäkäsikirjoitukset luetteloivalle sivustolle näyttelijöiden määrän ja kyseinen teksti osui silmiini. Herrasväki on minulle myös entuudestaan tuttu, sillä olen tehnyt eri tekstiin perustuvan Kiljusen perheestä kertovan näytelmän aikuisryhmän kanssa, hän kertoo.
Puvustuksen tehokeinona ovat vuosikymmenet: Kiljuset edustavat 80-lukua, Häthätäläiset 70-lukua ja Hissukat 60-lukua.
Harrastajaryhmä vailla vertaa
Kiljusen herrasväessä roolit ovat hyvin monipuolisia: on vuorosanattomia sekä sellaisia, joissa on useampikin repliikki muistettavana. Tämänkeväinen kokeilu, jossa kissojen rooleissa vaihtuvat näyttelijät esityskohtaisesti, sopii mainiosti eri-ikäisille teatteriharrastajille.
Merimaskulainen Sanna Salenius, 11, sekä kantanaantalilaiset Aada Visa, 13, Ida Tervo, 13, Ada Jokela, 16 ja Erika Ihander, 10 nousevat kaikki ensimmäistä kertaa teatterilavalle.
– Haastavinta on ehkä esittää täysin erityyppistä henkilöä kuin itse on, Kaino ja Hilja Hissukkaa esittävät Salenius ja Visa sanovat hymyillen.
– Kissan rooliakin täytyy harjoitella. Varsinkin, jos ei ole koskaan omistanut kissaa, ei tiedä miten ne liikkuvat. Ääntelypuoli kyllä sujuu, nauraa Tervo.
Tytöt kehuvat ryhmää yhtenäiseksi ja tiiviiksi. Uudet harrastajat otetaan avosylin vastaan.
– Vaikka ryhmämme ikähaarukka on tosi laaja, tulemme hyvin juttuun toistemme kanssa. Se johtuu kai siitä, että olemme niin samanhenkisiä, Jokela ja Ihander pohtivat.
– Voimme puhua keskenämme mistä tahansa, kuvailee Visa harrastajien välille syntynyttä ystävyyttä.
Riihimäen kaupunginteatteri kutsuu
Erityisen jännittyneitä lapset ovat siitä, että heidän näytelmänsä valittiin 26.–27. maaliskuuta Riihimäellä pidettäville lasten omille SPOTTI-teatteripäiville. Lasten kulttuuritapahtuman ohjelmistossa on tuttuun tapaan niin klassikkosatuja ja musikaaleja kuin lasten omia tekstejäkin.
Suomen Harrastajateatteriliiton, Riihimäen kaupungin, Riihimäen Nuorisoteatterin ja Riihimäen Teatterin yhteistyönä syntyvä tapahtuma on osa Riihimäen pääsiäispäivien ohjelmaa.
Lauantaina nähdään lasten ja nuorten teatteriesityksiä Kino Sammossa, Riihimäen kaupunginteatterissa, kansalaisopistossa, kirjastossa sekä Teatteripohjassa. Sunnuntaisten teatteriesitysten päätteeksi pidetään päätöstilaisuus Riihimäen kaupunginteatterissa.
– Olemme todella innoissamme päästessämme esiintymään Riihinmäen kaupunginteatterin lavalle, ohjaaja iloitsee.
Katariina Mäkinen-Önsoy