Taideteollisuusalan opetus siirtyy kokonaisuudessaan Raisioon

Rasekon Raision kampusalue.
Rasekon Raision kampusalue.

Raseko tarjoaa jatkossa mahdollisuuden suorittaa liiketoiminnan perustutkinto Mynämäessä.

KOULUTUS.

Raision seudun koulutuskuntayhtymä (Raseko) siirtää taideteollisuusalan koulutuksen kokonaisuudessaan 30.6. mennessä Mynämäestä Raision kampukselle. Muutos näkyy jo kevään yhteishaussa.

Siirtoa alettiin valmistella sen jälkeen, kun koulutuskuntayhtymän hallitus päätti viime vuonna irtisanoa Mynämäen Kuivelantien toimipisteen vuokrasopimuksen. Samalla aloitettiin kunnan ja lukion kanssa neuvottelut yhden merkonomiryhmän opiskelusta Mynämäessä. Rasekossa selvitetään myös hoiva-avustaja- ja lähihoitajakoulutusten järjestämistä Mynämäessä tulevaisuudessa.

Taideteollisuusalan siirto tehostaa yhtymähallituksen päätöksen mukaan resurssien käyttöä, sillä koneita ja laitteita voi hyödyntää useampi sata opiskelijaa eri koulutusaloilta.

– Ratkaisuun vaikuttavat valtakunnallisessa keskustelussa esiin tuodut näkemykset ammatillisen koulutuksen tulevan kehityksen osalta. Raseko haluaa päätöksellä varmistaa, että kykenemme jatkossakin tarjoamaan omistajakuntien asukkaille koulutusta laaja-alaisesti, johtava rehtori Maria Taipale Rasekosta korostaa.

Viime vuonna 20-vuotistaivaltaan Rasekossa juhlistanut muinaistekniikka jatkaa vielä toistaiseksi Mynämäen kunnalta erillissopimuksella vuokratun vanhan pajan tiloissa.
Riina Ekström valmisti Rasekon muinaistekniikan artesaaniopintojen näyttötyönsä tuohirasiaan. Kuva: Riina Ekström.
Riina Ekström valmisti Rasekon muinaistekniikan artesaaniopintojen näyttötyönsä tuohirasiaan. Kuva: Riina Ekström.

Muinaistekniikan artesaanilinjalla opiskeleva ruskolainen Riina Ekström on saanut yhdistettyä mielenkiintoisella tavalla muinaistekniikkaa toiseen kiinnostuksen kohteeseensa eli miniatyyreihin.

– Näyttötyön aiheena on kulttuurilähtöinen tuotteistaminen, jonka mukaisesti tuote ja pakkaus tuli valmistaa. Tein villasetin, johon kuuluu kori, karstat, keritsimet, värttinä ja pari villavyyhtiä. Laitoin setin tuohirasiaan. Kaikki on tietysti pientä mittakaavaa! iloitsee Ekström.

Minituotteiden lisäksi opintojen aikana on syntynyt esihistoriallisiin ja historiallisiin työmenetelmiin perustuvia puu-, taonta-, luu-, nahka- sekä tekstiilitöitä ihmiskoossa.

Rasekon muinaistekniikka: Juustokehä on puumateriaalista sahattu ja koottu kehikko, jonka pohjaan on koverrettu kuvio. Kuvio on Riina Ekströmin itse suunnittelema. Kuva: Riina Ekström.
Rasekon muinaistekniikka: Juustokehä on puumateriaalista sahattu ja koottu kehikko, jonka pohjaan on koverrettu kuvio. Kuvio on Riina Ekströmin itse suunnittelema. Kuva: Riina Ekström.

– Siellä pääsee tekemään sellaisilla tekniikoilla, joita ei ole ennen kokeillut. Opinnot tarjoavat sekä uusia oivalluksia että vahvistavat osaamista siinä, mistä on ollut ennenkin kiinnostunut. Tavoitteenani on tehdä muinaistekniikan opinnoissa valmistamistani tuotteista näköisversiot miniatyyreinä, kertoo Ekström.

Mynämäen Kuivelantien toimipisteessä on tähän mennessä opiskeltu taideteollisuusalan perustutkintoa (puusepänala ja muinaistekniikka) sekä taideteollisuusalan ammattitutkintoa (savirakentaminen).

– Nähdäkseni käsillä tekeminen kiinnostaa ihmisiä koko ajan enemmän ja enemmän. Sen on saanut havaita esimerkiksi Kuralan kylämäessä vuosittain järjestettävässä Esihistoria esille -tapahtumassa, Ekström toteaa.

Rasekon ammattiopisto tarjoaa kevään yhteishaussa opiskelijoille mahdollisuuden suorittaa liiketoiminnan perustutkinto (merkonomi) Mynämäessä.

Tutkinto suoritetaan kaksoistutkintona yhteistyössä Mynämäen lukion kanssa. Opiskelijoilla on käytettävissään siis Mynämäen lukion tilat ja palvelut.

Kunnan, Rasekon ja paikkakunnan yritysten kesken suunnitellaan myös toteutuksia lähihoitajakoulutukselle ja erikoisammattitutkintokoulutuksille. Uudenlaisella yhteistyöllä mahdollistetaan alueella asuville nuorille ammatillista opiskelua kotipaikkakunnalla ja vahvistetaan samalla Mynämäen lukion tarjontaa.

Mynämäen yrittäjät ovat mukana työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa sekä oppisopimusten kohdentamisessa nykyistä tehokkaammin paikkakunnalla asuville opiskelijoille. Myös muita ratkaisuja ammatillisen koulutuksen helpon saavutettavuuden varmistamiseksi mynämäkeläisille kartoitetaan ja valmistetaan kunnan ja koulutuskuntayhtymän yhteistyössä.

Katariina Mäkinen-Önsoy