Joulukuusi on janoinen

    Jos kuusi pääsee kerran kuivumaan, se ei enää toivu vaan varistaa reilusti neulasiaan

    JOULU

    Vaikka muoviset joulukuuset ovatkin viime vuosina lisääntyneet, perinteinen aito kuusi on yhä monen mielestä ainoa oikea joulukuusi. Pienen vaivannäön avulla joulukuusen saa kukoistamaan, eikä se poistettaessa pudota valtavaa määrää neulasia.

    Kuusen hankkimisen jälkeen se pitää sulattaa kunnolla ennen sisätilaan asentamista.

    Jos kuusi on jäässä, sitä on sulatettava hitaasti – paras tila sulatukselle on viileä tila kuten varasto tai autotalli, jossa on muutama lämpöaste.

    Kuusen runko tulee sahata heti muutaman sentin matkalta ja tyvi laitetaan veteen – näin kuusi kestää pidempään.

    Jos kuusi on verkkoon pakattuna, verkko kannattaa poistaa vasta sulatuksen jälkeen.

    Kun kuusi on sulanut muutaman päivän, se ravistellaan roskista ja sitten kuusi on valmis asennettavaksi kuusenjalkaan.

    Jos autotallia tai vastaavaa viileää tilaa ei ole käytössä, sulatukseen voi käyttää pesutiloja. Silloin on syytä muistaa sulatuksen aluksi suihkuttaa neulasto kylmällä vedellä, ja toistaa suihkutus muutaman tunnin kuluttua. Sulatukseen menee pesutiloissa puolisen päivää.

     

    Kuusenjalkaan asennettaessa kuusi sahataan tyvestä sopivan mittaiseksi, mutta runkoa ei kannata ohentaa, sillä kuori suojaa puuta ja auttaa kestämään pidempään.

    Etenkin parin ensimmäisen päivän aikana on syytä useasti päivän aikana tarkastaa, että kuusenjalassa on runsaasti vettä – vettä pitää tietenkin olla kuuselle jalassa tarjolla koko ajan – mutta etenkin parin ensimmäisen päivän aikana kuusi on todella janoinen, ja saattaa hörpätä jopa 4-5 litraa vettä vuorokauden aikana. Jos kuusi pääsee kerran kuivahtamaan, se ei enää toivu, vaan alkaa varistaa neulasiaan.

    Joulukuusen sijoittamiseen on myös syytä kiinnittää huomiota, paras paikka on kaukana takasta ja lämpöpattereista.

     

    Joulukuusen hävittäminen vaihtelee asunnoittain ja asuinalueittain. Kuusi kannattaa oksasahan ja -saksien avulla leikellä pieniin osiin ja kuljettaa ulos esimerkiksi paperisäkissä.

    Kuusen voi pieninä paloina polttaa tai hakettaa ja kompostoida. Sekäjätteisiin kuusi ei kuulu edes pilkottuna.

    Kerros- ja rivitaloissa pitää tarkistaa taloyhtiön ohjeet joulukuusten hävittämiseen. Myös omakotitaloalueilla on nykyisin maksuttomia, keskitettyjä joulukuusten keräyksiä.

    Yksi tapa hyödyntää joulukuusi on toimittaa se hevostallille. Kokonaiset joulukuuset ovat nimittäin hevosten herkkua. Joulukuusen viemisestä hevosille voikin yrittää sopia lähimmän hevostallin kanssa.