Konserttikeskuksen myöntämän Inkku-palkinnon sai musiikin erityispalvelukeskus Resonaari.
KAARINA. Kaarinan kulttuuripalveluiden ja Konserttikeskus ry:n yhteistyönä ensimmäistä kertaa 9.–11.3. järjestämillä kansainvälisillä Korvat kävelylle! -koulukonserttifestivaaleilla koettiin ja kuultiin teoksia eri taiteenaloilta.
– Tapahtuma järjestettiin tässä laajuudessa eli 40 esityksen ja työpajan voimin ensimmäistä kertaa. Korvat kävelylle! juhlisti myös Kaarinan koulujen kulttuurikasvatusohjelma KEKEä, jossa jokaiselle luokka-asteelle tarjotaan vuosittain erilaisia kulttuuritapahtumia, Kaarinan kulttuurisihteeri Mikko Nortela kertoo.
Konsertit alkoivat Piispanlähteen yhtenäiskoululla 10.3, jolloin festivaalilla esiintyivät nuorista virolaisista vaskisoittajista koostuva Brassical sekä Kokko Quartetin ja Ricardo Padillan Maalla, merellä ja ilmassa improvisoiden -esitys sekä humoristinen Terveisiä Kalevalasta -musiikkiteatteriesitys.
Terveisiä Kalevalasta on riimitellyt Jukka Itkonen ja säveltänyt Jukka Nykänen, joka soittaa pianoa esityksessä Joukahaisena. Ainoa esittää Elli Vallinoja, Pohjan akkaa Hanna Kaila, Väinämöistä Ari-Matti Hedman ja Ilmarista Jyri Lahtinen. 40-minuuttinen, useampia musiikkilajeja tangosta oopperaan ja poppiin sekoittava, versiointi pöyhii pölyt pois kansalliseepoksemme päältä, viihdyttää ja pitää myös yläkouluikäisten oppilaiden mielenkiinnon yllä.
Intuitiosta luovaan ajatteluun
Ruotsalaisista, norjalaisista, tanskalaisista, virolaisista, belgialaisista sekä suomalaisista kulttuurityöntekijöistä koostuva ryhmä kerääntyi konserttien päätteeksi kuulemaan intuition kehittämisen pioneeri Asta Raamin esitelmää.
– Intuitio on tärkeä luovan prosessin työväline, josta emme tiedä paljoakaan. Käytämme ja kehitämme sitä päivittäin tietämättämme. Sen rooli korostuu kognitiivisissa toiminnoissa, kuten visioinnissa, luomisessa ja ongelmanratkaisussa, Raami toteaa.
– Useimmiten kouluopetus keskittyy rationaalisen ajattelun kehittämiseen, jolloin intuition potentiaali hukataan. Liian analyyttisesti ajattelemalla voidaan tukahduttaa luovaa ajattelua, Raami huomauttaa.
Raami on väitellyt aiheesta Intuition Unleashed – On the application and development of intuition in the creative process -väitöskirjallaan Aalto-yliopistossa.
Resonaarille Inkku-palkinto
Osana festivaalia Konserttikeskuksen myöntämä Inkku-palkinto jaettiin 10. maaliskuuta Turun Linnateatterissa pidetyssä iltatilaisuudessa musiikin erityispalvelukeskus Resonaarille, joka on osa HelsinkiMission toimintaa. Palkinnon luovutti Turun Linnateatterissa Sibelius-Akatemian lehtori ja säveltäjä Soili Perkiö, joka sai ensimmäisen Inkku-palkinnon vuonna 2014.
Konserttikeskuksen hallitus toteaa valintaperusteluissa, että musiikkikoulu ja asiantuntijakeskus Resonaari on edistänyt musiikinopetuksen tasa-arvoa jo yli 20 vuoden ajan periaatteellaan ”kaikki oppivat soittamaan”. Sen uraauurtavan toiminnan ansiosta satojen kehitysvammaisten ja muiden erilaisten oppilaiden elämä on parantunut, samoin heidän asemansa yhteiskunnassa.
Taiteen perusopetusta antavassa Resonaarin musiikkikoulussa on tällä hetkellä noin 260 oppilasta, joista osa soittaa ammattimaisesti Resonaarigroup-yhtyeessä. Resonaari myös palvelee erityisryhmien musiikkikasvattajia ja -opettajia sekä kaikkia muitakin, jotka käyttävät musiikkia työssään erityisryhmien parissa.
Vuonna 2013 perustamallaan Inkku-palkinnolla Konserttikeskus haluaa nostaa esiin henkilöitä, yhtyeitä, työryhmiä tai yhteisöjä, jotka ovat ansioituneet elävän musiikin välittämisessä lapsille ja nuorille osallistavalla, innostavalla ja kasvatuksellisella tavalla. Samalla halutaan kunnioittaa Inkeri ”Inkku” Simola-Isakssonin elämäntyötä.
Katariina Mäkinen-Önsoy