Tuntemattoman sotilaan uudessa näytelmäversiossa lavan valloittaa muutamalla maskulaisella ja mynämäkeläisellä täydennetty Nousiaisten komppania.
NOUSIAINEN.
Itsenäisyyspäivänä ensi-iltansa saava Tuntematon sotilas noustelaisittain -näytelmä marssittaa Nousiaisten työväentalon näyttämölle joukon paikallishistoriaan tutustuneita nuoria.
– Näytelmän tiimoilta opiskelijat pystyvät ymmärtämään talvisodan tapahtumia eri tavalla ja luomaan jonkinlaista kuvaa siitä, millaista elämä silloin on ollut, Nousiaisten lukion kolmannen vuoden opiskelija Siiri Vuorenpää toteaa.
Nousiaisten lukion ilmaisutaidon ryhmän valmistamassa Väinö Linnan klassikkoteoksen versioinnissa kaunis lounaismurteemme pääsee oikeuksiinsa.
– Projekti käynnistyi nousiaislaisen sotaveteraani Eeri Hyrkön menehtymisestä vuosi sitten. Ilmaisutaidon ryhmäläiset esittivät itsenäisyyspäivänä Eerin kunniaksi tämän itse kirjoittaman runon rintamalta, Nousiaisten lukion ilmaisutaidon opettaja Aija Blom kertoo.
– Itsenäisyyspäivänä sitten Tuntematonta sotilasta tuttuun tapaan katsoessani sain idean, että seuraavaksi teemme oman versiointimme tästä klassikosta. Edellisiä noustelaisittain-tuotantojamme ovat olleet Mieletön Nousiaisten historia, Seitsemän veljestä sekä Roomeo ja Juulia, Blom jatkaa.
Kotiseutumme sota-aikojen historia elää siis vahvasti ilmaisutaidon ryhmän esittämässä teoksessa.
Näytelmäteksti pohjautuu osaksi Eeri Hyrköltä säilyneisiin kirjeisiin, jotka on talletettu Kansallisarkistoon.
– Kun kuulimme suunnitteilla olevasta näytelmästä, otin aiheen puheeksi kotona. Isäni esitteli sitten vintiltä löytyneitä pappani isän ja tämän veljen lähettämiä rintamakirjeitä, joista en ollut aikaisemmin tiennyt mitään. Kirjeet olivat niin kiinnostavia, että päätin näyttää ne Aijalle, abiturientti Siiri Vuorenpää sanoo.
– Kirjeissä esille tulleet asiat ovat päätyneet osaksi käsikirjoitustamme, jonka rauhan, toveruuden ja isänmaan rakkauden teemat ovat jälleen tänä päivänä todella ajankohtaisia, toteaa Aija Blom, joka teki Väinö Linnaan ja näihin paikallisiin muistoihin perustuvan ensimmäisen käsikirjoituksen.
Käsikirjoitusta täydensi edelleen Nousiaisten lukion opettaja Jukka Vaajoensuu kotirintamalle sijoittuvalla dialogilla.
– Meillä on kaksi naisroolihahmoa, jotka edustavat elämää täällä sillä aikaa, kun miehet olivat rintamalla, Blom kertoo.
– Näytelmässämme esiintyvillä sotilailla ei ole nimiä, mutta heistä voi löytää piirteitä Tuntemattoman sotilaan alkuperäishahmoista sekä Eeri Hyrköstä ja Uuno Vuorenpäästä. Sitä ei ole teoksessa eritelty, mikä on Tuntematonta sotilasta, ja mikä on noustelaista, kaikki näytellään meidän omalla ihanalla murteella, kuvailee Blom.
Tuntematon sotilas noustelaisittain -työryhmässä on 21 opiskelijaa erilaisissa tehtävissä näyttelijöinä, lavastajina, puvustajina, tanssijoina ja laulajina.
Kaikki aiheesta kiinnostuneet ovat siis päässeet mukaan riippumatta siitä, haluavatko he esiintyä tai eivät. Lisäksi joka ikinen lukiolainen tulee katsomaan näytelmän.
– Tämä on koko lukion projekti. Työryhmään kuuluu ensimmäisen, toisen ja kolmannen vuoden opiskelijoita sekä kaikki opettajat. Musiikinopettaja on esimerkiksi ohjannut musiikit, matematiikanopettaja toiminut koreografina sekä ruotsin ja saksan kielen opettaja valmistanut lavasteita, Aija Blom sanoo.
– Ilmaisutaito lukion kurssina tuo tasapainoa opiskeluun, mikä on muuten akateemista puurtamista. Tällaisessa yhteisessä projektissa syntyvät muistot ja ystävyys ovat niin ikään tärkeitä asioita, iloitsee Blom.
Tuntematon sotilas noustelaisittain toimii kunnianosoituksena viime vuoden syksyllä 99-vuotiaana kuolleelle Eeri Hyrkölle, joka oli aktiivisesti mukana kunnallispolitiikassa ja kuului Nousiaisten lukion perustajiin vuonna 1976.
Esityskausi: 6.12. ja 9.–10.12. kello 14
Katariina Mäkinen-Önsoy