Turkulaiselta laulaja–lauluntekijä Hiltuselta Takapenkillä-sinkkujulkaisu

Hiltusen promokuva Takapenkillä-sinkkujulkaisusta. Kuva: Miia Ketonen.
Hiltusen promokuva Takapenkillä-sinkkujulkaisusta. Kuva: Miia Ketonen.

MUSIIKKI.

Hiltunen-taiteilijanimeä käyttävä turkulainen laulaja–lauluntekijä Jarno Hiltunen julkaisi uuden Takapenkillä-singlen 31. maaliskuuta.

Takapenkillä kuljettaa kuuntelijan takaisin 80-luvulle, jolloin Mersuissa oli vielä tähti pystyssä konepellin nokassa. Biisi on kuin Aki Kaurismäen ohjaama Stranger Things -sarjan jakso. Se yhdistelee The Weekndin menevää pop-soundia Leevi and the Leavingsmaiseen tarinankerrontaan. Vaikka laulun soundimaailmaa nojaa vahvasti kasariestetiikkaan, niin Miamin palmujen ja neonvalojen tilalla on Suomen talvi ja keltaisena palavat kasitien katulamput.

– Mielestäni biisin soundimaailman ja tekstin välillä on mielenkiintoinen kontrasti ja jopa ristiriita, mutta silti ne mahtuvat hyvässä sovussa samalle takapenkille. Teksti lähti rakentumaan Kaurismäen Pidä huivista kiinni, Tatjana -elokuvasta, josta nappasin tarinan aloituslauseen, Hiltunen kertoo tiedotteessa.
– Hain tekstiin vaikutteita myös Leevin Pimeä tie, mukavaa matkaa -laulusta menemättä kuitenkaan ihan niin synkkään tunnelmaan. Muistan myös, kun pienenä poikana istuin isän Mersun kyydissä ja Tuula Amberlan Auto sammu maantielle -biisi soi kasettimankasta. Halusin tavoitella jotain samanlaista fiilistä biisiin, ja tuoda myös sen lapsuuden Mersun mukaan tekstiin, lisää Hiltunen.

Jarno Hiltunen on poiminut kappaleeseensa yhdessä tuottaja Sam Sonntagin kanssa vaikutteita 1980-luvun soundimaailmasta.
Hiltunen: Takapenkillä
Hiltunen: Takapenkillä

Yhdistämällä tiukkaan rumpubiittiin syntikoita, sähkökitaraa ja saksofonia syntyi modernia popia Suomi-iskelmävaikutteilla.

– Biisin saksofonisoolon soittaa muuten Grammy-palkittu Fabian Hernandez, jonka kanssa ollaan tehty yhteistyötä jo useammassa tulevassa biisissä, Hiltunen kommentoi.

Vaikka nykyään musiikkivideoiden suosio on yhä hupeneva, Takapenkillä-biisistä julkaistaan jopa kaksi erilaista musiikkivideota. Niistä ensimmäinen on perinteinen lyriikkavideo, joka on kuvattu yhdellä otolla talvimaisemissa Kaarinassa.

Toinen, torstaina julkaistu versio, on 8-bittisen Nintendo-pelin asuun puettu animaatiovideo. Videon on tehnyt kolumbialainen animaattori Jhon Correa. Videon käsikirjoitus mukailee biisin tarinaa.

Takapenkillä on Hiltusen ensimmäinen sinkkujulkaisu tälle vuodelle, mutta varastossa jo on liuta muita julkaisuvalmiita biisejä loppuvuotta varten.

– Viime vuonna julkaistut kolme sinkkua keräsivät hyvää palautetta yleisöltä ja saivat mukavasti striimauksia. Nyt on aika laittaa isompaa vaihdetta silmään ja kaasu pohjaan! toteaa Hiltunen.

Jarno Hiltunen on julkaissut neljä soolosinkkua; Lehmuspuu (2021), Tanssitaan (2022), Mullaksi Maan (2022) ja Hengissä (2022).

Alun perin Lapin perukoilta kotoisin oleva artisti yhdistelee musiikissaan modernin pop-musiikin elementtejä Suomi-iskelmään luomalla kuitenkin omaa soundiaan. Keikkakokemusta on kertynyt satojen keikkojen verran aina Hangosta Inariin asti.

Tällä hetkellä Hiltunen keikkailee soolona mies ja kitara -meiningillä, mutta on täyttä häkää perustamassa myös bändiä ympärilleen. Hiltunen on julkaissut musiikkia omakustanteisesti, mutta etsii parhaillaan levy-yhtiötä kumppanikseen.

Hän vetää soolokeikan Paraisten Harry’s Pubissa lauantaina 15. huhtikuuta. Keikalla kuullaan Hiltusen omien biisien lisäksi myös covereita muilta artisteilta ja bändeiltä.

Turun Seutusanomat