Wabarit ja kaverit tapaavat toisiaan keskimäärin kaksi kertaa kuukaudessa. Kaveruudelle ei ole sääntöjä, vaan jokaisesta kaverisuhteesta muodostuu omanlaisensa.
VAPAAEHTOISET.
Monipalvelukeskus Tsempin Wabarit – miehet vapaaehtoisina -toimintaan kaivataan lisää vapaaehtoisia sekä kaveria vailla olevia. Pandemia-aika on vaikuttanut toimintaan niin, että uusia kaveripareja on muodostunut normaalia vähemmän. Sen sijaan poikkeusaikoja ennen alkaneet kaveruudet ovat jatkuneet tavalliseen tapaan.
Erästä tällaista pitkän linjan kaveriparia edustavat turkulaiset Jouko Kivimaa ja Ossi Kousunen. He tapasivat Tsempin kaveritoiminnassa vuonna 2016.
– Seitsemättä vuotta tässä mennään. Sitä ei edes tule nykyisin ajatelleeksi, että olemme tulleet kavereiksi Wabareiden kautta. Olemme kuin ketkä tahansa kaverukset ja ystävyytemme tuntuu luonnolliselta, Kivimaa kertoo.
– Näemme noin 1–3 kertaa kuukaudessa. Tapaamiset toteutetaan molemmille sopivana ajankohtana ja ne ovat sisällöltään erilaisia. Emme yleensä suunnittele kohtaamisten sisältöä etukäteen, Kousunen komppaa.
Kaverusten välillä huumori kukkii, eikä heillä ole ongelmia puhua vaikeistakaan aiheista.
Se kuulostaa vapaaehtoistyön koordinaattori Jonna Korhosesta todelliselta kaverisuhteelta – sellaiselta, jota suurin osa ihmisistä kaipaa elämäänsä.
– Joskus elämä vie meitä tilanteisiin, joissa joudumme olemaan tahtomattamme yksin. Luotettavan kaverin löytäminen ei ole aina helppoa. Tätä varten Wabarit ovat olemassa, Korhonen toteaa.
Ossi Kousunen kiinnostui toiminnasta koettuaan yksinäisyyttä. Alun perin muualta kotoisin oleva Kousunen muutti Turkuun opiskelujen perässä. Sairastumisensa jälkeen hän on käynyt kuntoutuksessa, mutta tunsi jonkin tärkeän toipumista tukevan asian puuttuvan elämästään.
– Vapaaehtoiseen kaveriin tutustuminen on tuonut aktiivisuutta ja boostia arkeen sekä vahvistanut itsetuntoa. Wabarit-toiminnan kautta olen saanut kaverin, jonka kanssa viettää vapaa-aikaa ja mennä sellaisiin paikkoihin, joihin ei olisi tullut yksin mentyä. Lyhyesti sanottuna koen, että yksinäisyys on toiminnan myötä väistynyt ja olo parantunut pysyvästi, Kousunen kertoo.
Wabarina toimivan Jouko Kivimaan mukaan riittää, että on läsnä kaverilleen ja tekee, mitä nyt kaverukset yleensä tekevät.
Koska kyseessä on vapaaehtoistoiminta, Wabarit ja kaverit saavat itse päättää tapaamisistaan.
– Tästä hyötyvät yhtälailla molemmat osapuolet, sillä vapaaehtoistyö tuo mielekästä sisältöä elämään. Wabarina oleminen on samalla mukavaa ja rentoa, mutta myös vaikuttaa myönteisesti sekä kaverin että vapaaehtoisen elämänlaatuun. Alussa solmittavan kaverisopimuksen jälkeen näkemiset tapahtuvat omalla painollaan, sanoo Kivimaa.
Monipalvelukeskus Tsemppi järjestää vapaaehtoisuuteen perustuvaa kaveritoimintaa laajasti Turun seudulla. Tällä hetkellä toiminnassa on mukana vapaaehtoisia ja kavereita tarvitsevia Turun lisäksi muun muassa Kaarinasta, Liedosta ja Naantalista.
– Wabarit eivät ole ammatillisia tukihenkilöitä, vaan he toimivat täysin kaverillisin perustein. Mukaan toimintaan kaivataan sekä Wabareita että kaveria kaipaavia miehiä. Ilmoittautuminen ei vaadi muuta kuin yhteydenoton minuun, innostaa vapaaehtoistyön koordinaattori Jonna Korhonen.
– Haluan korostaa, että toimintaamme osallistuvalla ei tarvitse välttämättä olla mitään erityistä syytä yhteydenotolle. Jos aihe herättää edes jonkin tunteen, niin kannattaa ottaa yhteyttä, muistuttaa Korhonen.
Katariina Mäkinen-Önsoy
Tiesitkö?
- Miehille suunnatussa Wabarit-kaveritoiminnassa rekrytoidaan vapaaehtoisia miehiä kaveriksi aikuiselle miehelle.
- Kohderyhmänä ovat aikuiset miehet, jotka kokevat tarvitsevansa kaveria ja aktivoijaa vapaa-aikaansa.
- Kaveruus on tasapuolista. Wabarit toimivat kavereina, eivät tukihenkilöinä.
- Yhteydenotot Tsempin vapaaehtoistyön koordinaattoriin: jonna.korhonen@tsemppi.net, 050 321 4312.