Turun Rakenna & Sisusta -messut olivat täynnä mielenkiintoista ohjelmaa ja mukavia kohtaamisia

Rakenna & Sisusta -messut 2023.
Rakenna & Sisusta -messujen Olohuone-lavalla sisustussuunnittelija Niina Ahonen haastatteli muun muassa juontaja Vappu Pimiää, joka kertoi yleisölle omasta sisustusfilosofiastaan. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Rakenna & Sisusta -messujen ohjelmassa pureuduttiin erityisesti ajankohtaisiin energia-asioihin sekä tietoiseen ja vastuulliseen sisustamiseen, kokonaisvaltaiseen hyvään oloon.

MESSUT.

Turun Messukeskuksessa helmikuun alkupuolelle paluun tehneet rakennusalan messut houkuttelivat viikonlopun 10.–12.2. aikana noin 8 500 kävijää. Viime vuodet ovat olleet messutapahtumien järjestäjillekin vaikeita, mutta Rakenna & Sisusta -messut ovat kuitenkin pitäneet Turussa pintansa.

Messut jouduttiin pitämään viime vuonna kävijärajoituksista johtuen normaalia myöhemmin keväällä, mutta tänä vuonna tapahtuma pääsi palaamaan tuttuun ajankohtaansa helmikuulle.

Inspiroiva ja vuorovaikutteinen tapahtuma jakautui A-, B- ja C-halleihin teemoittain. B-hallin Energia-lavalla kuultiin kiinnostavia puheenvuoroja alan asiantuntijoilta.

Energiamurroksesta tapahtumassa alustanut VTT:n Research Scientist Nelli Putkonen toi esiin sektori-integraation.
Rakenna & Sisusta -messut 2023.
Rakenna & Sisusta -messujen Energialavan perjantain ohjelmassa Research Scientist Nelli Putkonen VTT:ltä puhui energiamurrokseen liittyvistä muutoksista tulevina vuosina. Kuva: Ragip Önsoy.

Sektori-integraatio tarkoittaa kytkeytynyttä energiajärjestelmää, jonka osa myös kuluttajat ovat sähköautoineen ja asuntoineen.

Hybridijärjestelmiin eli esimerkiksi tuuleen ja aurinkoon, perustuva sähköntuotanto sekä lämmityksen ja liikkumisen sähköistyminen vaatii joustoja, varastoja ja uusia siirtoyhteyksiä.

– Suomen haasteisiin kuuluu joustavuuden kasvattaminen. Tämänhetkiset markkinat ja lainsäädäntö eivät tue vielä tarpeellisella tasolla sitä, että kuluttajat osallistuisivat myös joustavuuteen tai siihen, että suunnittelisimme investointeja ja laitosten käyttöä sektori-integraation periaattein. Yksi haasteemme liittyy ilmasto- ja biodiversiteettisyistä sekä paikallisen saatavuuden vuoksi biomassan käyttöön, Putkonen sanoi luennollaan.

C-hallin sisustusalue oli MTV3-kanavan Kotoisa-ohjelmastakin tutun sisustussuunnittelija Niina Ahosen käsialaa.

Olohuone-lavalla haastateltiin muun muassa maailman suurimman yksityisen Aalto-kokoelman omistajaa, kaarinalaista Pertti Männistöä sekä juontaja Vappu Pimiää. Hyggeilyä kotona ja mökillä -teemaisella vierailullaan Pimiä kertoi sisustusunelmistaan sekä siitä, kuinka hänen miehensä on kerännyt rakennus- ja sisustushaaveitaan jopa leikekirjaksi asti.

Rakenna & Sisusta -messut 2023.
Helmikuun alussa Turun Messukeskuksessa pidetyillä Rakenna & Sisusta -messuilla oli mukavasti pöhinää. Kuva: Ragip Önsoy.

Messut tarjosivat monipuolista viihdettä myös lapsiperheille. Kotirempat TV-ohjelmasta tutut Ari Lahti ja Kirsi Laamanen järjestivät ohjelmaa Remppacornerissaan. Auditorioon rakennettu Lasten Maailma viihdytti perheen pienimpiä lauantaina ja sunnuntaina.

Turun Seutusanomien ja Turun Messukeskuksen yhteistyön ansiosta Turun Seutusanomien lukijat pääsivät messuille etuhintaan. Rakenna & Sisusta-messuille ostettiin kampanjakoodillamme 296 lippua Turun Messukeskuksen verkkokaupan kautta.

Maaliskuussa Messukeskuksessa ovat vuorossa Rekryexpo sekä Turun kevätmessut, joihin kuuluvat Piha & Puutarha sekä Mökki & Vene -tapahtumakokonaisuudet.

Turun Messukeskuksessa järjestetään vuosittain yli kaksikymmentä eri alojen messutapahtumaa veneilystä kirjallisuuteen ja sisustamisesta ruokaan. 

Katariina Mäkinen-Önsoy