YMPÄRISTÖ. Turun kaupunkiympäristölautakunta päätti 20.12. pitämässään kokouksessa, että kaupunki hakee Varsinais-Suomen ELY-keskukselta luonnonsuojelulain mukaista päätöstä Mälikkälänmetsän luonnonsuojelualueen perustamiseksi. Monipuolinen luonnontilainen ulkoilumetsä sijaitsee Turun Länsikeskuksen ja Raision Kuninkojan välisellä alueella.
Alueelta on tehty alustava luontokartoitus liittyen vuonna 2018 tehtyyn kuntalaisaloitteeseen. Ympäristönsuojelun vastuualue tilasi vuonna 2021 Envibio Oy:ltä sammalkartoituksen alueesta täydentääkseen luontotietoja rauhoituspäätöksen tekoa varten. Selvitys Mälikkälänmetsän luontotyypeistä valmistui loppuvuodesta 2022.
Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus on valmistellut kaupungin omistamille kiinteistöille rauhoitushakemuksen, rajausesityksen perustettavaksi luonnonsuojelualueeksi sekä ehdotuksen alueen rauhoitusmääräyksiksi. Asiaa ovat olleet valmistelemassa ympäristönsuojelun, kaupunkiympäristön kunnossapidon, kaavoituksen, kiinteistökehityksen ja isännöinnin, sekä kaupunkiympäristön rakennuttamisen vastuualueet. Rajausesityksen ja rauhoitusmääräysten osalta on pyydetty lausuntoja ja kommentteja kaupungin liikuntapalveluilta, Turun Vesihuolto Oy:ltä sekä Turku Energia Sähköverkot Oy:ltä.
Yli sadan hehtaarin laajuinen yhtenäinen metsäalue on erittäin arvokas luontoarvo- ja virkistyskohde. Tästä kokonaisuudesta kaupunki esittää rauhoitettavaksi 91,5 hehtaarin suuruista kaupungin omistamaa aluetta. Aluerajauksen ulkopuolelle on jätetty pelto- ja laidunalueet.
Mälikkälänmetsän luontohelmi on länsilaidan korpikuusikkoon kätkeytyvä luonnontilainen ruostelähde. Alueella esiintyy myös lukuisia muita erityisen tärkeitä elinympäristöjä, kuten vesitaloudeltaan luonnontilaisia korpinotkelmia, jyrkänteitä, pieniä luonnontilaisia puuttomia soita ja ikimäntyjä kasvavia lakikallioita. Alueen pohjoisosissa puolestaan esiintyy jalopuumetsiä sekä pähkinäpensaslehtoja, jotka ovat luonnonsuojelulailla suojeltuja luontotyyppejä.
Rauhoitusmääräyksissä ei rajoiteta normaalia ulkoilukäyttöä. Marjastus ja sienestys olisivat edelleen sallittuja, eikä määräyksiin ole ehdotettu liikkumisrajoituksia. Alueen latuverkkoa, kuntoreittejä ja yhdyskuntateknisiä rakenteita on mahdollista huoltaa niiden nykyisessä laajuudessa. Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen poikkeusluvan vaativia toimenpiteitä olisivat sen sijaan esimerkiksi Kuninkojan purouoman ennallistamis- ja luonnonhoitotyöt, tulvasuojelutoimenpiteet sekä puuston hoitohakkuut.
Luonnon monimuotoisuuden edistäminen on Turun kaupunkistrategian tavoite. Luonnonsuojelualueiden perustaminen kaupungin maille on myös valmisteilla olevan luonnon monimuotoisuusohjelman (LUMO) sekä Turun pormestariohjelman toimenpide. Luonnonsuojelualueen perustamisella on alueella toimivien kuntalaisjärjestöjen tuki, sillä 11 alueen asukasyhdistystä on tehnyt asiasta kuntalaisaloitteen vuonna 2018.
Aluetta ei ole asemakaavoitettu ja voimassa olevan yleiskaava 2020:n pientaloaluevaraus (AP) on muutettu vireillä olevassa Yleiskaava 2029 -ehdotuksessa virkistysalueeksi (V).
Katariina Mäkinen-Önsoy