Juhlavuottaan viettävä Merimaskun Maamiesseurantalo avaa ovensa historiallisten rakennusten ystäville

Merimaskun Maamiesseurantalo. Kuva: Riikka Kulla.

TAPAHTUMAT. Merimaskun Maamiesseurantalon 90-vuotisen historian kunniaksi Maamiesseurantalon kannatusyhdistys kutsuu merimaskulaisia talon käyttäjiä ja muita vanhoista rakennuksista kiinnostuneita tutustumaan historialliseen rakennukseen. Pääsymaksuton Merimaskun Maamiesseurantalo tutuksi -tilaisuus järjestetään 7. toukokuuta kello 14.

Merimaskun Maamiesseurantalon kannatusyhdistys ry:n järjestämässä tilaisuudessa kuullaan Rakennusperinteen Ystävät ry:n perustajajäsenen, arkkitehti Viri Teppo-Pärnän tarinointia vanhan rakennuksen aarteista. Naantalin museossa museoamanuenssina työskentelevä Ulla Clerc esittää pohdintojaan siitä, kuka on suunnitellut Merimaskun Maamiesseurantalon.

Ulla Clerc on tutkinut Lounais-Suomen maanviljelysseuran rakennusneuvojana 1900-luvun alkupuolella toiminutta Onni Tourua, ja nyt hän pohtii, onko myös Merimaskun Maamiesseurantalo Tourun suunnittelema. Clerc on Rakennusperinteen Ystävät ry:n puheenjohtaja ja sen julkaiseman Tuuma-lehden päätoimittaja

Kahvitarjoiluun päättyvän tilaisuuden loppupuolella esiintyy merimaskulainen Flikat-kuoro.

Maamiesseurantalo on jo 90 vuoden ajan koonnut merimaskulaisia suojiinsa niin harrastuksien pariin kuin erilaisiin juhliin aina iltamista hirvipeijaisiin ja lämminhenkisiin perhejuhliin. Talo rakennettiin talkoovoimin alun perin suojeluskuntataloksi, ja sen vihkiäisiä vietettiin helmikuussa 1932. Kun suojeluskunnat sotien jälkeen lakkautettiin, talon omistus siirtyi Merimaskun maamiesseuralle. Nykyisin taloa ylläpitää talkoovoimin Merimaskun Maamiesseurantalon kannatusyhdistys.

Naantalin kaupungin avustus mahdollistaa Maamiesseurantalon käytön merimaskulaisten harrastustoimintaan. Talolla kokoontuvat esimerkiksi Ahdon liikuntaryhmät ja Merimaskun teatteri harjoituksiinsa. Toiminnalla on pitkät perinteet: Voimistelu- ja urheiluseura Merimaskun Ahdon perustava kokous pidettiin talolla elokuussa 1945, ja seuran toiminta keskittyi vuosikymmenien ajan talolle ja sen ympäristöön. Jo 1930-luvulla alkanut teatteritoiminta siirtyi Ahdon yhteyteen 1946, ja nyttemmin Merimaskun teatteri on osa Merimasku-Seuran toimintaa.

Turun Seutusanomat