Ystävätoiminnan kautta yhteen saatettu paikallinen ystävä ja opiskelija päättävät itse, kuinka usein he näkevät toisiaan. Parhaimmassa tapauksessa syntyy elinikäinen ystävyys.
OPISKELIJAT.
Koronan takia tauolla ollut kansainvälinen ystävätoiminta käynnistyy jälleen marraskuussa, kun Turkuun ulkomailta opiskelemaan saapuneet ja Turussa ja lähikunnissa asuvat tuodaan yhteen. Ystävätoiminnan ohjelmakoordinaattori Amanda Viitanen kertoo, että korkeakoulumaailma tulee kyllä tutuksi kansainvälisille opiskelijoille, mutta kontaktit paikallisiin voivat jäädä vähäisiksi.
– Silloin kuva Suomesta ja Turusta jää heille usein kapeaksi. Ystävätoiminnalla halutaan tuoda arkista elämää tutuksi ulkopuolisten, paikallisten kontaktien kautta, hän sanoo.
Kansainvälisten opiskelijoiden ja paikallisten ystävien ensimmäinen tapaaminen on maanantaina 1. marraskuuta. Sen jälkeen ystävät päättävät yhdessä, miten usein he jatkossa näkevät ja mitä tekemistä he keksivät. Viitasen mukaan ystävien ei tarvitse tehdä ihmeellisiä asioita.
– Voi pyytää kahville, kutsua kotiinsa syömään, lähteä kävelylle jokirantaan tai vierailla vaikka museossa. Jotkut kaipaavat seuraa leffaan tai konserttiin. Ei tarvitse varata lentolippuja Lapin reissua varten, vaan parin tunnin tapaaminen kerrallaan riittää.
Ystävätoiminta on Turun Opiskelijakaupungin toimintaa, jota koordinoi tällä hetkellä Turun yliopisto. Viitasen mukaan ilmoittautuneita on jo kasassa mukava määrä: opiskelijoita on 120 ja paikallisia 70.
– Mukana on opiskelijoita, työssäkäyviä, pariskuntia ja perheellisiä. Toivottavasti heitä ilmoittautuu vielä lisää.
Suomalaisten saaminen toimintaan mukaan on kuitenkin ajoittain haastavaa. Viitanen kertoo monen innostuvan ystävätoiminnasta, mutta samaan aikaan esimerkiksi oma kielitaito ja kemioiden kohtaaminen jännittävät.
– Moni miettii sitä, että saako kaverin, jonka kanssa tulee hyvin toimeen. Sitä ei kuitenkaan ikinä tiedä, miten käy, vaikka yritämme saattaa samoista asioista kiinnostuneet yhteen. Englannin suhteen ei ole myöskään suuria vaatimuksia vaan kohtalainen kielitaito riittää. Kaverin kanssa on myös helppo lähteä parantamaan omaa kielitaitoa, Viitanen sanoo.
Vaikka ystävätoiminta on ollut tauolla koronan takia, on se luonut vahvoja ystävyyssuhteita aiempina vuosina. Toiminnan kautta voi saada esimerkiksi ystävän loppuiäksi.
– Osa on vieraillut kansainvälisen opiskelijan kotimaassa ja on tullut kutsuja häihin. Tästä on syntynyt paljon hyviä kokemuksia, Viitanen kertoo.
Hän muistuttaa, että vaikka ystävätoiminta hyödyttää kansainvälisiä opiskelijoita, on osallistuminen myös voitto paikallisille. Englannin lisäksi osallistujat pääsevät mahdollisesti puhumaan muitakin kieliä kuten saksaa tai espanjaa eikä heidän tarvitse lähteä kotoaan saadakseen kansainvälistä kokemusta.
– Moni opiskelijoista on Suomessa useamman vuoden ajan ja he haluavat kotiutua tänne. Kaveri auttaa siinä sopeutumisessa. Samalla saa itse uusia sosiaalisia kontakteja, jotka ovat olleet monella vähissä. Myös paikalliset saavat kokea sitä kansainvälisyyttä, joka ei muuten välttämättä välittyisi heille.
Liisa Kallio