Läheisriippuvaiselle äidille etsitään uutta miestä Isukki-näytelmässä

Osa Isukin näyttelijöistä on ensikertalaisia ja osa on ollut mukana jo aikaisemmissa projekteissa. Kuva: Marcus Lindén.

Isukki kohtasi vastoinkäymisiä koronarajoitusten takia, mutta Kaarinan nuorisoteatterin työryhmä vei työn lopulta maaliin.

KAARINA.

Livetallenteena katseltavissa oleva Isukki-näytelmä on Kaarinan nuorisoteatterin viimeisin esitys, joka vie katsojan läheisriippuvaisuuden maailmaan. Lähitulevaisuuteen sijoittuvassa cyberpunk-näytelmässä Milla ja Aatos rakastuvat, mutta rakkauden tiellä on poikaansa takertuva äiti. Nuori pari aikoo korjata tilanteen hankkimalla Aatoksen kadonneen isän takaisin, mutta kaikki ei sujukaan suunnitelmien mukaan.

Ohjaaja Heidi Hämäläisen mukaan näytelmässä on riisuttu puvustusta ja lavastusta ja keskitytty näyttelijöiden työhön.

– Kuulin näyttelijöiden suusta monta kertaa, että tämä on niin kamala mutta niin hyvä. Näytelmässä on paljon kohtauksia, jotka olisivat oikeassa elämässä aika kauheita, hän kertoo.

Läheisriippuvaisuuden lisäksi näytelmässä käsitellään muun muassa alkoholismia. Työryhmä kävikin monia keskusteluita rankoista aiheista ja niiden herättämistä tunteista.

– Tällaisia asioita tapahtuu, ja juttelimme niistä paljon, jotta ne eivät jää vaivaamaan ketään. Kohtauksia piti pohtia muutenkin paljon ja miettiä eri näkökulmista. Se oli todella jännittävää.

Isukki-näytelmä oli jo vaakalaudalla, kun koronarajoitukset hankaloittivat esityksen treenaamista.

Työryhmä joutui olemaan myös kuukauden kokonaan tauolla, mutta kovan innon avulla näytelmä saatiin lopulta kuvattua livetallenteeksi.

– Nuoret ovat myös hyvin jaksaneet, vaikka emme päässeet treenaamaan koko ajan. Kun sitten treenattiin, niin kaikki olisivat halunneet jäädä vielä tekemään, vaikka treenit loppuivat, Hämäläinen sanoo.

Koronatilanne toi oman mausteensa projektiin, joka oli myös Hämäläisen esikoisohjaus. Vaikka näillä näkymin liveyleisöesityksiä ei olisikaan, on ohjaaja kuitenkin tyytyväinen lopputulokseen.

– Kyllä se harmittaa minua ja näyttelijöitä, kun esityskautta ei ole, sillä esitys kypsyy, kun näyttelijät pääsevät tekemään sen useamman kerran. On ollut kuitenkin hyvin jännittävää ohjata näin erikoisissa olosuhteissa. En ole myöskään jäänyt yksin miettimään asioita vaan apua on aina saanut.

Moni teatterikävijä varmasti jo kaipaa näytelmien pariin, sillä niistä ei ole päässyt nauttimaan livenä pitkään aikaan koronatilanteen takia.

Hämäläinen kuvailee teatterissa käymistä koko illan elämykseksi.

– Olen ymmärtänyt, että moni kaipaa teatterissa käymistä. Monen kohdalla se on elämys, kun iltaan kuuluu ruokaa, näytelmä ja sosiaalisuutta, hän arvioi.

Kun teatterin ovet vihdoin avautuvat, on myös mahdollista, että kävijöitä riittää aiempaa enemmän.

– Pieni piikki voi tulla kävijöiden suhteen. Nyt on ollut myös striimauksia, mutta ihmiset varmasti haluaisivat myös paikan päälle katsomaan.

Isukki on osa Nuori Näyttämö -hanketta, jossa on mukana kuusi ammattiteatteria viideltä eri alueelta: Kokkolan kaupunginteatteri, Helsingin kaupunginteatteri, Suomen Kansallisteatteri, Turun kaupunginteatteri, Lahden kaupunginteatteri ja Kouvolan Teatteri. Näiden ammattiteattereiden kanssa yhteistyössä, ammattilaisten toimiessa mentoreina, nuorten ryhmät valmistavat esitykset uusista varta vasten hanketta varten kirjoitetuista näytelmistä.

Kaarinan nuorisoteatteri teki Okko Leon Isukin kanssa yhteistyötä Turun Kaupunginteatterin kanssa.

Liisa Kallio