Paikallisilla Alina-ketjuyrittäjillä on yhteiset tavoitteet. Vaikka Turun seudun neljä ”Alinaa” Heidi Alsuwafi, Aija Heikkilä, Anne Virmajoki ja Kirsi Viro toimivatkin ketjun nimissä yrittäjinä pääosin omilla alueillaan, franchising on parhaimmillaan yhteen hiileen puhaltamista.
TERVEYS. Turun seudulla Alina-ketju on vahvistunut hiljattain kahdella uudella franchising-yrittäjällä. Turkulainen Aija Heikkilä ja naantalilainen Kirsi Viro täydentävät hoivatiimin paikallisedustusta, joihin kuuluvat myös Anne Virmajoki ja Heidi Alsuwafi. Alsuwafi on toiminut Alina-yrittäjänä nyt seitsemän vuotta ja Virmajoki neljä vuotta.
Helmikuussa Alina-ketjuyrittäjänä aloittanut Kirsi Viro on haaveillut yrittäjyydestä aina.
– Olin noin kuusi vuotta sitten Alina-ketjulla töissä, siitä ajatus jäi kytemään. Yksityisyrittäjäksi en olisi tässä tilanteessa lähtenyt, mutta ketjuyrittäjänä voi olla luottavaisemmalla mielellä.
– Ikäihmisten määrä on kasvusuunnassa, samoin kuin on myös kotiin tuotavan palvelutarpeen kysyntä, Viro lisää.
Aija Heikkilä aloitti Alina-ketjuyrittäjänä maaliskuussa yhdessä Karri-miehensä kanssa.
– Liikehuoneistomme on Nummenpakassa, ja toimialueeni on Itä-Turku, Lieto ja Kaarina. Franchising-yrittäjyyden parhaita puolia ovat valmis konsepti, ketjun tuki ja ketjun hyvä maine, toteaa Heikkilä.
Sairaanhoitajan tausta tuo Heikkilälle ja Virolle laajan skaalan mahdollisuuksia hoiva-alan yrittäjänä.
Viro ja Heikkilä kertovat, että Alina-palvelut voivat olla siivousta, kotisairaanhoitoa ja kaikkea niiden väliltä. Joskus asiakas toivoo ulkoilu- ja kahvitteluseuraa, ihan vain jonkun, jonka kanssa puhua.
– Me emme Alinassa ole muutenkaan mitään tiukkapipoista porukkaa, että tulisimme tuppisuina suorittamaan vain tilatun työn. Kyllä me aina höpötellään niitä näitä, Viro sanoo.
Sairaanhoitajana Aija Heikkilä on työskennellyt niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla monipuolisissa tehtävissä. Kokemusta on runsaasti myös kotihoidosta ja tehostetun palveluasumisen parista.
– Lähdin yrittäjäksi, koska halusin lisää haasteita työuralleni.
Kokonaisvaltaisia kotipalveluita ja kotisairaanhoitoa tarjoavan hoivapalvelun perustehtävänä on parantaa huolenpitoa tarvitsevien ihmisten elämänlaatua ja hyvinvointia.
Kotiin tilattaville palveluille on todella tarvetta: maskulaisen Anne Virmajoen mukaan vuosi on ollut kiireinen pandemiasta huolimatta.
– Meillä kaikilla on suuri vastuu asiakkaistamme, kun kierrämme käynneillä yksinäisten vanhusten, lapsiperheiden ja muiden apuamme tarvitsevien luona. Käynnit ovat välttämättömiä, eikä niitä voi jättää tekemättä koronauhan vuoksi.
Virmajoki ja Viro aikovat ottaa Naantalin erityiskohteekseen kuluvan kevään aikana.
– Olemme kuitenkin jokainen oman yrityksemme johtajia ja omistajia, eli ketju on meitä yhdistävä tekijä ja sen ansiosta olemme kollegoja emmekä kilpailijoita, Virmajoki kertoo.
Aija Heikkilä näkee neljän yrittäjän yhteistyön tärkeänä.
– Se on vahvuus, tuo näkyvyyttä ja kumppanuutta. Teemme yhteistyötä keskenämme.
Raisiolainen Heidi Alsuwafi komppaa kollegojaan.
– Alkuun iso osa asiakkaistamme säikähti uutta ja tuntematonta virusta ja tietysti myös meidän liikkuvaa työtämme. Tutut ja uskolliset asiakkaamme ovat kuitenkin pysyneet palveluiden piirissä ja uusiakin asiakkaita jo nyt tulee viikoittain. Kotihoito on kuitenkin tämän hetken turvallisin hoitomuoto ikäihmisille..
– Hyvällä, luotettavalla yhteistyöllä kaikilla osa-alueilla pystymme vain parantamaan ja vahvistamaan sekä asiakastyötämme että yhteistyötämme yrittäjien välillä, jatkaa Alsuwafi.
Vallitseva tilanne on lisännyt eittämättä yksinäisyyttä. Se näkyy ”Alinoidenkin” työpäivissä.
– Kun kontaktit ovat minimissä ja neljän seinän sisällä päivät tuntuvat hyvin pitkiltä, kotipalvelua tekevä henkilö voi nousta hyvinkin tärkeään rooliin esimerkiksi ikäihmisen elämässä, Kirsi Viro toteaa.
Katariina Mäkinen-Önsoy
Jaa juttu sosiaalisessa mediassa!